Γενικά θέματα 25 Μαΐου 2009

Αερομαχίες και πολιτικά πυρά για τα νέα όπλα

Αερομαχίες και πολιτικά πυρά για τα νέα όπλα

Στα… όπλα για τα νέα όπλα! Χαμηλή πτήση πάνω από το αεροδρόμιο «Ελ .Βενιζέλος» έκαναν χτες μαχητικά αεροσκάφη και στρατιωτικά – επιθετικά ελικόπτερα που θέλουν να κατακτήσουν την ελληνική αγορά και τα οποία συμμετείχαν στην έκθεση «Αthens International 2009».
Στο μεταξύ, εκτός από τις επιχειρηματικές «αερομαχίες» που εκδηλώθηκαν μέσα στο προηγούμενο τριήμερο κατά τη λειτουργία της έκθεσης, ανταλλάχτηκαν και πολιτικά «πυρά» με αιχμή τα νέα εξοπλιστικά και το μέλλον της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Αν και ήταν η πρώτη φορά που σε συνέδριο αμυντικής έκθεσης συμμετείχαν το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κων. Καραμανλής», το «ΙΣΤΑΜΕ-Αν. Παπανδρέου», το ΕΛΙΑΜΕΠ, καθώς και ο διοικητής της ΕΥΠ, δεν αποφεύχθηκαν οι αιχμές και οι αντιπαραθέσεις! Στο απυρόβλητο δεν έμειναν ούτε τα ΜΜΕ τα οποία δέχτηκαν «επίθεση» τόσο από τον διοικητή της ΕΥΠ όσο και από τον γενικό διευθυντή Εξοπλισμών.

Ο μεν διοικητής της ΕΥΠ, πρέσβης Ι. Κοραντής, έκανε ευθεία επίθεση στα ΜΜΕ για τη μη διασφάλιση του «απορρήτου», σχολιάζοντας ότι «η ΕΥΠ δεν είναι ούτε κρατική ούτε κομματική υπηρεσία αλλά εθνική».

Ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι θα συνεχιστούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις και εστίασε την προσοχή του στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. «Αυτό που ενδιαφέρει την ΕΥΠ -είπε- είναι να επιβεβαιώσει ότι ο καθένας από τους λαθρομετανάστες είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει και όχι κάτι άλλο».

Σε άλλο μήκος κύματος η επίθεση του Β. Βασιλάκου, γενικού διευθυντή Εξοπλισμών, προς τους συντάκτες ορισμένων δημοσιευμάτων για θέματα εξοπλισμών καθώς, όπως υποστήριξε, «δεν λαμβάνουν υπόψη τους το εθνικό συμφέρον».

Ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών ήταν εξίσου επικριτικός και κατά εκπροσώπων ορισμένων ελληνικών αμυντικών εταιρειών, οι οποίες, αν και αυτο-προβάλλονται σαν ικανές να κερδίζουν διαγωνισμούς στο εξωτερικό, ταυτόχρονα δηλώνουν αδυναμία να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας!

Η Β. Παπανδρέου
Η Β. Παπανδρέου σημείωσε ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία χρειάζεται νέο προσανατολισμό, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, άμεσο εκσυγχρονισμό και ολική αναδιάρθρωση. Υπογράμμισε πως χρειάζεται επανεξέταση από μηδενική βάση του θεσμού των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, καθώς και νέο θεσμικό πλαίσιο περί προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων με καθιέρωση διαγωνιστικών διαδικασιών και εφαρμογή κανόνων που επιβάλλει η ΕΕ.

Στο εμπορικό τμήμα της έκθεσης έντονη ήταν η αντιπαράθεση των αμερικανικών εταιρειών Lockheed Martin και Boeing, της κοινοπραξίας του Eurofighter και της γαλλικής Rafale, που, τις προσεχείς εβδομάδες, αναμένεται να καταθέσουν νέες προτάσεις για το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Παρόντα ήταν και τα γαλλικά ναυπηγεία DCNS, που, αν και έχουν εξασφαλίσει αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ και του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου για τις νέες φρεγάτες, αγωνιούν μέχρι την τελική υπογραφή της σύμβασης.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ-ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube