Weather Icon

Φιλέλληνας Αυστραλός υπουργός κεντρικός ομιλητής της Παμποντιακής Ομοσπονδίας

Φιλέλληνας Αυστραλός υπουργός κεντρικός ομιλητής της Παμποντιακής Ομοσπονδίας

Ένας θερμός φιλέλληνας, ο Γενικός Εισαγγελέας και υπουργός Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων της Νότιας Αυστραλίας Μάικλ Άτκινσον, θα είναι κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), στις 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.«Είναι μεγάλη τιμή η παρουσία στη φετινή επετειακή πανελλαδική συγκέντρωσή μας του κ. Άτκινσον, ο οποίος προώθησε στην Πολιτειακή Βουλή της Νότιας Αυστραλίας ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που πέρασε ομόφωνα στις 30 Απριλίου. Το επόμενο βήμα των ομογενών μας είναι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕ, καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παρχαρίδης, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα στα γραφεία της οργάνωσης.

Ο κ. Παρχαρίδης τόνισε επίσης ότι 90 χρόνια μετά τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, που έχει αναγνωριστεί το 2006 από την Ευρωβουλή, και ένα χρόνο μετά τη Διεθνή Επιτροπή Ακαδημαϊκών για την Αναγνώριση των Γενοκτονιών, μαζί με αυτή των Αρμενίων και των Ασσυρίων, ο Ποντιακός Ελληνισμός σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης έχει «πάρει στις πλάτες του» την υπόθεση αυτή.

«Σε αυτή την πορεία, ο ρόλος των ομογενών είναι σημαντικός, όπως στην περίπτωση της Αυστραλίας», σημείωσε ο κ. Παρχαρίδης και επισήμανε ότι «σε αυτόν τον αγώνα η ΠΟΕ θέλει συμπαραστάτη την Ελληνική Πολιτεία, που το 1994 αναγνώρισε επισήμως τη 19η Μαΐου, ως ημέρα τιμής και μνήμης, ενώ ανάλογα έπραξαν και όλα τα ελληνικά κόμματα». Ανακοίνωσε δε ότι έχει ζητήσει από την Αρμενία να είναι το πρώτο κράτος, που θα αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ποντίων, όπως έπραξε αντίστοιχα η Ελλάδα για την Γενοκτονία των Αρμενίων.

«Ο Οικουμενικός Ποντιακός Ελληνισμός δεν θα υποστείλει τη σημαία του αγώνα και θα συνεχίσει να μάχεται ως την τελική δικαίωση», τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕ, Κωνσταντίνος Γαβρίδης, καλώντας όλους τους Ποντίους της Θεσσαλονίκης να προσέλθουν στην εκδήλωση.

Το μήνυμα, που θα σταλεί και πάλι από την κεντρική εκδήλωση της 19ης Μαΐου το βράδυ, στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, θα είναι προς την Τουρκία, που όπως τόνισε ο κ. Παρχαρίδης «θα πρέπει επιτέλους να ζητήσει συγγνώμη για το διαπραχθέν έγκλημα σε βάρος των Ποντίων». Της κεντρικής εκδήλωσης στην πλατεία Αγ. Σοφίας θα ακολουθήσει πορεία προς το Τουρκικό Προξενείο, όπου θα επιδοθεί σχετικό ψήφισμα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube