Γενικά θέματα 2 Μαΐου 2009

“Iκανοποίηση με την Προεδρική Δήλωση που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας.”

Νέα Υόρκη- Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών χαιρετίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Λευκωσία και καλεί τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων «να ενισχύσουν το μομέντουμ» και «να διασφαλίσουν την πλήρη αξιοποίηση της ευκαιρίας για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης βασισμένης σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ».

Σε Προεδρική Δήλωση, που αναμένεται να αναγνωσθεί από τον προεδρεύων του Σ.Α., μόνιμο αντιπρόσωπο του Μεξικού, μετά την αποψινή συνεδρίαση του Σώματος, «το Συμβούλιο Ασφαλείας επιδοκιμάζει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για την πολιτική ηγεσία που επέδειξαν και καλωσορίζει ένθερμα την πρόοδο που έχει μέχρι στιγμής σημειωθεί στις πλήρεις διαπραγματεύσεις και στα κοινά ανακοινωθέντα των ηγετών». Στην Προεδρική Δήλωση «το Σ.Α. δίδει έμφαση στη σημασία, όλα τα μέρη να εμπλακούν πλήρως, με ευελιξία και εποικοδομητικά και προσβλέπει σε αποφασιστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, στο εγγύς μέλλον».
Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι «το ΣΑ αναγνωρίζει πως η λύση απαιτεί την υποστήριξη και των δύο πλευρών και θα απαιτήσει την επικύρωση από τις δύο κοινότητες με χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Στο πλαίσιο αυτό, το ΣΑ υποστηρίζει πλήρως την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ και ενθαρρύνει τον Ειδικό Σύμβουλό του να συνεχίσει να προσφέρει στους ηγέτες την υποστήριξη που χρειάζονται για να επιτύχουν τη διευθέτηση». Τέλος, «το ΣΑ επαναβεβαιώνει την πλήρη του υποστήριξη στη διαδικασία και υπογραμμίζει τα οφέλη που η επανένωση θα φέρει στο νησί»
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, εξέφρασε ικανοποίηση με την Προεδρική Δήλωση που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Είμαστε ικανοποιημένοι από το κείμενο. Είναι ένα ισοζυγισμένο κείμενο με προσεκτικό λεκτικό», ανέφερε ο κ. Χατζημιχαήλ.Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος ανέφερε ότι αν και δεν επρόκειτο να προβεί σε καμία άλλη «δήλωση πέραν αυτής, νοιώθω υποχρεωμένος να απαντήσω σε ορισμένες δηλώσεις του Τούρκου Μ.Α. όπως μου έχουν μεταφερθεί και κυρίως σε τρία σημεία στα οποία αναφέρθηκε».Ο κ. Χατζημιχαήλ ανέφερε χαρακτηριστικά «πρώτα-πρώτα πρέπει να πω ότι εμείς αρχίσαμε τις συνομιλίες στις 3 Σεπτεμβρίου διότι έχει εξευρεθεί η βάση γι’ αυτές τις συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/Κ ηγέτη κ. Ταλάτ και αυτή η βάση δεν είναι άλλη απ’ αυτή που περιγράφεται στα ψηφίσματα του Σ.Α. και δη στο τελευταίο για την ανανέωση της UNFICYP αλλά και αυτή την οποία περιγράφει σήμερα η ίδια η Προεδρική Δήλωση του Σ.Α., δηλαδή λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».«Οπότε το ν’ ακούσει κάποιος τον Τούρκο Πρέσβη να κάνει δηλώσεις που έρχονται σε αντίθεση με αυτά που ο ίδιος ως μέλος σήμερα του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει μόλις συμφωνήσει, ότι δηλαδή η λύση την οποία στοχεύει η Τουρκία είναι η δημιουργία ενός συνεταιρικού κράτους και μάλιστα λύση η οποία να βασίζεται στο ούτω καλούμενο “body of work”το οποίο φυσικά γι αυτούς παραπέμπει στο σχέδιο Ανάν, αντιλαμβάνεστε ότι είναι απαράδεκτο», επεσήμανε.Αυτό, συνέχισε, «θέτει την Τουρκία η οποία είναι μέλος του Σ.Α. και που μόλις έχει προσυπογράψει μια δήλωση με ξεκάθαρη την βάση της λύσης εκτός της όλης διαδικασίας και της δεδηλωμένης βούλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας και μάλιστα μπορώ να πω ότι είναι διγλωσσία τουλάχιστον από μέρους τους, μέσα να δέχονται άλλα και έξω να δηλώνουν ότι η λύση η οποία επιδιώκουν είναι λύση συνεταιρικού κράτους, την οποία σίγουρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουδέποτε έχει αποδεχθεί αλλά ούτε και το Συμβούλιο Ασφαλείας».
Ο κ. Χατζημιχαήλ είπε ότι ο Τούρκος αντιπρόσωπος «έχει πει ότι θα πρέπει να εξευρεθεί λύση αυτό το χρόνο. Μακάρι να εξευρεθεί λύση αυτό το χρόνο αλλά φυσικά ξεχνά ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Τουρκία.
Δηλαδή αυτό που πρέπει να κάνει η Τουρκία αυτή την στιγμή και δεν το κάνει είναι να ξεκαθαρίσει επιτέλους τη θέση της. Τι είδους λύση είναι αυτή την οποία διατείνονται ότι θέλουν.
Λέει ότι την υποστηρίζει και υποστηρίζει τις προσπάθειες των δύο ηγετών. Πολύ ωραία αλλά οι πράξεις τους άλλα αποδεικνύουν».
Εμείς, ανέφερε ο κ. Χατζημιχαήλ, «τουλάχιστον δεν έχουμε δει δείγματα γραφής παρά μόνο ακούμε από στόματα επισήμων όπως ο Τούρκος πρέσβης εδώ, δηλώσεις οι οποίες δεν προσφέρουν τίποτα στο μομέντουμ και στην ώθηση που το Συμβούλιο Ασφαλείας θέλησε σήμερα (χθες) να δώσει στις συνομιλίες μέσω της Προεδρικής Δήλωσης που μόλις έχει υιοθετηθεί».

iKypros.com,greekinsight.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube