Γενικά θέματα 9 Ιουνίου 2009

Το Κρεμλίνο αναβαθμίζει τον Νο1 ύποπτο για το φόνο του Λιτβινένκο

Το Κρεμλίνο αναβαθμίζει τον ρώσο επιχειρηματία Andrey Konstantinovich Lugovoy , καταζητούμενο από την Σκότλαντ Γιάρντ για την υπόθεση του φόνου του πρώην Ρώσου πράκτορα Alexander Litvinenko με ραδιενεργό πολώνιο-210 , το Νοέμβριο του 2006.

Ο Lugovoy , 42 ετών, πρώην πράκτορας της 9ης διεύθυνσης ασφάλειας υψηλών προσώπων της FSB , ανέλαβε σύμφωνα με πληροφορίες ρόλο κλειδί στον τομέα της κρατικής ασφαλείας , ως υπεύθυνος της Επιτροπής Ασφαλείας της Ρωσικής Δούμας (κάτω βουλής). Η Επιτροπή ασχολείται με την νομοθέτηση στον τομέα της τρομοκρατίας και της φύλαξης των συνόρων , έχει τακτική επαφή με τις μυστικές υπηρεσίες , FSB, αλλά και τον Υπουργό Εσωτερικών , ενώ τα μέλη της κατά κύριο λόγο είναι πρώην πράκτορες.

Η Μεγάλη Βρετανία είχε επισήμως ζητήσει από τη Ρωσία την έκδοση του Lugovoy αφού θεωρείται ύποπτος για την υπόθεση δηλητηρίασης του Alexander Litvinenko με ραδιενεργό υλικό, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία της Σκότλαντ Γιάρντ , έριξε ο επιχειρηματίας στο τσάι του Litvinenko κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι δύο άνδρες στο ξενοδοχείο Millennium Mayfair του Λονδίνου. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε το αίτημα έκδοσης στηριζόμενο στο Σύνταγμα της χώρας που απαγορεύει την έκδοση Ρώσων πολιτών.

Από την πλευρά του ο Lugovoy είχε κατηγορήσει για την δολοφονία του Litvinenko τις μυστικές υπηρεσίες της Μεγάλης Βρετανίας και τον ολιγάρχη Boris Berezovsky, ενώ υποστήριξε ότι η ΜΙ6 προσπάθησε να τον στρατολογήσει για να διοχετεύει πληροφορίες για κινήσεις της Ρωσίας και του τότε προέδρου Vladimir Putin. Η εφημερίδα Daily Mail , επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, είχε δημοσιεύσει την πληροφορία ότι τον Οκτώβριο του 2007 ο Alexander Litvinenko δούλευε ήδη για την ΜΙ6 και είχε στρατολογηθεί από τον σημερινό επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Sir John Scarlett.

Δημοσίευμα των London Times σχολιάζει την προαγωγή του καταζητούμενου πρώην πράκτορα , ενώ επισημαίνεται η καλή σχέση του Lugovoy με τον πρόεδρο της Ρωσίας Dιmitry Medvedev, τον οποίο συνάντησε πρόσφατα στην προεδρική κατοικία. Η εταιρία του Lugovoy, « Pershin», ασχολείται με την ιδιωτική ασφάλεια και την εμπορία κρασιών κι αναψυκτικών , ενώ υπολογίζεται πως η αξία της ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας .
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube