Weather Icon
ΟΑΣΕ , πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 27 Ιουνίου 2009

Στην Κέρκυρα 50 υπουργοί Εξωτερικών, με το αεροκάφος της ΠΓΔΜ έφθασε ο Μιλόσοσκι

Στην Κέρκυρα 50 υπουργοί Εξωτερικών, με το αεροκάφος της ΠΓΔΜ έφθασε ο Μιλόσοσκι


Tο αεροπλάνο που μετέφερε τον Αντόνιο Μιλόσοσκι στην Κέρκυρα με τα διακριτικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Μείζονα θέματα στο τραπέζι
Συνέρχεται το απόγευμα στην Κέρκυρα το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, για πρώτη φορά μετά την κρίση στη Γεωργία, με στόχο την εμπέδωση της εμπιστοσύνης, μεταξύ των δύο μερών και την επεξεργασία συναινετικών λύσεων.

Με αεροσκάφος που έφερε τα διακριτικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας» έφτασε τελικά στην Κέρκυρα ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.
Ο Μιλόσοσκι έφθασε περίπου στις 13.00 στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας με το επίσημο αεροσκάφος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, το οποίο φέρει τα διακριτικά της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Το αεροσκάφος απογειώθηκε ξανά για να επιστρέψει στα Σκόπια αμέσως αφού ο κ. Μιλόσοσκι αποβιβάστηκε μαζί με την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει. Με την ίδια διαδικασία ο κ. Μιλόσοσκι θα επιστρέψει την Κυριακή στη χώρα του.
Η Αθήνα είχε δώσει κατ’ εξαίρεση άδεια για την προσγείωση του μικρού τζετ με τα διακριτικά MKD, απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο αεροσκάφος παρουσίασε βλάβη και ήταν αμφίβολος ο τρόπος άφιξης του κ. Μιλόσοσκι. Τελικώς, τα τεχνικά προβλήματα φαίνεται πως ξεπεράστηκαν…
H υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έχει πραγματοποιήσει ήδη διμερή συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό της Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ (ένθετη αριστερά) και τον Βρετανό ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, και επίκειται συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χόπ Σέφερ.
Μετά τη συνάντησή της με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι υπήρξε ανταπόκριση από τα περισσότερα μέλη του ΟΑΣΕ στην πρόσκληση για τη σύνοδο της Κέρκυρας, σημειώνοντας τη βούλησή της να γίνει μια «ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση για τα θέματα της ασφάλειας».
Ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ υπογράμμισε πως υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοιχτά, αναφέροντας ενδεικτικά το διάλογο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, αλλά και την πρόταση της Ρωσίας για την «πανευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας».
Η προοπτική μιας συμφωνίας ασφαλείας «είναι πάρα πολύ σημαντική» τόνισε, αλλά δίνοντας μία πρόγευση των δυσκολιών σημείωσε, όμως, ότι «δεν είναι εύκολο να βρεθούν λύσεις, ιδίως όταν τα κράτη έρχονται με κείμενα, που διαβάζουν, και όχι με διάθεση για διάλογο».
Ακολούθησε η συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Ντέιβιντ Μίλιμπαντ χωρίς να υπάρξουν δηλώσεις.
Αργά το απόγευμα, μετά τη λήξη των εργασιών, θα δοθούν χωριστές συνεντεύξεις από το ΓΓ του ΝΑΤΟ, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ.
Από τη Σύνοδο απουσιάζει η Χίλαρι Κλίντον, λόγω πρόσφατου τραυματισμού της στον αγκώνα.
Παρών στη σύνοδο θα είναι και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος θα δώσει επίσης συνέντευξη Τύπου.
Την Κυριακή, συγκαλείται η άτυπη υπουργική σύνοδος των 56 χωρών, που μετέχουν στον ΟΑΣΕ, της οποίας προεδρεύει η Ελλάδα διά της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναμένεται στο νησί το απόγευμα του Σαββάτου προκειμένου να απευθύνει το πρωί της επόμενης ημέρας χαιρετισμό στην άτυπη συνοδο των ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ.
Στο πλαίσιο των επαφών της στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ, η κα Μπακογιάννη αναμένεται να υπογράψει συμφωνίες με την αμερικανική πλευρά, που θα ανοίξουν το δρόμο για την απελευθέρωση των Ελλήνων ταξιδιωτών στις ΗΠΑ, από το καθεστώς της βίζας.
Εξάλλου, στην αναμενόμενη συνάντησή της με τον Τούρκο ομόλογό της κ. Νταβούτογλου, η υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να θέσει το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο.
Newsroom ΔΟΛ

σχετικά άρθρα