Weather Icon
Γενικά θέματα 20 Ιουνίου 2009

15 χρόνια περιπολίες για… πέταμα;

15 χρόνια περιπολίες για… πέταμα;


Δεκαπέντε χρόνια επιτυχίες καταγράφει το εθελοντικό πρόγραμμα πυροπροστασίας της Αερολέσχης Θεσσαλονίκης, αλλά κανένας κρατικός φορέας δεν βάζει το χέρι στην τσέπη για να στηριχτεί η προσπάθεια. «Τα λειτουργικά έξοδα φτάνουν ώς 90 χιλιάδες ευρώ και δεν έχουμε πάρει τίποτε απ’ τα χρήματα που μας υποσχέθηκαν πέρυσι», λέει ο πρόεδρος Αναστάσιος Χατζόπουλος.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Πολιτική Προστασία είναι από τους πρώτους φορείς που θεωρούν απαραίτητο συνεργάτη πια την Αερολέσχη Θεσσαλονίκης στη μάχη κατά των καλοκαιρινών πυρκαγιών. Κι αυτό, καθώς το εθελοντικό πρόγραμμα προληπτικών πτήσεων που υλοποιεί τα τελευταία 15 χρόνια έχει αποδειχτεί σωτήριο.

«Πρώτους πρώτους μάς καλούν στις συσκέψεις για την πυροπροστασία. Δεν είναι μόνον οι φωτιές που εντοπίζουμε έγκαιρα. Πολλές φορές σταματάμε λανθασμένους συναγερμούς, γλιτώνοντας από τεράστια έξοδα το Ελληνικό Δημόσιο. Σκεφτείτε τι δαπάνες χρειάζεται ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο να απογειωθεί γιατί απλώς καίει τα χόρτα του ένας αγρότης», εξηγεί ο πρόεδρος της Αερολέσχης Θεσσαλονίκης. Κι όμως, όταν έρχεται η ώρα της χορηγίας για τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος που κατά κοινή ομολογία θεωρείται χρήσιμο κι επιτυχημένο, το κράτος είναι «απών». «Κάθε πτήση κοστίζει 200 ευρώ και τα μισά τα πληρώνει ο κάθε χειριστής από την τσέπη του. Τα υπόλοιπα τα ζητάμε από κάποιον φορέα, δήμο ή νομαρχία, αλλά ακόμη έχουμε να παίρνουμε χρήματα περσινά. Επικαλούνται προβλήματα γραφειοκρατικά, καθώς δεν υπάρχει καμία κρατική μέριμνα για να στηριχτούν τέτοιες εθελοντικές προσπάθειες. Αναγκαζόμαστε και ζητιανεύουμε, ενώ με λίγα χρήματα μπορούμε να προσφέρουμε πολλά», τονίζει ο κ. Χατζόπουλος. Για τις δραστηριότητές της η Αερολέσχη Θεσσαλονίκης και πολλά στελέχη της έχουν βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών, τη Διεθνή Ομοσπονδία Αεροναυτικής, το Πυροσβεστικό Σώμα, τη Νομαρχία και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Φέτος στο πρόγραμμα πυροπροστασίας θα διαθέσει και πάλι τρία αεροπλάνα, 80 εθελοντές χειριστές, τρεις μηχανικούς αεροσκαφών και δύο διοικητικούς υπαλλήλους. Το κράτος δεν θα διαθέσει δεκάρα…
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube