Weather Icon

Αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν την «απειλή» της Β.Κορέας δηλώνουν οι ΗΠΑ

Αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν την «απειλή» της Β.Κορέας δηλώνουν οι ΗΠΑ

Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις

Προς νέο ψήφισμα ΟΗΕ
Αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν την «απειλή» της Βορείου Κορέας δηλώνουν οι ΗΠΑ, επιμένοντας στη διπλωματική οδό και την επιβολή κυρώσεων, λαμβάνοντας όμως και «αμυντικά μέτρα». Την Τετάρτη ήταν έτοιμο το προσχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ για επιβολή κυρώσεων στην Πιονγιάνγκ ως απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην πυρηνική δοκιμή του Μαΐου.
Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μαζί με την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τις κυρώσεις, και το ψήφισμα μπορεί να υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ ακόμη και την Παρασκευή. Μετά τις απειλές στη Νότιο Κορέα και τις εκτοξεύσεις πυραύλων, ο συναγερμός στην κορεατική χερσόνησο έχει ανέβει στον υψηλότερο βαθμό από την εποχή του πολέμου του 1950-53.
Οι ΗΠΑ επιμένουν στην υιοθέτηση σκληρής στάσης από τα Ηνωμένα Έθνη απέναντι στη Βόρειο Κορέα, αν και οι επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα νέων κυρώσεων παραμένουν. Τα νέα μέτρα θα στοχεύουν στα ήδη αδύναμα οικονομικά της ασιατικής χώρας, ενδεχομένως επιβάλλοντας και ελέγχους στα φορτία πλοίων προς τη χώρα.
Από την άλλη, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρειο Κορέα, Στίβεν Μπόζγουερθ, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν η επανεισαγωγή της Πιονγιάνγκ στη λίστα με τα κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία θα είχε αποτελέσματα. «Τα περισσότερα μέτρα που θα συνεπάγετο αυτό είναι ήδη σε εφαρμογή», δήλωσε.

Καθησυχαστική η Ρωσία
Η Μόσχα, που συμφώνησε με τα υπόλοιπα μέλη του ΟΗΕ για το ψήφισμα, εμφανίζεται καθησυχαστική για τις αντιδράσεις που θα έχει η Βόρειος Κορέα.
Αν και η Πιονγιάνγκ είχε δηλώσει ότι θα θεωρήσει νέες κυρώσεις «διακήρυξη πολέμου», ρώσοι διπλωμάτες εκφράζουν την άποψη ότι «δεν περιμένουν να ακολουθήσουν τις κυρώσεις κινήσεις από καμία πλευρά, της Βορείου Κορέας συμπεριλαμβανομένης, που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης».
Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η Βόρειος Κορέα δεν φαίνεται να έχει κάνει σοβαρές προετοιμασίες ώστε όντως να προβεί σε αντίποινα, όπως έχει δηλώσει, σημειώνοντας όμως πως το καθεστώς της Πιόνγιανγκ είναι απρόβλεπτο και ως εκ τούτου οι απειλές πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube