Weather Icon
Γενικά θέματα 16 Μαΐου 2009

Συμφωνία Gazprom-Eni για ενίσχυση χωρητικότητας SouthStream

Συμφωνία Gazprom-Eni για ενίσχυση χωρητικότητας SouthStream

ΜΟΣΧΑ (Dow Jones)– Ο ρωσικός κολοσσός OAO Gazprom και η ιταλική Eni SpA (E) συμφώνησαν την Παρασκευή να ενισχύσουν την χωρητικότητα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που αποτελεί το κοινό τους project και θα διοχετεύει στην Ευρώπη φυσικό αέριο από τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία. 

Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη την Παρασκευή από τον επικεφαλής της Gazprom, Alexei Miller και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eni, Paolo Scaroni, ο αγωγός θα μπορεί -όταν ολοκληρωθεί- να διοχετεύει έως και 63 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο στους Ευρωπαίους καταναλωτές. Το μέγεθος είναι υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε τη μεταφορά 31 δισ. κυβικών μέτρων αερίου.

Ο South Stream- που θεωρείται από πολλούς ανταγωνιστικό project για τον αγωγό Nabucco της Ευρωπαϊκής Ένωσης- θα μεταφέρει φυσικό αέριο, διασχίζοντας υποθαλάσσια Μαύρη Θάλασσα έως την ακτή της Βουλγαρίας. Από εκεί, θα συνεχίζει βόρεια μέσω της Σερβίας και νότια μέσω της Ελλάδας. 
Η Gazprom είχε ανακοινώσει νωρίτερα το τρέχον έτος πως σχεδιάζει να αυξήσει την μεταφορική ικανότητα του αγωγού στα 47 δισ. κυβικά μέτρα. Το ίδιο προκύπτει και από ανακοίνωση της Eni την Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία οι δύο εταιρείες είχαν συμφωνήσει να αυξήσουν την μεταφορική ικανότητα στα 47 δισ. και όχι στα 63 δισ. κυβικά μέτρα όπως γνωστοποίησε η Gazprom. 
Ωστόσο, ανώνυμη πηγή προσκείμενη στην υπόθεση υποστήριξε ότι κατά τη συμφωνία που υπεγράφη την Παρασκευή, σχετική μελέτη που θα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος θα δείξει ότι η μεταφορική δυνατότητα του αγωγού μπορεί να αυξηθεί στα 47 δισ. κυβικά μέτρα με πιθανότητα περαιτέρω αύξησης στα 63 δισ. κυβικά μέτρα. 
Εξάλλου, η κρατική Gazprom υπέγραψε επίσης συμφωνίες με την βουλγαρική Bulgargaz, την ελληνική DESFA και την σέρβικη Srbijagas για την κατασκευή τμημάτων του South Stream στις τρεις αυτές χώρες. 
©Dow Jones Newswires
ΠΗΓΗ capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube