Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 16 Ιουνίου 2009

Πολιτικές διαφωνίες των Σκοπιανών για την ονομασία

Διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης των Σκοπίων, προέκυψε σχετικά με την ψήφιση κειμένου θέσεων για την διαμόρφωση κρατικής στρατηγικής για το θέμα της ονομασίας.Εν τω μεταξύ, την πεποίθησή του ότι το θέμα της ονομασίας πρέπει να αποσυνδεθεί από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να συζητηθεί με ηρεμία στο πλαίσιο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο έγκυρο πληροφοριακό δελτίο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, «Europolitique» ο υπουργός ευρωπαϊκών θεμάτων της ΠΓΔΜ Ίβικ Μπότσεφσκι.
Δεν κατατέθηκε τελικά στην Βουλή της ΠΓΔΜ για εξέταση και ψήφιση, όπως είχε αρχικά αναγγελθεί, το κείμενο θέσεων σχετικά με την διαμόρφωση της κρατικής στρατηγικής της χώρας για το ζήτημα της ονομασίας.

Ενώ αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα συμφώνησαν για το περιεχόμενο του κειμένου, τελικά κατατέθηκαν ορισμένες τροπολογίες, με τις οποίες διαφώνησε η αντιπολίτευση και το κείμενο δεν εξετάσθηκε από την ολομέλεια της Βουλής.

Η τροπολογία που φαίνεται να προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν αυτή που κατέθεσε ένα μικρό κόμμα οπυ μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, με την οποία ζητούσε η διενέργεια δημοψηφίσματος για την πιθανή λύση στο θέμα της ονομασίας να αποτελέσει μέρος του σχεδίου, καθώς και η τροπολογία που κατέθεσε το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «Νέα Δημοκρατία», με την οποία ζητούσε να γίνεται στο κείμενο αναφορά στον «πολυεθνοτικό χαρακτήρα του κράτους».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» [SDSM] κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι ότι «επινόησε» την τελευταία στιγμή τις τροπολογίες αυτές των μικρότερων κομμάτων, με στόχο να μην επιτευχθεί συμφωνία για το κείμενο θέσεων.

Από την πλευρά του το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι ανέφερε ότι κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής κρατικής στρατηγικής για το θέμα της ονομασίας και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι σε μερικές ημέρες θα καταστεί δυνατό να καταλήξουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε ένα κοινό κείμενο θέσεων για το ζήτημα αυτό.

Το σχέδιο κειμένου με τίτλο «Κρατική Στρατηγική για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα για την ονομασία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», ετοιμάστηκε από τον αρχηγό του μικρού αντιπολιτευόμενου «Φιλελεύθερου Κόμματος» Στόγιαν Αντωφ και τα βασικά σημεία του ήταν τα εξής:

– Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα να αφορούν αποκλειστικά και μόνο την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, χωρίς να υπάρξει αλλαγή του Συντάγματος.

– Κανείς εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ δεν έχει το δικαίωμα να διαπραγματευτεί μία λύση η οποία δεν θα περιλαμβάνει «σαφή και ομόφωνη επιβεβαίωση της «μακεδονικής γλώσσας, του μακεδονικού λαού και της ταυτότητάς του».

– Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να αναλάβει πρωτοβουλία για αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα σε επίπεδο Πρεσβειών.

Η ΠΓΔΜ θα κάνει ό,τι μπορεί

Την πεποίθησή του ότι η ΠΓΔΜ θα κάνει ό,τι μπορεί για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξής της στην Ε.Ε., υπογραμμίζει ο υπουργός ευρωπαϊκών θεμάτων της ΠΓΔΜ Ίβικ Μπότσεφσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο έγκυρο πληροφοριακό δελτίο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, «Europolitique».

Στη συνέντευξή του ο Υπουργός επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πρέπει κυρίως να επικεντρωθεί στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού τομέα, καθώς και στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

Τονίζει, ακόμη, ότι το 2010, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εναρμόνισης της εθνικής με την κοινοτική νομοθεσία, η ΠΓΔΜ θα είναι “νομικά έτοιμη” να ενταχθεί στην Ε.Ε..

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας, ο κ. Μπότσεφσκι τονίζει ότι η χώρα του επιθυμεί έναν λογικό συμβιβασμό.

Ωστόσο, σημειώνει ότι η αντίθεση της Ελλάδας στην ονομασία “Μακεδονία”, παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο για το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε..

Σύμφωνα με τον εν λόγω υπουργό, το θέμα της ονομασίας πρέπει να αποσυνδεθεί από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να συζητηθεί με ηρεμία στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Εξ άλλου, ο κ. Μπότσεφσκι εκφράζει την ικανοποίησή του από την πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με την χορήγηση βίζας στους πολίτες της ΠΓΔΜ από το 2010, τονίζοντας ότι η απόφαση πρέπει να ληφθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών με ειδική πλειοψηφία.

Χαρακτηρίζει “καλές” τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Αλβανία, σημειώνοντας ότι η συμφωνία της Οχρίδας που διασφαλίζει τα δικαιώματα της αλβανικής εθνοτικής μειονότητας της ΠΓΔΜ σχετικά με την εκπροσώπηση και τη χρήση της γλώσσας “λειτουργεί καλά”.

ΠΗΓΗ: news.ert.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube