Γενικά θέματα 1 Ιουνίου 2009

Τα φιλο-ρωσικά κόμματα επικράτησαν στις βουλευτικές εκλογές στη Νότιο Οσετία

Τα φιλο-ρωσικά κόμματα επικράτησαν στις βουλευτικές εκλογές στη Νότιο Οσετία

Τα κόμματα τα οποία στηρίζουν τον φιλο-Ρώσο ηγέτη της αποσχισθείσας από τη Γεωργία Νοτίου Οσετίας επικράτησαν οριακά κατά τις χθεσινές κοινοβουλευτικές εκλογές.Οι εκλογές, τις οποίες η Γεωργία κατήγγειλε ως παράνομες, είναι οι πρώτες που διεξάγονται στην περιοχή μετά τις πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ Γεωργίας-Ρωσίας, που σημειώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο.

Παράνομες χαρακτήρισε τις εκλογές και η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η ΕΕ δεν αποδέχεται τη νομιμότητα των ‘εκλογών’ αυτών, ούτε τα αποτελέσματά τους. Η διεξαγωγή τέτοιων εκλογών είναι παράνομη και αποτελεί πλήγμα στην εξεύρεση ειρηνικής και μόνιμης διευθέτησης της κατάστασης στη Γεωργία» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της τσεχικής προεδρίας. «Η ΕΕ επαναλαμβάνει την υποστηριξή της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, στα σύνορα που έχουν διεθνώς αναγνωριστεί» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο ηγέτης της Νότιας Οσετίας Έντουαρντ Κοκόιτι χαιρέτησε τις εκλογές ως «δικαίωση» για την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας, την οποία αναγνωρίζουν μόνο η Ρωσία και η Νικαράγουα.

«Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το Κόμμα της Ενότητας προηγείται, ακολουθούμενο από τους Κομμουνιστές και το Λαϊκό Κόμμα» δήλωσε στο Reuters η υπουργός Τύπου και Πληροφοριών της Νότιας Οσετίας, Ιρίνα Γκαγκλόγιεβα.

Και τα τρία κόμματα στηρίζουν τον Κοκόιτι, έναν 44χρονο πρώην παλαιστή.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν αργότερα σήμερα, είπε η Γκαγκλόγιεβα, προσθέτοντας ότι «το ποσοστό προσέλευσης ήταν τουλάχιστον 75%».

Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Πατρίδας, το οποίο ασκεί δριμεία κριτική στον Κοκόιτι, βρίσκεται με διαφορά στην τέταρτη θέση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube