Weather Icon

Προκλητικές δηλώσεις στα Σκόπια βουλευτή του γερμανικού κόμματος SDP για το θέμα της ονομασίας του κρατιδίου

Ο συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP)Βάλτερ Κόλμπο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με τα «εμπόδια» από την πλευρά της Ελλάδας σχετικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο βουλευτής του SDP ανέφερε ακόμη ότι υποστηρίζει την ΠΓΔΜ σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της. «Εμείς είμαστε με το μέρος σας ήδη από το 2004, όταν η γερμανική Βουλή υιοθέτησε ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται ότι η Μακεδονία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιοεί το όνομα που επιθυμεί. Είναι εμφανές ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και έχει τη δυνατότητα να εμποδίζει την ένταξη της “Μακεδονίας” σε συμμαχίες, Εμείς δεν εγκρίνουμε κάτι τέτοιο και οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία κινούν πρωτοβουλία προς το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου» (σ.σ. προφανώς εννοεί τον κ. Γιώργο Παπανδρέου), σχετικά με την αναθεώρηση της στάσης αυτής», πρόσθεσε ο κ. Κόλμπο.

Ο βουλευτής του SDP, Βάλτερ Κόλμπο, μαζί με το βουλευτή του γερμανικού«Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος» (CDU) Αντρέας Λεμέλ, πραγματοποιούν επίσκεψη στην ΠΓΔΜ και μεταξύ άλλων, είχαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, τον πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ, Τράικο Βελιάνοφσκι και τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος «Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη» (DUI), Αλί Αχμέτι. Σε ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Γκρούεφσκι, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι στη συνάντηση με τους δύο Γερμανούς βουλευτές, επισημάνθηκαν οι παραδοσιακά καλές και φιλικές σχέσεις μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Γερμανίας και ότι επιβεβαιώθηκε η κοινή επιλογή για τη συνεχή αναβάθμιση και εμβάθυνσή τους. «Έμφαση δόθηκε στις κορυφαίες προτεραιότητες της Δημοκρατίας της “Μακεδονίας” για το τρέχον έτος: εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων για την ένταξη στην ΕΕ, με στόχο να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, καθώς και η κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου της ΕΕ για τη Δημοκρατία της “Μακεδονίας”», προστίθεται στην ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Γκρούεφσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, κληθείς να σχολιάσει αν ασκούνται πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα για τη διευθέτηση της εκκρεμότητας της ονομασίας, δήλωσε: «Ασκούνται πιέσεις και προς τη Δημοκρατία της “Μακεδονίας” και προς την Ελλάδα για τη διεθέτηση του ζητήματος αυτού, ώστε η χώρα να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Υπό αυτή την έννοια, τέτοιου είδους πιέσεις υπάρχουν». Πρόσθεσε, ότι δεν τίθεται από κανέναν χρονοδιάγραμμα για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας. «Πιέσεις υπάρχουν για την ταχύτερη δυνατή λύση του. Δεν αναφέρεται συγκεκριμένος μήνας, Οκτώβριος, Σεπτέμβριος, μέχρι τον Αύγουστο, μέχρι το Δεκέμβριο κτλ. Κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι στα Σκόπια, μετά από συνάντηση που είχε με εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό.
greekinsight.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube