Weather Icon
Γενικά θέματα 31 Μαΐου 2009

Περιπολία Μπαρό επιτόπου

Περιπολία Μπαρό επιτόπου

Στο Αιγαίο θα περιοδεύσει, στα τέλη Ιουνίου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Ζακ Μπαρό, ώστε να σχηματίσει ιδίαν αντίληψη για την αθρόα είσοδο των Ασιατών στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας.
Η περιοδεία θα ξεκινήσει από το Κέντρο Υποδοχής του Κυπρίνου στον Εβρο και θα ολοκληρωθεί στη Ρόδο διά θαλάσσης και αέρος, προκειμένου να αναδειχθεί η αδυναμία φύλαξης 15.000 χιλιομέτρων ακτογραμμής. Στόχος της Αθήνας είναι να λάβει πρόσθετες ενισχύσεις στον τομέα αυτόν και, επιπλέον, να υπάρξει σύμφωνο επαναπροώθησης λαθρομεταναστών με την υπογραφή της Τουρκίας αλλά και την εγγύηση της Ε.Ε.

Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις στην Ελλάδα, όπου το 2009, υπολογίζεται ότι θα συναντηθούν με τις αρχές πάνω από 150 χιλιάδες αλλοδαποί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρ. Μαρκογιαννάκης, παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζει πόσοι είναι οι παράνομοι μετανάστες στη χώρα, ενώ ο υπουργός, Πρ. Παυλόπουλος τους υπολογίζει κατ’ εκτίμηση σε 100 χιλιάδες, με άλλους 200 χιλιάδες προσωρινά νόμιμους. Με τρίμηνη προθεσμία να εγκαταλείψουν τη χώρα δηλαδή. Την ίδια ώρα διάφορες υπηρεσίες κάνουν λόγο για περίπου 500.000 λαθρομετανάστες.

Η τύχη αυτών των ανθρώπων που έχουν βρεθεί στον άξονα Κύπρος – Ελλάδα – Μάλτα – Ιταλία – Ισπανία θα συζητηθεί την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, όπου και συνεδριάζει το συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών.

*Εκεί θα εξεταστεί και η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, ενώ ανάλογες συμφωνίες θα επιδιωχθούν με το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία.

*Ειδικά για τους πρόσφυγες απ’ το Αφγανιστάν, η Αθήνα ίσως κληθεί να πάρει πρωτοβουλία, προσεγγίζοντας το Ιράν, μέσω του οποίου διέρχονται οι Αφγανοί για να φτάσουν στην Τουρκία και μετά στην Ελλάδα.

*Θέμα της συνόδου θα είναι επίσης η αναβάθμιση της FRONTEX, ως επιχειρησιακού ευρωπαϊκού οργάνου και μέσα στο καλοκαίρι σημαντικές δυνάμεις της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής αναμένονται στο Αιγαίο. Πιθανότατα μάλιστα η Αγκυρα να λάβει τελεσίγραφο για πάγωμα των ενταξιακών της διαδικασιών αν δεν συνεργαστεί με την Ενωση.

*Η ελληνική πλευρά, τέλος, θα ζητήσει την αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο 2, ώστε οι μετανάστες να επιλέγουν σε ποια χώρα θα ζητούν πολιτικό άσυλο.

(Αλλο ρεπορτάζ στη σελ. 44-45. Στο ΕΨΙΛΟΝ μιλάει ο Ιρακινός Μαχάμεντ Ατίκ, για το επεισόδιο με το Κοράνι. Κι ακόμη, η Καντίτζα Σάνκο η οποία μετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΝΕΛΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube