Weather Icon
Γενικά θέματα 18 Μαΐου 2009

ΗΑΕ: ώθηση στο πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού Nabucco

Μία νέα ομάδα ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών και ενεργειακών εταιρειών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα γνωστοποίησαν χθες επενδυτικό σχέδιο ύψους 8 δισ. δολ. για να αντλήσουν επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου από το ιρακινό Κουρδιστάν για την εκκίνηση του προγράμματος κατασκευής του αγωγού Nabucco και τη συνεπακόλουθη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Η συμφωνία επετεύχθη λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσπευση των διαδικασιών κατασκευής του ανταγωνιστικού αγωγού South Stream, με τη συμφωνία της Gazprom και της ιταλικής Eni για διπλασιασμό της δυναμικότητας μεταφοράς του εν λόγω αγωγού και την υπογραφή συμφωνιών με τις αντίστοιχες κρατικές εταιρείες για την κατασκευή των επίγειων τμημάτων του αγωγού στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Σερβία.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, η αυστριακή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV AG και η ουγγρική ομοειδής εταιρεία MOL Nyrt – οι δύο εταιρείες μετέχουν σε ποσοστό 16,67% τόσο η μία όσο και η άλλη στο κονσόρτσιουμ για την κατασκευή του Nabucco – απέκτησαν συμμετοχή σε ποσοστό 10% η κάθε μία στην Pearl Petroelum, η οποία αναπτύσσει το κοίτασμα φυσικού αερίου Χορ Μορ στο ιρακινό Κουρδιστάν και προγραμματίζει την αποτίμηση και ανάπτυξη του πεδίου Τσεμτσεμάλ στην περιοχή.

Η Pearl Petroleum ανήκει από κοινού στις ενεργειακές εταιρίες των ΗΑΕ Crescent Petroelum και Dana Gas και έχει προς το παρόν επενδύσει 605 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη του Χορ Μορ. Η αυστριακή εταιρία συμφώνησε σε αρχική επένδυση 350 εκατ. δολαρίων και η ουγγρική Mol παραχώρησε τόσο στην Crescent όσο και στην Dana Gas ποσοστό συμμετοχής 3% στο μετοχικό κεφάλαιό της για να αποκτήσει τον έλεγχο του 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Pearl.

Η παραγωγή από τα δύο πεδία άντλησης ενδέχεται, το 2014, να υπερβεί τα 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, σύμφωνα με την Dana Gas. Πηγή προσκείμενη στη βιομηχανία, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, είπε στο Ρόιτερ ότι περί τα 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μπορούν να “γεμίσουν” την πρώτη φάση του Nabucco.

Τα αποθέματα των δύο κοιτασμάτων ανέρχονται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η αμερικανική κυβέρνηση, σε 3,6 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ποσότητα λίγο πάνω από το 3% των ύψους 112 τρισ. κυβικών μέτρων αποθεμάτων του Ιράκ, των δέκατων μεγαλύτερων παγκοσμίως.

“Το κοινό πρόγραμμά μας στην περιοχή του Κουρδιστάν διαθέτει πλέον πλήρη δυναμική να συνδέσει, μέσω αγωγού, για πρώτη φορά, τα σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου της περιοχής με την Ευρώπη”, τόνισε στην ανακοίνωση της Crescent, ο εκτελεστικός διευθυντής της, Μπαντρ Τζαφάρ.

Από την πλευρά του, ο Χέλμουτ Λάνγκαγκερ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για εξερεύνηση και παραγωγή στην OMV, δήλωσε στο Ρόιτερ ότι “εκτός από την κάλυψη της εντόπιας ζήτησης, αναμένουμε να υπάρχει αρκετό αέριο για τις τουρκικές αγορές καθώς και για την Ευρώπη μέσω του σχεδιαζόμενου αγωγού Nabucco”. Ο ομόλογός του στη MOL, Ζόλταν Αλντοτ υπογράμμισε ότι “το πρόγραμμα ισχυροποιεί την υλοποίηση του Nabucco, η οποία στοχεύει στην ασφάλεια τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο”.

“Η ποσότητα, των 1,5 δισ. κυβικών μέτρων βεβαίως θα επαρκεί για την εκκίνηση του Nabucco”, τόνισε ο διευθυντής της έρευνας για φυσικό αέριο στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών της Οξφόρδης Τζόναθαν Στερν.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι παραμένουν ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσον τα αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία αναφέρονται, θα είναι επαρκή για την προμήθεια αυτών των ποσοτήτων, σχετικά με την ταχύτητα με την οποία οι ποσότητες αυτές μπορούν να αποσταλούν στην Τουρκία, που θα είναι χώρα διαμετακόμισης και σχετικά με θέση της Βαγδάτης όσον αφορά τη νομιμότητα του εν λόγω προγράμματος.

Το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ απέφυγε χθες να σχολιάσει το σχέδιο και είπε ότι δεν είχε λάβει ειδοποίηση από την Περιφερειακή Κουρδική Κυβέρνηση. Σε σχόλιο απέφυγε να προβεί και η Περιφερειακή Κουρδική Κυβέρνηση, λέγοντας ότι το σχέδιο είναι ζήτημα το οποίο αφορά συζητήσεις των εμπλεκόμενων πλευρών.

Οπως μετέδωσε το Ρόιτερ, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σαλτάνοφ υποβάθμισε την εξέλιξη, λέγοντας στο περιθώριο οικονομικού φόρουμ στην Ιορδανία ότι δεν είναι “τραγικό” για τη Ρωσία και ότι δεν θα την εμποδίσει να είναι προμηθευτής-κλειδί για την Ευρώπη.
emea.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube