Weather Icon
Γενικά θέματα 16 Ιουνίου 2009

Ο Βορράς σφυρίζει αδιάφορα για την παράνομη μετανάστευση.

Πολλές χώρες-μέλη εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, αλλά οι επιφυλάξεις ορισμένων άλλων ως προ το οικονομικό σκέλος και την άσκηση πιέσεων στην Τουρκία δεν επέτρεψαν στους «27» Υπ.Εξ. της Ε.Ε. να καταλήξουν στην τελική διατύπωση του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Βρυξέλλες,
Στη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη με πρωτοβουλία της Ελλάδα χθες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, η κ. Μπακογιάννη βρήκε κατ’ αρχήν κατανόηση από πολλές χώρες, κυρίως του νότου, που έχουν και το πρόβλημα, στη γενική θέση ότι η διαχείριση του προβλήματος απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία θα πρέπει να επιδειχθεί στην πράξη.

Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών, αυτή η επίδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα πρέπει να γίνει κατ’ αρχήν με αναβάθμιση του ευρωπαϊκού οργανισμού διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., δηλαδή του Frontex, με περισσότερη παρουσία πλοίων στο Αιγαίο, αλλά και με οικονομική συμμετοχή στη διαχείριση των μεταναστών.

Αναφορικά με το σχέδιο των συμπερασμάτων, η υπουργός Εξωτερικών, αφού ανέφερε ότι στην παρούσα φάση δεν μας καλύπτει, πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες αναφορές στις συνθήκες επαναπατρισμού, με τις συμφωνίες που θα πρέπει να υπογράψει η Ε.Ε. με τις χώρες προέλευσης.

Επιπλέον, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει αναφορά σε συγκεκριμένες χώρες, τονίζοντας ότι οι χώρες από τις οποίες είτε διέρχονται είτε προέρχονται λαθρομετανάστες είναι η κυρίως η Τουρκία και η Λιβύη.

Τέλος, θα πρέπει να επισημαίνεται η ανάγκη οικονομικής υποστήριξης για τη διαχείριση του προβλήματος εντός του ελληνικού εδάφους, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το σχέδιο των συμπερασμάτων θα συζητηθεί σήμερα και αύριο σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων και εάν δεν υπάρξει επιθυμητή κατάληξη που θα καλύπτει τις ελληνικές επιδιώξεις, τότε θα πάει ανοικτό προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών.

Πάντως, είναι προφανές ότι χώρες του βορρά, όπως η Γερμανία, δεν επιθυμούν περαιτέρω αύξηση των κοινοτικών δαπανών, οι οποίες για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων έχουν καθοριστεί σε 1,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2008-2013. Στην Ελλάδα αναλογούν μόλις 148 εκατ. ευρώ για το σύνολο της επταετίας.

Απροθυμία υπάρχει επίσης στο να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία, παρότι υπάρχει ο «μοχλός» πίεσης που είναι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα αυτή.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube