Weather Icon
Γενικά θέματα 18 Ιουνίου 2009

Επίσημη δημοσιοποίηση των βουλευτικών εξόδων στη Βρετανία. Των οικοσκευών, πλυντηρίων, στεγνωτηρίων, τηλ. κέντρων κλπ;

Επίσημη δημοσιοποίηση των βουλευτικών εξόδων στη Βρετανία. Των οικοσκευών, πλυντηρίων, στεγνωτηρίων, τηλ. κέντρων κλπ;


Του Θανάση Γκαβού
Διαθέσιμες στο ίντερνετ είναι από σήμερα οι λεπτομέρειες των εξόδων των Βρετανών βουλευτών για τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αν και ορισμένες σημαντικές πληροφορίες έχουν διαγραφεί. Η Βουλή των Κοινοτήτων δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της τις λεπτομέρειες αυτές κατόπιν δικαστικής απόφασης που δικαίωνε το αίτημα που είχε υποβάλει ομάδα πολιτών, στο πλαίσιο του νόμου περί Ελεύθερης Πρόσβασης στην Πληροφορία. Τα στοιχεία που δεν δημοσιοποιούνται, για λόγους ασφαλείας και σεβασμού της ιδιωτικής ζωής των βουλευτών, είναι οι διευθύνσεις των κατοικιών τους και η αλληλογραφία με το γραφείο εξόδων της Βουλής.
Οι διευθύνσεις των βουλευτικών κατοικιών ωστόσο αποτελούν τη βάση της συνεχιζόμενης έρευνας της Ντέιλι Τέλεγκραφ, η οποία επί εβδομάδες αποκαλύπτει πώς αλλάζοντας συχνά διεύθυνση πολλοί βουλευτές έχουν μεγιστοποιήσει το επίδομα δεύτερης κατοικίας που λαμβάνουν για μια σειρά αμφιλεγόμενων εξόδων τους.
Οι αποκαλύψεις της Τέλεγκραφ έχουν οδηγήσει στην παραίτηση περίπου 15 βουλευτών, με τελευταία την υφυπουργό Οικονομικών, Κίτι Άσερ, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι θα παραιτηθεί και από το βουλευτικό αξίωμα. Η κα. Άσερ που κατηγορείται για αποφυγή καταβολής του φόρου μεταβίβασης της δεύτερης κατοικίας της δήλωσε ότι δεν έχει κάνει κάτι παράνομο και ότι παραιτείται για να μη φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.
Ο Γκόρντον Μπράουν έχει παραπέμψει τους βουλευτές των Εργατικών σε πειθαρχική επιτροπή του κόμματος, η οποία ήδη έχει απαγορεύσει σε πέντε βουλευτές να θέσουν υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ντέιβιντ Κάμερον έχει ζητήσει από όλους τους βουλευτές των Τόρις να υποβάλλουν λεπτομέρειες των αιτήσεων αποζημίωσης για τα έξοδά τους σε ειδική επιτροπή του κόμματος. Εξάλλου, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει προτείνει τη σύσταση μιας ανεξάρτητης εξωκοινοβουλευτικής αρχής που θα έχει στο μέλλον τον έλεγχο των βουλευτικών εξόδων και επιδομάτων.
www.kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube