REAL TIME |

Weather Icon

Θεωρίες κατασκοπείας με φόντο τη Μέση Ανατολή

Η κατασκοπεία είναι τόσο συνηθισμένη στη Βηρυτό, όσο ήταν στη μεταπολεμική Βιέννη – στην πόλη, υπάρχει μέχρι και λούνα παρκ όπως εκείνο στην ταινία «Ο τρίτος άνθρωπος». Ωστόσο, ώρα με την ώρα σημειώνονται ολοένα και πιο μυστηριώδη γεγονότα. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ειδική μονάδα των Εσωτερικών Δυνάμεων Ασφαλείας του Λιβάνου (ISF) συλλαμβάνει Λιβανέζους που φέρονται να είναι κατάσκοποι του Ισραήλ.
Στους κρατουμένους συμπεριλαμβάνονται ένας τοπικός δημοσιογράφος της κοιλάδας Μπεκάα και ένας ανώτερος αξιωματικός του λιβανέζικου στρατού, ο οποίος τραυματίστηκε από ένοπλο ισλαμιστή στη μάχη του Ναρ ελ Μπαρέντ, το 2007. Συνελήφθη ακόμη ένας συνταξιοδοτημένος στρατηγός και η γυναίκα του. Ο συνταγματάρχης Maurice Diab είναι ένας αναγνωρισμένος στρατιώτης. Ωστόσο, αξιωματικοί αναφέρουν ότι κίνησε τις υποψίες πριν από λίγο καιρό, όταν εστάλη να εκπαιδευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες με κυβερνητική υποτροφία. Σε μία φωτογραφία, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, εμφανίζεται να στέκεται δίπλα σε ένστολους Ισραηλινούς αξιωματούχους. Ζει στο βόρειο παράκτιο προάστιο της Βηρυτού, Antelias, αν και οι υπόλοιπες συλλήψεις εκτείνονται μεταξύ του ανατολικού Λιβάνου και του συνοριακού χωριού Rmeish.

Μέχρι εδώ, όλα καλά. Εντούτοις αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα εμφανές ότι κάποιοι από τους πράκτορες που κρύβονται πίσω από τις συλλήψεις προέρχονται από τη σιιτική Χεσμπολάχ, στενά συνδεδεμένη με τη Συρία και το Ιράν. Αυτό προέκυψε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, αφότου τέσσερις ανώτεροι φιλοσύριοι αξιωματικοί της λιβανικής υπηρεσίας ασφαλείας αποφυλακίστηκαν (κρατούνταν ως ύποπτοι ότι βοήθησαν στο σχεδιασμό της δολοφονίας του πρώην υπουργού, Ραφίκ Χαρίρι και άλλων 21 ανθρώπων το 2005). Άραγε, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας επέστρεψαν στα παλιά κόλπα σύνδεσης με τη Χεσμπολάχ;

Το συγκεκριμένο ερώτημα αποκτά επιπλέον σημασία, καθώς ο Σαγέντ Χασάν Νασράλα, επικεφαλής της Χεσμπολάχ, απαιτεί τώρα να εκτελεστούν οι Λιβανέζοι «συνεργάτες» των Ισραηλινών. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νασράλα είναι εκείνος που ξεκίνησε τον πόλεμο με το Ισραήλ το 2006, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν περισσότεροι από εκατό Λιβανέζοι. Ο ίδιος χαρακτήρισε έπειτα τον πόλεμο «θεϊκή νίκη».

Ο κ. Νασράλα εξόργισε τους Λιβανέζους ακόμη περισσότερο την προηγούμενη εβδομάδα, περιγράφοντας την προσωρινή ένοπλη κατάληψη της δυτικής Βηρυτού πέρυσι ως «ένδοξη μέρα», παρά το γεγονός ότι δεκάδες Λιβανέζοι σκοτώθηκαν.

Πράγματι, για τους Σουνίτες Μουσουλμάνους και αρκετούς Χριστιανούς, ο κ. Νασράλα – που εμφανίζεται σε γιγαντοοθόνη στα συλλαλητήρια της Χεσμπολάχ, μιλώντας από τα διάφορα μυστικά του κρησφύγετα – βγάζει λόγο λες και είναι εκείνος πρόεδρος του Λιβάνου και όχι ο αξιωματούχος, πρώην αξιωματικός, Michel Suleiman. Ας προστεθεί σε αυτό η ολοένα και μεγαλύτερη εκτίμηση ότι η λιβανέζικη αντιπολίτευση, «σπονδυλική στήλη» της οποίας είναι η Χεσμπολάχ, ίσως κερδίσει τις εθνικές εκλογές της επόμενης εβδομάδας. Επιπλέον, η σύλληψη ενός ισραηλινού κατασκοπευτικού δικτύου, που δίνει στην ιστορία μία ακόμη πιο σκοτεινή όψη.

Οι Ισραηλινοί προσπαθούν πράγματι να επαναστρατολογήσουν μερικούς από τους πρώην Λιβανέζους συνεργάτες τους, ώστε να επανεγκαθιδρύσουν τη μυστική τους υπηρεσία εκεί, μετά την πανωλεθρία τους στον πόλεμο με τη Χεσμπολά το 2006. Οι πιο αξιόπιστες πηγές υποστηρίζουν ότι κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους δούλευαν για το Ισραήλ προτού ο ισραηλινός στρατός εγκαταλείψει το Λίβανο, το 2000, καθώς και ότι πολλοί απέρριψαν την προσφορά του Ισραήλ, ενώ άλλοι ειδοποίησαν τις αρχές του Λιβάνου για την προσέγγιση του Ισραήλ και ίσως να κατέδωσαν την ταυτότητα των ανδρών και των γυναικών που μόλις συνελήφθησαν.

Τώρα, οι Αμερικανοί προειδοποιούν ευγενικά ότι αν η Χεσμπολάχ και τα «φιλαράκια» της, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Χριστιανού στρατηγού, Michel Aoun, κερδίσουν τις εκλογές, θα πρέπει να επανεξετάσει το πακέτο βοήθειας στο Λίβανο, που περιλαμβάνει σημαντικό, αν και αρκετά παλιομοδίτικο, εξοπλισμό για το Λιβανέζικο στρατό. «Γιατί ανησυχείτε;», ρώτησε ο κ. Νασράλα σε μία ακόμη ατελείωτη ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα. «Το Ιράν και η Συρία μπορούν να δώσουν εξοπλισμό στον Λιβανέζικο στρατό», συμπλήρωσε.

Το ποτήρι ξεχείλισε με ένα εμπρηστικό και άκρως αμφιλεγόμενο άρθρο στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Υποστήριζε ότι το Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών που στήθηκε στη Χάγη ανακάλυψε τους δολοφόνους του πρώην βουλευτή Χαρίρι – το ίδιο δικαστήριο που διέταξε να απελευθερωθούν οι τέσσερις αξιωματικοί δύο εβδομάδες νωρίτερα – και υποψιάζεται ότι η Χεσμπολάχ πιθανόν να είναι δολοφόνος. Είναι ψέμα, λέει ο κ. Νασράλα – μια «ισραηλινή συνωμοσία». Το δικαστήριο, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι δεν έδωσε καμία τέτοια πληροφορία στο γερμανικό περιοδικό. Και σίγουρα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, προειδοποίησε ότι, αν νικήσει η Χεσμπολάχ και οι σύμμαχοί της στις εκλογές, το Ισραήλ θα έχει «μεγαλύτερη ελευθερία». Όχι χωρίς κι άλλους κατάσκοπους.

Η απόδοση των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών το 2006 ήταν αξιοθρήνητη. Αποδείχθηκε ότι η Χεσμπολάχ είχε βάλει το χέρι της στην ισραηλινή αναγνωριστική αεροφωτογραφία του Λιβάνου, που δείχνει καθαρά ποιες αποθήκες της Χεσμπολάχ είχαν αναγνωριστεί και ποιες όχι. Αν αυτό το δίκτυο κατασκοπείας είναι πραγματικό, οι Ισραηλινοί δεν θα τα πάνε και πολύ καλύτερα στον επόμενο γύρο.

Κείμενο: Του Robert Fisk – The Independent
ΤVXS.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube