Γενικά θέματα 5 Ιουνίου 2009

Ρωσία: Ολοκληρώνονται διαδικασίες για είσοδό της στον ΠΟΕ

Ρωσία: Ολοκληρώνονται διαδικασίες για είσοδό της στον ΠΟΕ

Μέσα στο 2009 θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την είσοδο της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ΠΟΕ , μετά από συμφωνία που υπήρξε μεταξύ των Βρυξελλών και της Μόσχας.
Την ίδια ώρα στη Ρωσία συναντήθηκαν χθες οι πρόεδροι της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης στη διαμάχη των δύο χωρών για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Συμφωνήσαμε ότι η προσχώρηση της Ρωσίας στο ΠΟΕ θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου», δήλωσε η επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Κάθριν Άστον, μετά τη συνάντησή της με την υπουργό Οικονομίας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, και πρόσθεσε: «Είμαστε ευχαριστημένοι από τη δέσμευση της κας Ναμπιούλινα. Και οι δύο πλευρές κατανοούν τα κενά που θα πρέπει να καλύψουμε».Η Ρωσία προσπαθεί πάνω από μια δεκαετία να γίνει μέλος του ΠΟΕ, χωρίς επιτυχία. Βασική αιτία για να «παγώσουν» τον τελευταίο καιρό οι διαπραγματεύσεις ήταν οι αντιδράσεις των ΗΠΑ για τον πόλεμο στη Γεωργία το 2008.Παράλληλα, η επιβολή δασμών στις εισαγωγές ξυλείας και αυτοκινήτων από την Ε.Ε. από τη Μόσχα και οι απειλές για πρόσθετους δασμούς και σε άλλα προϊόντα είχαν ως αποτέλεσμα να ψυχρανθούν οι σχέσεις της με την Ε.Ε.

Στη Ρωσία η συνάντηση των προέδρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.
Στη Ρωσία συναντήθηκαν χθες οι πρόεδροι της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης στη διαμάχη των δύο χωρών για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.Ο Αρμένιος πρόεδρος, Σερζ Σαρκισιάν συναντήθηκε με τον Αζέρο ομόλογό του, Ιλχάμ Αλίεφ με πρωτοβουλία του Ρώσου ηγέτη, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κοντά στην Αγία Πετρούπολη.Η εκπρόσωπος του Μεντβέντεφ, Ναταλία Τιμάκοβα δήλωσε ότι από τις συνομιλίες δεν προέκυψε κάποια σημαντική πρόοδος. Ωστόσο σημείωσε ότι «το βασικό θέμα ειναι ότι το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία δείχνουν την ετοιμότητά τους για διάλογο».Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι μία περιοχή με αρμενικό πληθυσμό που κήρυξε την ανεξαρτησία της από το Αζερμπαϊτζάν μετά από πόλεμο στην αρχή της δεκαετίας του 1990, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση. Οι συγκρούσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας τερματίστηκαν το 1994, με την υπογραφή συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο οι δύο χώρες είναι τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση, δεδομένου ότι δεν έχει υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube