Weather Icon

To αυτόνομο κράτος του Κουρδιστάν αρχίζει τις εξαγωγές πετρελαίου;

To αυτόνομο κράτος του Κουρδιστάν αρχίζει τις εξαγωγές πετρελαίου;

Ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικών Πόρων, της κυβέρνησης του αυτόνομου Κουρδιστάν, Aşti Hewrami, δήλωσε ότι η κουρδική κυβέρνηση πήρε την άδεια από την κυβέρνηση της Βαγδάτης για να αρχίσει τις εξαγωγές του πετρελαίου που εξορύσσεται στην κυρδική επιράτεια.
Ο Hewrami, που μίλησε στο Reuters, είπε:
“Σήμερα έλαβα ηλεκτρονικό μήνυμα από το υπουργείο πετρελαίου του Ιράκ, με το οποίο δίνεται η άδεια στην κυβέρνηση του Κουρδιστάν να εξάγει τα πετρέλαια που εξορύσσονται στην περιοχή μας, χρησιμοποιώντας τον υφιστάεμνο αγωγό Κιρκούκ-Γιουμουρταλίκ. Τα έσοδα από τις εξαγωγές του πετρλεαίου θα διατεθούν για την ευημερία του λαού του Ιράκ”.
Ο υπουργός Aşti Hewrami, σε χθεσινή του δήλωση ανέφερε ότι 100.000 βαρέλια πετρελαίου που εξάγονται ημερησίως από τις πετρελαιοπηγές που βρίσκονται στις περιοχές Zaxo Tawke και Taq Taq, από την 1η Ιουνίου 2009 θα εξάγονται και θα διατίθενται στις διεθνείς αγορές.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου πετρελαίου του Ιρτάκ, Asim Jihad, δήλωσε ότι δεν είναι ενημερωμένος για μια τέτοια εξέλιξη. Συγκεκριμένα ο Jihad δήλωσε:
“Δεν υφίσταται κάποια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Ιράκ και της κυβέρνησης του Κουρδιστάν γι’ αυτό το θέμα. Η κυβέρνηση του Ιράκ δεν έδωσε κάποια άδεια στην κυβέρνηση του Κουρδιστάν για τη χρησιμοποίηση των αγωγών πετρελαίου”.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που γίνει εφικτή η εξαγωγή του πετρελαίου που οξωρύσσεται στο Κουρδιστάν, η τοπική κυβέρνηση αποκτά κρίσιμα έσοδα για την επιβίωση του αυτόνομου κουρδικού κράτους.
ANF NEWS AGENCY

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube