Weather Icon

Μπαίνει στα κουρδικά πετρέλαια η Τουρκία

Προκαταρκτική συμφωνία για συγχώνευση με την Genel Energy International, θυγατρική του τουρκικού ομίλου Cukurova Group, με στόχο τη δημιουργία ομίλου αξίας περίπου 5,5 δισ. δολαρίων του οποίου οι δραστηριότητες θα εστιάζονται στο ιρακινό Κουρδιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική πετρελαϊκή εταιρία Heritage Oil.

Η βρετανική εταιρία συμμετέχει στην εξερεύνηση μπλοκ σε πετρελαϊκά κοιτάσματα στο ιρακινό Κουρδιστάν ενώ, τον προηγούμενο μήνα, είχε ενημερώσει ότι η επιτυχής γεώτρησή της στο Μιράν έδωσε ενδείξεις ότι τα εκεί αποθέματα ενδέχεται να ανέρχονται σε 4,2 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Η Heritage διευκρίνισε ότι η Genel Energy International έχει συμμετοχή στο Μιράν, στα πεδία άντλησης Τακ Τακ και Τάουκε, καθώς και την άδεια ανάπτυξης του διυλιστηρίου Taq Taq Petroleum, η εκτιμώμενη παραγωγή του οποίου τοποθετείται στα 60.000 βαρέλια την ημέρα, το 2012.
Η Βαγδάτη έχει, ωστόσο, χαρακτηρίσει παράνομες τις άδειες.
Στην ανακοίνωση της βρετανικής εταιρίας, αποσαφηνίζεται ότι η συγχώνευση θα λάβει τη μορφή εξαγοράς της Genel από τη Heritage, με την τελευταία να προσφέρει μετοχές και τους μετόχους της τουρκικής εταιρίας να καταλήγουν με έλεγχο ποσοστού περίπου 50% στην HeritaGe Oil Plc, την εταιρία που θα προκύψει από τη συγχώνευση.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική συμφωνία, ο ιδρυτής της Heritage Oil και τέως μισθοφόρος Τόνι Μπάκιγχαμ θα αναλάβει τα καθήκοντα του εκτελούντος χρέη προέδρου στη νέα εταιρία, ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Genel τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου της HeritaGe Oil Plc, ενώ τα καθήκοντα του εκτελεστικού διευθυντή θα αναλάβει ο Μεχμέτ Εμιν Καραμεχμέτ, ένας από τους πλουσιότερους στη γείτονα, ο οποίος ελέγχει τον όμιλο Cukurova.
Ο όμιλος Cukurova είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους συμφερόντων στην Τουρκία, με δραστηριότητες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις κατασκευές, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και στον οποίο ανήκει η μεγαλύτερη τουρκική εταιρία κινητής τηλεφωνίας Turkcell.
hellenicbusiness.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube