Weather Icon
Γενικά θέματα 12 Μαΐου 2009

Στην τελική ευθεία η κατασκευή του αγωγού Nabucco O νέος αγωγός θα χαλαρώσει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο

Στην τελική ευθεία μπαίνει η κατασκευή του πολυεθνικού αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, που θα χαλαρώσει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο. Ταυτόχρονα, όμως, θα αναβαθμίσει την Τουρκία ως διαμετακομιστικό ενεργειακό κόμβο της Δυτ. Ευρώπης από την Κεντρική Ασία, τον Καύκασο και τη Μ. Ανατολή.
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ στην «Guardian», στην πρόσφατη σύνοδο της Πράγας, Αγκυρα και Βρυξέλλες κατέληξαν σε συμφωνία για την κατασκευή της βασικής λεωφόρου του λεγόμενου «νότιου ενεργειακού διαδρόμου», η οποία θα υπογραφεί στις 25 Ιουνίου. Η Τουρκία απέσυρε τις «υπέρογκες» απαιτήσεις της για παρακράτηση σε χαμηλές τιμές του 15% του αερίου που θα διέρχεται από το έδαφός της. Παρότι η τσεχική προεδρία μίλησε για «σκληρό ανατολίτικο παζάρι» από την πλευρά των Τούρκων, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, έλαβε τη διαβεβαίωση του προέδρου Γκιουλ πως η υπογραφή της ευρω-τουρκικής συμφωνίας είναι ζήτημα εβδομάδων.

Επισήμως, εξάλλου, η Τουρκία δεν έλαβε κανένα αντάλλαγμα για τον Nabucco αναφορικά με τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις – και ειδικά στο Κυπριακό (Αυτό βέβαια μένει να φανεί στην πράξη).

Στην κοινοπραξία του Nabucco συμμετέχουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών Αυστρίας (διευθύνουσα), Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Τουρκίας και Γερμανίας. Βασικοί τροφοδότες του αγωγού θα είναι το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν (μια χώρα που τελεί υπό τον στενό ενεργειακό έλεγχο της Ρωσίας), ενώ σε μεταγενέστερη φάση θα μπορεί να διοχετεύει κοιτάσματα από το Καζακστάν, το Ιράν, την Αίγυπτο, το Ιράκ, ίσως ακόμη και από τον βασικό αντίπαλό του, τη Ρωσία! Ενδιαφέρον συμμετοχής στην κοινοπραξία έχουν εκδηλώσει Γαλλία και Πολωνία.

Ο αγωγός Nabucco θα έχει μήκος 2.050 χιλιόμετρα και θα εκτείνεται από τα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας έως τις «πύλες» της Βιέννης. Θα διέρχεται μέσα από Τουρκία, Γεωργία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία με κατάληξη Τσεχία- Γερμανία. Εκτιμάται πως η λειτουργία του θα ξεκινήσει έως το 2013.ΕΘΝΟΣ

ΠΟΛΙΤΗΣ.Έμμεσος όρος
Ωστόσο η Γκάρντιαν υπενθυμίζει ότι ο Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε συνδέσει τη συμφωνία Ναμπούκο με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και συγκεκριμένα με το άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια. «Για την καλύτερη επιτυχία είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία και αλληλεγγύη ανάμεσα στις πλευρές. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ωφέλιμο να ανοίξει το κεφάλαιο της ενέργειας», είχε δηλώσει ο Τούρκος Πρόεδρος την περασμένη Παρασκευή στην Πράγα, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή. Πάντως η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι τόσο ο Ζοζέ Μπαρόζο όσο και οι άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι η ‘Αγκυρα δεν έθεσε όρους για τη συμφωνία Ναμπούκο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube