Weather Icon
Γενικά θέματα 26 Ιουνίου 2009

Στο Χαλέπι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στο Χαλέπι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

Από τη συνάντηση του κ. Παπούλια με τον Σύριο ομόλογό του, Μπασάρ Άσαντ

Στο Χαλέπι έφτασε το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνέχεια επισκέφθηκε την ορθόδοξη εκκλησία του Ζηλωτή Προφήτη Ηλία, όπου τον υποδέχτηκε ο μητροπολίτης Παύλος, ο οποίος του προσέφερε ένα αργυρό καντήλι, που φιλοτέχνησαν ορθόδοξοι χριστιανοί της πόλης.
«Πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας, Ελλάδας και Συρίας, θα είναι σχέσεις υποδειγματικής συνεργασίας, αδελφικής φιλίας και συμπαράστασης», σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας βγαίνοντας από το Ναό.
Πρόσθεσε επίσης ότι «η Ελλάδα θα είναι το παράθυρο της Συρίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η παρουσία των Ελληνορθόδοξων συμπολιτών μας στη Συρία είναι και αυτό ένα ιστορικό δείγμα της ιστορικής συνέχειας, της ιστορικής φιλίας Ελλάδος – Συρίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο για την αδελφική φιλοξενία, που μας επιφύλαξε. Ελπίζω να επισκεφθεί γρήγορα την Ελλάδα για να ανταποδώσω και εγώ ένα μικρό μέρος αυτής της φιλοξενίας. Συμφωνήσαμε να έχουμε μια συνεχή επικοινωνία, και τηλεφωνική, για να παρακολουθούμε την πρόοδο όσων αποφασίσαμε».
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς βλέπει τον ρόλο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την εξέλιξη και την επίλυση του Μεσανατολικού, ο κ. Παπούλιας είπε: «Εμείς στρατευθήκαμε από την αρχή και στηρίξαμε τη Συρία στο σημαντικό ρόλο που είχε ως πρωταγωνίστρια δύναμη της περιοχής και εκτιμήσαμε πάντα και εκτιμούμε και σήμερα τη συμβολή της Συρίας για την εξεύρεση μιας μόνιμης και δίκαιης λύσης στο Παλαιστινιακό και γενικότερα στο Μεσανατολικό. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα το Ισραήλ να καταλάβει ότι το συμφέρον του επιτάσσει τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους και βέβαια δεν αρνηθήκαμε ποτέ την εξασφάλιση του Ισραήλ και το δικαίωμα του Ισραήλ να ζει εν ειρήνη και συνεργασία με τους Άραβες γείτονές του. Και το πρώτο βήμα που μπορεί να κάνει το Ισραήλ είναι να εγκαταλείψει τα υψώματα του Γκολάν ως πράξη καλής θέλησης και συμβολή σε μια συνολική ειρήνη».
Το απόγευμα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή του Αγίου Συμεών του Στυλίτη έξω από το Χαλέπι και ακολούθως θα μεταβεί στο νοσοκομείο Μπιμαριστάν, που χρονολογείται από τον 13ου αιώνα. Το βράδυ, θα παρακαθήσει σε δείπνο, που παραθέτει προς τιμήν του ο πρόεδρος της Συρίας και αύριο το πρωί αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube