Weather Icon
Γενικά θέματα 10 Ιουνίου 2009

Δέκα χρόνια από τη συμφωνία με την οποία τερματίστηκαν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί στη Σερβία


Δέκα χρόνια συμπληρώνονται την Τρίτη από την υπογραφή της συμφωνίας του Κουμάνοβο με την οποία τερματίστηκαν οι Νατοϊκοί βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας. Τη συμφωνία από σερβικής πλευράς υπέγραψαν ο στρατηγός των ενόπλων δυνάμεων Σβέτοζαρ Μαριάνοβιτς και ο στρατηγός της αστυνομίας Όμπραντ Στεφάνοβιτς ενώ από το ΝΑΤΟ ο Βρετανός στρατηγός Μάικλ Τζάκσον.

Η συμφωνία προέβλεπε την αποχώρηση των σερβικών ένοπλων δυνάμεων και της αστυνομίας από το Κόσοβο, την ανάπτυξη διεθνούς στρατιωτικής δύναμης, την δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης γύρω από τα διοικητικά σύνορα του Κοσόβου, την επιστροφή, σε δεύτερη φάση, 1000 Σέρβων αστυνομικών και τη διατήρηση της κυριαρχίας της Σερβίας στο Κόσοβο.

Από τα πέντε σημεία της συμφωνίας εφαρμόστηκαν μόνο τα τρία πρώτα αφού ο διεθνής παράγοντας δεν επέτρεψε ποτέ την επιστροφή των Σέρβων αστυνομικών, ενώ με την ανεξαρτησία του Κοσόβου καταπατήθηκε και το πέμπτο σημείο της συμφωνίας του Κουμάνοβο. Κατά τη διάρκεια των 78 ημερών που διήρκεσαν οι βομβαρδισμοί σκοτώθηκαν περίπου 2500 άνθρωποι οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν άμαχοι πολίτες.

Η υποδομή της Σερβίας καταστράφηκε ολοσχερώς και υπολογίζεται ότι οι ζημιές που υπέστη η χώρα ανέρχονται σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς τη συμφωνία του Κουμάνοβο παρουσίασε τότε ως νίκη της Σερβίας, λέγοντας ότι «αποτελεί νίκη κατά της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης». Σήμερα βέβαια κανένας δεν πιστεύει κάτι τέτοιο και όπως δήλωσε ο δημοσιογράφος του σερβικού ραδιοφώνου ΚΙΜ Ζιβόιν Ρακότσεβιτς στον τηλεοπτικό σταθμό Β92 «όταν οι Σέρβοι στο Κόσοβο καθημερινά δίνουν αγώνα για την επιβίωση τους, για τη διατήρηση της εθνικής τους ταυτότητας και την υπεράσπιση των πολιτιστικών τους μνημείων σε κανέναν δεν πάει το μυαλό να χαρακτηρίσει αυτή την κατάσταση που επικράτησε μετά το Κουμάνοβο νίκη».
nooz.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube