Weather Icon
Γενικά θέματα 13 Μαΐου 2009

Αμάν και πάλι… Ανάν

Αγκυλωμένη στο σχέδιο Ανάν και στην εξ αυτού «αποενοχοποίηση» παραμένει η Τουρκία. Οι δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά από συνάντηση που είχε με τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία περί τούτου. Μάλιστα, ο Τούρκος Υπουργός άφησε να νοηθεί ότι μας έκαναν και χατίρι που δέχθηκαν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, αφού είχαν στο χέρι το «αποενοχοποιητικό» χαρτί Ανάν.
Ο Νταβούτογλου είχε συνάντηση 45 λεπτών με τον Γ.Γ. και, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι μουν, συζήτησαν το Κυπριακό και άλλα διεθνή θέματα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Γ.Γ. ευχαρίστησε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών για την υποστήριξή του στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ ο Γ.Γ. εξέφρασε το συνεχές ενδιαφέρον του στην υποστήριξη της διαδικασίας.
Από την πλευρά του, ο Νταβούτογλου εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ θα έχουν επιτυχή κατάληξη και σε ερώτηση, εάν τώρα είναι περισσότερο αισιόδοξος για το Κυπριακό, απ’ ό,τι πριν από 4-5 χρόνια, δεν παρέλειψε να χύσει το δηλητήριό του. «Πριν από πέντε χρόνια», είπε, «ήμασταν περισσότερο αισιόδοξοι, γιατί το 2004 υπήρχε ένα σχέδιο, το οποίο αποτελούσε μια καλά διατυπωμένη συνολική διευθέτηση, συμφωνημένη από τη διεθνή κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ε.Ε. Ατυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε το σχέδιο και οι υποσχέσεις που δόθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια στους Τουρκοκυπρίους, δεν εκπληρώθηκαν».
Ο Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι παρά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, και λόγω των «καλών προθέσεων» της Τουρκίας και του ότι «εστιαζόμαστε στην ειρήνη, όχι μόνο στο νησί αλλά και σε ολόκληρη τη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου», η Άγκυρα υποστηρίζει τις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ και θα δώσει πλήρη υποστήριξη σε αυτές, ώστε να επιτευχθεί λύση.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, ακόμη, ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα και χαρακτήρισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις «πραγματικά καλές».
Ο Νταβούτογλου συζήτησε το Κυπριακό και με το Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ενώ στην Ουάσινγκτον η Χίλαρι Κλίντον είχε συνάντηση με το Φινλανδό ομόλογό της Αλεξάντερ Σταμπ, ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Λευκωσία. Σε δηλώσεις του, ο Φινλανδός Υπουργός δήλωσε ότι «μόλις επέστρεψε από την Κύπρο, το Λίβανο, τη Συρία και την Τουρκία, και κάποια από τα θέματα αυτά πιθανό να συζητήσει με την κ. Κλίντον.

Τώρα δεν μπορεί…
Οι δηλώσεις Νταβούτογλου προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη Λευκωσία.
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι η Τουρκία κατάφερνε για ένα χρονικό διάστημα να διαστρεβλώνει δεδομένα, σε μια προσπάθεια να αποενοχοποιηθεί, «αλλά σήμερα δεν το πετυχαίνει», υποστήριξε, λόγω των πρωτοβουλιών που ανέπτυξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Τόνισε ότι «ό,τι και να λέει ο όποιος αξιωματούχος της Τουρκίας, σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορέσει να αποενοχοποιήσει την Τουρκία».
«Το θράσος φαίνεται δεν έχει όρια», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις Νταβούτογλου. Για να τονίσει ότι χρειάζεται έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση όλων όσοι εμπλέκονται στο Κυπριακό και δημιουργία πλέγματος συμμαχιών πρώτιστα μέσα στην Ε.Ε.
«Η διαφώτιση πρέπει να γίνεται στη βάση των δικών μας προτάσεων και των αρνητικών προτάσεων της τουρκικής πλευράς», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ρίχνοντας και βέλη προς την κατεύθυνση του Προέδρου Χριστόφια, τόνισε ότι όσα είπε ο Νταβούτογλου, αποτελούν «μιαν απάτη και μιαν απάντηση στη θεωρία ότι η λύση θα προέλθει από τους Κυπρίους». Επανέλαβε την ανάγκη διαμόρφωσης στρατηγικής διαχείρισης του οροσήμου του Δεκεμβρίου και ζήτησε όπως στο Εθνικό Συμβούλιο δοθούν «καθαρές εξηγήσεις» και τεθούν τα όρια ασφαλείας της ελληνοκυπριακής πλευράς.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube