Weather Icon
Γενικά θέματα 25 Ιουνίου 2009

«Στρατηγικής σημασίας» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία λέει η Στοκχόλμη

«Στρατηγικής σημασίας» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία λέει η Στοκχόλμη


Η Σουηδία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου (στη φωτ. ο πρωθυπουργός Φρ.Ράινφελντ)

Πριν την σουηδική προεδρία
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντικ Ράινφελντ εξέφρασε την επιθυμία του για επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να ανοίξει ένα ακόμα κεφάλαιο όταν η χώρα του αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Φρ.Ράινφελντ δήλωσε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι «υψίστης στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη», αναγνώρισε πάντως ότι αποτελεί ένα από τα πλέον διασπαστικά θέματα στο μπλοκ των 27.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του «θα προσπαθήσει» όσο το δυνατόν περισσότερο για την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου.

Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν
Την Πέμπτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκινάει διήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, σε μία προσπάθεια να δώσει νέα ώθηση στις ενταξιακές φιλοδοξίες της χώρας του.
Αν και ο Ερντογάν δήλωσε αποφασισμένος να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω για να πειστούν πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ που αντιδρούν στην ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση.
Την ερχόμενη Τρίτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση Τούρκων εκπροσώπων με την τσεχική προεδρία, προκειμένου να ανοίξει ένα ακόμα θεματικό κεφάλαιο, από τα 35 συνολικά που περιλαμβάνει η διαδικασία ένταξης μιας χώρας στην ΕΕ.
Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει 11 θεματικά κεφάλαια, οκτώ έχουν «παγώσει» από το Δεκέμβριο 2006 λόγω της τουρικής άρνησης να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και άλλα πέντε έχουν μπλοκαριστεί από την Γαλλία.
Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει στην Αγκυρα διορία ως το τέλος του 2009 να εφαρμόσει τους όρους της τελωνειακής ένωσής της με την ΕΕ απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έχουν δηλώσει αντίθετοι στην ιδέα της πλήρους ένταξης της Τουρκίας, προωθώντας αντ’ αυτής την ιδέα μιας «προνομιακής σχέσης» της Αγκυρας με την ΕΕ.
Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube