Weather Icon
Κοσσυφοπέδιο , Σερβία 27 Ιουνίου 2009

Σερβική οργή για την απελευθέρωση του Αγκίμ Τσέκου στη Βουλγαρία

Σερβική οργή για την απελευθέρωση του Αγκίμ Τσέκου στη Βουλγαρία

Ο Αγκίμ Τσέκου βγαίνει ελεύθερος από το δικαστήριο της Βουλγαρίας

«Είναι ντροπή»
Ελεύθερος από τις βουλγαρικές αρχές ο καταζητούμενος στη Σερβία Αγκίμ Τσέκου
Βαρύ πλήγμα στο διεθνές δίκαιο χαρακτηρίζει η Σερβία την απελευθέρωση του Αγκίμ Τσέκου έπειτα από 48ωρη προφυλάκιση στη Βουλγαρία. «Εμείς αν κάναμε κάτι τέτοιο θα είχαμε κάθε λόγο να ντρεπόμαστε» λέει το Βελιγράδι, τονίζοντας ότι πλήττονται οι διμερείς σχέσεις με τη Σόφια.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης κατά την είσοδό του στη Βουλγαρία από την ΠΓΔΜ βάσει διεθνούς εντάλματος που έχει εκδοθεί κατόπιν αιτήματος της Σερβίας, η οποία κατηγορεί τον Αγκίμ Τσέκου για εγκλήματα κατά του σερβικού πληθυσμού που διεπράχθησαν την περίοδο 1998-99 στο Κόσοβο, όταν ήταν διοικητής του UCK.
Το αρμόδιο περιφερειακό δικαστήριο της Βουλγαρίας αποφάσισε την Πέμπτη να αφεθεί ελεύθερος ο Τσέκου μετά από 48 ώρες προφυλάκισης, απορρίπτοντας σερβικό αίτημα για την έκδοσή του προκειμένου να προσαχθεί σε δίκη.
Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βου Γέρεμιτς δήλωσε την Παρασκευή ότι η απόφαση της Βουλγαρίας συνιστά βαρύ πλήγμα για το διεθνές δίκαιο και και προκαλεί ζημιά στις σχέσεις των δύο χωρών. «Εάν εμείς κάναμε κάτι τέτοιο θα είχαμε λόγο να ντρεπόμαστε» δήλωσε ο Γέρεμιτς, εκφράζοντας απογοήτευση για την απόφαση.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου (ανάμεσα στα έτη 2006 και 2008) εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση του δικαστηρίου, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη έκδοσή του στη Σερβία θα δυσχέραινε τις σχέσεις της Σόφιας με την Πρίστινα, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων εντός του Κοσόβου.
Ο Αγκιμ Τσέκου είχε συλληφθεί άλλες τρεις φορές στο παρελθόν, το 2003 στη Σλοβενία, το 2004 στην Ουγγαρία και πριν από ένα μήνα στην Κολομβία, ποτέ ωστόσο δεν παραδόθηκε στη Σερβία.
Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube