Weather Icon
Γενικά θέματα 15 Μαΐου 2009

Το Ελληνικό Δημόσιο αποκαλύπτει: Έπαιρναν μίζες από τη SIEMENS πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

Αθήνα- Νέα «βόμβα» έσκασε στην Ελλάδα! Το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο, εκπροσωπούμενο από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, τον κ. Ιω. Παπαθανασίου, στις 9 Απριλίου –δηλαδή ένα μήνα πριν από το αιφνίδιο κλείσιμο της Βουλής- με έγγραφό του στον ανακριτή που ερευνά το σκάνδαλο της SIEMENS στην Ελλάδα, για παράσταση πολιτικής αγωγής, εναντίον των κατηγορουμένων, αναφέρει ότι: έγινε «διάθεση χρηματικών ποσών σε πολιτικούς των δύο μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων»!
Δηλαδή ΠΑΣΟΚ, που ήταν μέχρι τώρα «ομολογημένο» από τον κ. Θ. Τσουκάτο, που τον διέγραψε αμέσως ο κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά και τη Νέα Δημοκρατία, που είναι από το 2004 στην εξουσία! Το γεγονός προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις με οπωσδήποτε συνέπειες, καθώς: Το έγγραφο αυτό, όπως ισχυρίζονται οι συνήγοροι των μη πολιτικών προσώπων που ανακρίνονται, απεκρύβη και υπάρχει ομολογία του βασικού στελέχους της SIEMENS στην Γερμανία κ. Ράινχαρντ Σίκατσεκ, ότι «υπήρχαν εκκρεμείς υποχρεώσεις σχετικά με τις προμήθειες στην Ελλάδα έως και τον Ιανουάριο του 2008»! Όλα αυτά και οπωσδήποτε και άλλα, άγνωστα μέχρι στιγμής στοιχεία, συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ «βόμβας» μεγατόνων, καθώς το κλείσιμο της Βουλής που έγινε στις 8 Μαΐου, είχε ως συνέπεια να παραγράφονται υποθέσεις σκανδάλων που αφορούν πολιτικά πρόσωπα μέχρι και το 2007!

Έτσι πια, αυτή η δικογραφία τουλάχιστον πρέπει να αποσταλεί στην Ελληνική Βουλή, αφού υπάρχει η επίσημη δήλωση σε έγγραφο του Ελληνικού Δημοσίου ότι «υπήρχε χρηματισμός πολιτικών και των δύο μεγάλων κομμάτων»! Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» που προβάλει περισσότερο το νέο αυτό συγκλονιστικό θέμα, στις 14 Μαΐου, με τον τίτλο «Γκάφα ολκής του Δημοσίου με άγνωστες παρενέργειες – Νομικοί σύμβουλοι του κράτους υιοθετούν μίζες σε πολιτικούς ΠΑΣΟΚ, αλλά και Νέας Δημοκρατίας», παραθέτει και το ακόλουθο άρθρο, που απεικονίζει την αρχή μιας άλλης διάστασης των σκανδάλων και της διαφθοράς στην Ελλάδα, με πρωταγωνιστές πολιτικούς… Εάν δεν αποτελεί νομική γκάφα, τότε πολύ δύσκολα μπορεί να αποφύγει κανείς συνειρμούς που σχετίζονται με τις δικαστικές –και κατ’ επέκτασιν πολιτικές– εξελίξεις περί το μέγα σκάνδαλο της Siemens. Άλλως πώς να κατανοήσει κανείς ότι στη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου αναφέρεται πως η (in rem) ποινική δίωξη κατά στελεχών της Siemens και του ΟΤΕ αφορά, μεταξύ άλλων, και «τη διάθεση χρηματικών ποσών σε πολιτικούς των δύο μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων»;

Γνωρίζουν οι συγγραφείς του εγγράφου κάτι περισσότερο από την αποδεδειγμένη και ομολογημένη εμπλοκή του κ. Θ. Τσουκάτου; Έχει, έως σήμερα, υπάρ¬ξει η παραμικρή αποχρώσα ένδειξη για συμμετοχή πολιτικού προσώ¬που, προερχόμενου από το χώρο της Ν.Δ.; Εάν υποθέσουμε πως οι νομικοί σύμβουλοι του κράτους που υπογρά¬φουν τη δήλωση, κατ’ εντολήν του υπουργείου Οικονομίας και Οικονο¬μικών, έχουν υπόψη τους τις καταθέ¬σεις των «εγκεφάλων» των «μαύρων ταμείων» της Siemens Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ, είναι αυτονόητο πως δεν μπορούν να τις επικαλούνται πριν ολοκληρωθούν οι απολογίες των κα¬τηγορουμένων για το ελληνικό σκέλος του σκανδάλου. Αλλιώς υπονομεύουν και το πολιτι¬κό σύστημα σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία αλλά και την ίδια την ορθή προσπάθεια του Ελληνικού Δημοσίου να διεκδικήσει μέρος των ζημιών που υπέστη από το «χορό» των αναθέσεων και των παράνομων συναλλαγών επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα, όμως, και όσα αναφέρθη¬καν σε καταθέσεις των πρωταγωνι¬στών για καταβολή «ληξιπρόθεσμων οφειλών» (μίζες) μετά το 2004 είναι προφανές πως αφορούν, κυρίως, «περαιωμένες» υποθέσεις. Και σε αντίθετη περίπτωση, πά¬ντως, καμία ουσιαστική ένδειξη δεν έχει προκύψει για πολιτικό στέλεχος της κυβερνώσας παράταξης – χωρίς, φυσικά, να πρέπει κανείς να προκαταλαμβάνει τη δικαστική έρευνα και να θεωρεί βέβαιο ότι δεν θα προκύψει.

Η συγκεκριμένη αναφορά στη δή¬λωση παράστασης πολιτικής αγωγής εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Αποδεικνύει τη γραφειοκρατική προχειρότητα στο χειρισμό τόσο πο¬λύπλοκων και ευαίσθητων υποθέσε¬ων. Αποδεικνύει, όμως, πως η πολιτι¬κή ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου δεν αφιέρωσε στοιχειώδη χρόνο για τον έλεγχο ενός τόσο σοβαρού εγγρά¬φου.

Οι συνήγοροι
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εξελίξεις πυροδότησαν τις αντιδράσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των εμπλεκομένων στην υπόθεση, οι οποίοι ετοιμάζονται να… πυροβολήσουν την ανακριτική διαδικασία με νέα νομικά «όπλα», προβάλλοντας νέα προσκόμματα για να πετύχουν το στόχο τους. Δηλαδή να κωλυσιεργήσουν και να μεταθέσουν τις απολογίες των πρώτων επτά κατηγορουμένων για μετά τις ευρωεκλογές. Ήδη ο δικηγόρος του Πρόδρομου Μαυρίδη, Θέμης Σοφός, κατέθεσε στον ανακριτή έγγραφο 63 σελίδων με ενστάσεις ακυρότητας της ποινικής διαδικασίας, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες, ανάλογες, κινήσεις. Κι όπως ήταν φυσικό, οι δικηγόροι των κατηγορουμένων Μαυρίδη, Σκαρπέλη, Γεωργίου, Σταυριανού και Καραβέλλα δήλωναν έκπληκτοι για τα περί παράστασης πολιτικής αγωγής του Δημοσίου και του ΟΤΕ και διαμαρτύρονταν έντονα στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου της Αθήνας. Επιτέθηκαν, μάλιστα, ευθέως κατά του ανακριτή, Νίκου Ζαγοριανού, ότι «τους απέκρυψε στοιχεία της δικογραφίας».

Χωρίς στοιχεία;
Εκείνο, όμως, που είναι εντυπωσιακό και δημιουργεί εύλογες απορίες είναι η επίμαχη αναφορά στις πληρωμές πολιτικών και της Ν.Δ., αφού από κανένα στοιχείο, μέχρι τώρα, δεν προέκυψε εμπλοκή τους στην υπόθεση. Η μοναδική περίπτωση που αφορά σε πληρωμή πολιτικού προσώπου είναι αυτή του Θεόδωρου Τσουκάτου. Ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι 1 εκατομμύριο μάρκα είχαν καταλήξει στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ ως χορηγία από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, εν όψει των ευρωεκλογών του 1999. Υπό δικαστική διερεύνηση βρίσκονται και οι ενδείξεις ότι πολιτικές μίζες δόθηκαν, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, για τις υποθέσεις των Πάτριοτ, Ερμής, ΟΣΕ κ.ά.
Μόνο ο Ράινχαρντ Σίκατσεκ έχει πει ότι ο Πρόδρομος Μαυρίδης «είχε εκκρεμούσες υποχρεώσεις σχετικά με τις προμήθειες στην Ελλάδα έως και τον Ιανουάριο του 2008». Πρόκειται όμως για ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως έχουν πει οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές.

Ο Σίκατσεκ επίσης έχει πει ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος το 2004 του ζήτησε 10-15 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καταβληθούν προμήθειες σε τέσσερα υπουργεία (Εσωτερικών, Άμυνας, Πολιτισμού και Επικοινωνιών) για το C4I. Και πάλι, όμως, μέσα από τις καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία αποδεικνύεται ότι οι πληρωμές αφορούν στην ανάθεση του έργου που έγινε επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ. άλλωστε είχε σχέση μόνο με την παραλαβή του. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με ανακοίνωση προσπάθησε να δικαιολογήσει την γκάφα, λέγοντας ότι «ερμηνείες περί αποδοχής κατηγοριών είναι παντελώς ανυπόστατες». Όπως και να ‘χει όμως προκαλεί μεγάλη εντύπωση το απόσπασμα στο επίσημο έγγραφο, που αναφέρει ότι «η εν θέματι ποινική δίωξη αφορά στην επί σειρά ετών διάθεση εκ μέρους οργάνων, υπαλλήλων, στελεχών κ.λπ. των εταιριών Siemens AG και Siemens Hellas AE και μέσω “μαύρων ταμείων” και υπεράκτιων εταιριών, χρηματικών ποσών σε υπαλλήλους και εν γένει αξιωματούχους διαφόρων υπουργείων του ελληνικού κράτους, καθώς και σε πολιτικούς των δύο μεγαλύτερων ελληνικών πολιτικών κομμάτων…».
greekinsight.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube