Γενικά θέματα 12 Μαΐου 2009

«Φρένο» στο Street View


«Φρένο» στις εταιρείες που παρέχουν μέσω Διαδικτύου τη δυνατότητα τρισδιάστατης περιήγησης στους δρόμους διαφόρων επιλεγμένων πόλεων βάζει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ), προσπαθώντας να θέσει διάφορους κανόνες για να μη θίγονται οι πολίτες που κυκλοφορούν στους δρόμους, οι ιδιοκτήτες και ένοικοι κατοικιών κ.λπ.
Η ΑΠΠΔ θεωρεί απαραίτητη τη θόλωση των προσώπων όταν κυκλοφορούν στους δρόμους καθώς και των πινακίδων των οχημάτων, ενώ παράλληλα θέλει να θέσει αυστηρούς όρους λειτουργίας των συγκεκριμένων υπηρεσιών, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και δεν θα αποκαλύπτονται σε καμία περίπτωση ευαίσθητα δεδομένα (που αφορούν π.χ. την ερωτική, οικογενειακή ζωή, τις πολιτικές, θρησκευτικές κ.λπ. πεποιθήσεις).

Μέχρι να μπουν οι αναγκαίοι κανόνες, η ΑΠΠΔ επιβάλλει στις εταιρείες που παρέχουν την τρισδιάστατη περιήγηση στους δρόμους να διακόψουν την παροχή της σχετικής υπηρεσίας προς το κοινό και να σταματήσουν κάθε διαδικασία συλλογής εικόνων.

Το «πάγωμα» της τρισδιάστατης περιήγησης κρίθηκε αναγκαίο, καθώς διαπιστώθηκε ότι γινόταν με τα πρόσωπα και τα οχήματα ευδιάκριτα, ενώ αντίθετα για την προστασία των πολιτών και των προσωπικών τους δεδομένων πρέπει να καλύπτονται με θόλωση.

Η παροχή σχετικών υπηρεσιών έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ, όπου, όμως, είναι σε χαμηλά επίπεδα η προστασία των προσωπικών δεδομένων (όπως διαπιστώνεται στις ετήσιες εκθέσεις της Αρχής) και επεκτείνεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με συνέπεια να παρεμβαίνουν σιγά σιγά και να απασχολούνται διάφορες ευρωπαϊκές ΑΠΠΔ, αλλά και η ομάδα εργασίας του άρθρου 29 της οδηγίας 95/46/ΕΚ (όπου μετέχουν όλοι οι εκπρόσωποι των σχετικών Αρχών).

Στη χώρα μας η ΑΠΠΔ υπό τον πρόεδρό της Χρ. Γεραρή παρενέβη με αφορμή τη λειτουργία σχετικής υπηρεσίας από την ελληνική εταιρεία ΚΑΠΟΥ ΑΕ Γεωπληροφορική σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα (προς το παρόν), καθώς και τη σχετική «γνωστοποίηση» για άδεια και λειτουργία από την εταιρεία Google.

H ΑΠΠΔ επέβαλε στην ελληνική εταιρεία να διακόψει την παροχή υπηρεσιών, να υποβάλει «γνωστοποίηση» (αίτηση άδειας) για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, να προχωρήσει σε θόλωση των εικόνων που περιέχουν πρόσωπα και πινακίδες οχημάτων.

Προστασία
Παράλληλα η ΑΠΠΔ επιφυλάχθηκε να κρίνει τη νομιμότητα λειτουργίας των σχετικών υπηρεσιών, αφού διαπιστώσει προηγουμένως ότι τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα για αποτελεσματική προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ετσι έχουν ζητηθεί από τις εταιρείες στοιχεία που να διασφαλίζουν τη θόλωση των εικόνων, αλλά και τη δυνατότητα των πολιτών να αντιδρούν διατυπώνοντας αντιρρήσεις (που πρέπει να γίνονται σεβαστές) εφόσον εντοπίσουν κάποια εικόνα που δεν είναι επαρκώς θολωμένη ή εάν δεν επιθυμούν τη δημοσίευση της εικόνας της οικίας τους.

Η ΑΠΠΔ ζητεί πληροφορίες από τις εταιρείες αλλά και επαρκή αιτιολόγηση για τον χρόνο τήρησης και έκτασης των πρωτογενών δεδομένων (δηλαδή των εικόνων με πρόσωπα, πινακίδες πριν από τη θόλωσή τους), καθώς και στοιχεία για το ποιοι μπορεί να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία αυτά.

Επίσης ζητεί πλήρη αναφορά σε ειδικά μέτρα που λαμβάνονται για να μην υπάρχουν εικόνες από χώρους όπου μπορεί να αποκαλυφθούν ευαίσθητα δεδομένα (πολιτικές, θρησκευτικές, ερωτικές κ.λπ. προτιμήσεις κ.α.), ενώ θεωρεί απαραίτητο να διενεργούνται από εξειδικευμένες εταιρείες περιοδικοί έλεγχοι στα μέτρα ασφαλείας για τα πρωτογενή δεδομένα.

Η ΑΠΠΔ θεωρεί απολύτως επιβεβλημένο να γνωρίζουν οι πολίτες στον δρόμο ότι γίνεται καταγραφή για την τρισδιάστατη περιήγηση και κρίνει πως δεν αρκεί η απλή σήμανση του κινητού συνεργείου που παίρνει τις σχετικές εικόνες, αλλά πρέπει να υπάρχει ουσιαστικότερη ενημέρωση του κόσμου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Από τον Απρίλιο σκανάρει την Αθήνα η Google

Τη δυνατότητα να περιηγηθούν στη Νέα Υόρκη, να «περπατήσουν» στους δρόμους του Σίδνεϊ, να χαζέψουν τον πύργο του Αϊφελ ενώ βρίσκονται στο σπίτι ή το αυτοκίνητό τους, παρέχει στο κοινό η υπηρεσία Street View της Google.

Μια υπηρεσία που προσφέρεται δωρεάν μέσω Διαδικτύου και κινητού τηλεφώνου και βασίζεται στην από εδάφους πανοραμική φωτογράφηση μεγάλων πόλεων του πλανήτη από την εταιρεία.

Την καταγραφή πραγματοποιούν ειδικές κάμερες που είναι τοποθετημένες σε αυτοκίνητα με τα διακριτικά της Google. Τα οχήματα -που κυκλοφορούν περίπου από τα μέσα Απριλίου και στην Αθήνα- είναι μαύρου χρώματος για να αποφεύγονται αντανακλάσεις του φωτός.

Οπως επισημαίνει, ως προς τον αριθμό των οχημάτων, η Κατερίνα Σπιτάνου, υπεύθυνη επικοινωνίας του ελληνικού προγράμματος, «είναι πάγια τακτική της Google να μην ανακοινώνει αριθμούς», όμως το έργο υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου τέσσερις μήνες.

Σύμφωνα με την ίδια, στόχος ήταν να πραγματοποιηθεί αρχικά η φωτογράφηση του ιστορικού κέντρου και στη συνέχεια να επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου.

Αρκετοί θεωρούν την υπηρεσία ως μέσο προώθησης του τουρισμού, δεν είναι, όμως, λίγοι εκείνοι που εκφράζουν σκεπτικισμό ή την ευθεία αντίθεσή τους.

Στους τελευταίους περιλαμβάνεται και ο διεθνής οργανισμός Privacy International, ο οποίος αιτήθηκε τη διακοπή της υπηρεσίας με το αιτιολογικό ότι η χρησιμοποιούμενη τεχνολογία «σβησίματος» των προσώπων και των πινακίδων δεν ανταποκρίνεται ικανοποιητικά με αποτέλεσμα να μην αποκρύπτονται τα εν λόγω δεδομένα.

Τελικά, το αίτημα απορρίφθηκε από τη βρετανική Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία επεσήμανε πως οι φωτογραφίες στις οποίες παρατηρείται μη σωστή εφαρμογή της τεχνολογίας είναι απειροελάχιστες σε σχέση με το σύνολο.

Στη Μεγάλη Βρετανία αρνητική υποδοχή επεφύλαξαν στο Street View και κάτοικοι του αγγλικού χωριού Broughton, οι οποίοι δημιούργησαν μια ανθρώπινη αλυσίδα, προκειμένου να εμποδίσουν όχημα της Google να περάσει από τους δρόμους της περιοχής τους. Οι πολίτες φοβήθηκαν ότι θα καταπατούνταν η ιδιωτικότητά τους και ότι οι ίδιοι θα γίνονταν εύκολη λεία στα χέρια υποψήφιων ληστών.

Παρόμοιες αντιδράσεις σημειώθηκαν στην Ιταλία, όπου ενώσεις πολιτών ζήτησαν να τοποθετηθεί στα οχήματα ειδική σειρήνα, ώστε να γίνεται γνωστό ότι εκείνη τη στιγμή καταγράφονται τα σπίτια και τα πρόσωπά τους ενώ από… ευτράπελα σημαδεύτηκε η πορεία του Street View και στην Ολλανδία. Οταν η Google επιχείρησε να καταγράψει την περιοχή με τα… κόκκινα φωτάκια του Αμστερνταμ προκάλεσε την ανησυχία των Αρχών με αποτέλεσμα τη ματαίωση της φωτογράφησης.

Στα πρότυπα της Google Street View, στην Ελλάδα προσφέρει και η εταιρεία ΚΑΠΟΥ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ μέσω της ιστοσελίδας www.kapou.gr, στην οποία οποιοσδήποτε το επιθυμεί μπορεί να εξερευνήσει βήμα προς βήμα την Αθήνα, τα Τρίκαλα και τη Θεσσαλονίκη.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

* Απροσδιόριστος είναι ο αριθμός των οχημάτων της Google που καταγράφουν τους δρόμους και τα κτίρια της Αθήνας.
* Καθημερινά πραγματοποιείται η φωτογράφηση στην ελληνική πρωτεύουσα.
* Από 3 έως 6 μήνες αναμένεται να διαρκέσει η φωτογράφηση του λεκανοπεδίου της Αττικής.
* Σε 7 χώρες είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμο το Street View της Google. (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία).
ΕΘΝΟΣ,ΣΚΑΙ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube