Weather Icon
Γενικά θέματα 2 Ιουνίου 2009

Ανοικτή γραμμή ΗΠΑ-Κίνας για την οικονομία

Το Στρατηγικό και Οικονομικό Διάλογο (ΣΟΔ) σε υπουργικό επίπεδο θα εγκαινιάσουν οι ΗΠΑ και η Κίνα στην Ουάσιγκτον την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ παράλληλα διασκεδάζονται οι φόβοι για τον κλυδωνισμό του δολαρίου ως βασικού αποθεματικού νομίσματος.

Το φόρουμ αποτελεί αναβίωση σε πιο ευρεία βάση του Στρατηγικού Οικονομικού Διαλόγου που δημιουργήθηκε από τον πρώην υπουργό Οικονομίας Χένρι Πόλσον, που το χρησιμοποίησε για να δεσμεύσει το Πεκίνο σε μια σειρά κρίσιμων για τις μακροχρόνιες διμερείς σχέσεις ζητημάτων. Οι συζητήσεις υπό την αιγίδα του ΣΟΔ θα λαμβάνουν χώρα μία φορά το χρόνο στις πρωτεύουσες των δύο χωρών κατ’ εναλλαγή, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Οι συναντήσεις της πρωτοβουλίας Πόλσον γίνονταν κάθε έξι μήνες.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομίας, Τίμοθι Γκέτνερ και ο κινέζος αναπληρωτής πρωθυπουργός Γουάνγκ Κισάν θα καθορίσουν τις οικονομικές κατευθύνσεις του ΣΟΔ. Παράλληλες συνομιλίες πάνω σε στρατηγικά ζητήματα και θέματα ασφαλείας θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και του κινέζου κρατικού συμβούλου Ντάι Μπίνγκουο. Το υπουργείο Οικονομικών προέβη στην ανακοίνωση μετά από διήμερες συνομιλίες στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια των οποίων καθησύχασε την Κίνα ότι η τεράστια ποσότητα επενδύσεών της, που είναι βασισμένες σε δολάρια δεν κινδυνεύουν από τον πληθωρισμό ή από την υποτίμηση του δολαρίου.

Σύμφωνα με τον Γκέιτνερ, η Κίνα συμφωνεί με τις ΗΠΑ ότι το δολάριο θα παραμείνει παγκοσμίως το βασικό αποθεματικό νόμισμα για πολύ καιρό ακόμη. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Ζου Ξιαοχουάν πρότεινε τη μακροπρόθεσμη πιθανότητα αντικατάστασης του δολαρίου ως του βασικού αποθεματικού νομίσματος από τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα, τη μονάδα μέτρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αλλά ο Γκέιτνερ, συμπυκνώνοντας ένα διήμερο υψηλού επιπέδου συνομιλιών δήλωσε: “Πιστεύω ότι οι Κινέζοι αναμένουν το δολάριο να παραμείνει το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα για μακρά χρονική περίοδο, ακριβώς όπως κι εμείς”.

Ο Γκέιτνερ δήλωσε ότι οι κινέζοι αξιωματούχοι τον ρωτούσαν περισσότερο για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, παρά για το διογκούμενο έλλειμμα του κυβερνητικού προϋπολογισμού. “Ενδιαφέρονται να μάθουν σε ποιο σημείο βρισκόμαστε αναφορικά με την ανάκαμψη, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο και τι κάνουμε για να προχωρήσουμε με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεσμευτήκαμε στη σύνοδο των G20” είπε. Οι κινέζοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ένα ισχυρό καταναλωτικό έλλειμμα και μια ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό, ζημιώνοντας τις κινεζικές επενδύσεις σε δολάρια. Αλλά ο Γκέιτνερ δήλωσε “Έχουμε μια ισχυρή και ανεξάρτητη Fed και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι έχει τη δυνατότητα να εργαστεί σύμφωνα με τη νομοθεσία, που σημαίνει να κρατήσει τον πληθωρισμό σταθερό και σε χαμηλά επίπεδα με την πάροδο του χρόνου και ότι θα μπορεί -και σίγουρα σκοπεύει- να χαλαρώσει αυτά τα έκτακτα μέτρα μόλις επιτελέσουν το σκοπό τους”.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube