REAL TIME |

Weather Icon

«Να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη»

Ο Τούρκος υπουργός, άνευ χαρτοφυλακίου, Εγκεμέν Μπαγίς, επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ τόνισε πως «η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη πρέπει να επαναλειτουργήσει, όχι επειδή το θέλει η ΕΕ, αλλά επειδή είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σε ερώτηση, για το θέμα, ο Μπαγίς τόνισε: «Αυτό πρέπει να το κάνουμε, όχι για την ΕΕ, αλλά για μας τους ίδιους. Πρέπει να το τακτοποιήσουμε, όχι επειδή το ζήτησε η ΕΕ, αλλά προσεγγίζοντάς το ως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εάν υπάρχουν πολίτες, που καταβάλλουν φόρο και υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία και έχουν κάποιες ανάγκες, πρέπει να το κάνουμε για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες τους αυτές».

Σχετικά με το αν πρέπει να περιμένει κανείς εξελίξεις στο ζήτημα της Θεολογικής Σχολής, ο Μπαγίς είπε ότι «είναι θέμα που ξεπερνά οποιαδήποτε δήλωση που θα κάνω. Πρέπει να εξετάσουμε τα νομικά και συνταγματικά ζητήματα και να το συζητήσουμε στο υπουργικό συμβούλιο. Πιστεύω ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε στη συνέχεια την απόφαση που θα λάβουμε από κοινού».

Ο Μαγίς διευκρίνισε πως δεν είναι σωστή η σύνδεση του θέματος της Σχολής με το Κυπριακό.

Η αναφορά του σχετίζεται με άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ».

Ο διευθυντής και αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, Ερντάλ Σαφάκ, έγραφε ότι «δεν πρόκειται να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις εάν η Τουρκία δεν τηρήσει αυτά που αναφέρονται στο Πρόσθετο Πρωτόκολλο, δηλαδή αν δεν ανοίξει τα λιμάνια της στους Ελληνοκύπριους. Με έναν όρο όμως. Εάν η Τουρκία κάνει ένα βήμα σε ένα άλλο χώρο. Για παράδειγμα μπορεί να λάβει, η Τουρκία, απόφαση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη και να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να το ανακοινώσει».
athina984

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube