Weather Icon
Γενικά θέματα 15 Μαΐου 2009

Με δύο νέα σκάφη η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναυτιλιακών καυσίμων

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνης Μπέζας «βαφτίζει» το αντιλαθρεμπο- ρικό σκάφος «Ερμής»

ΔΥΟ ΤΑΧΥΠΛΟΑ αντιλαθρεμπορικά σκάφη τα οποία θα αναλάβουν περιπολίες στην περιοχή του Σαρωνικού για την καταπολέμηση κυρίως του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, παρέλαβε χθες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Τα δύο σκάφη που κατασκευάστηκαν από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας «βάφτισε» χθες σε ειδική τελετή ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, δίνοντάς τους τα ονόματα «Ποσειδώνας» και «Ερμής».

BAΣIKA εργαλεία του συστήματος, για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ναυτιλιακών καυσίμων, «Ποσειδώνας», αποτελούν τα νέα σκάφη που παραδόθηκαν χθες στο Yπουργείο Οικονομικών. Oπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας στην τελετή ονοματοδοσίας των δύο σκαφών, κάθε φορά που θα διαπιστώνεται παρεκτροπή δρομολογίου ή οποιαδήποτε «ύποπτη» ενέργεια από εφοδιαστικό πλοίο, το κέντρο ελέγχου – θάλαμος επιχειρήσεων, θα το εντοπίζει μέσω του συστήματος AIS και θα δίνεται αμέσως εντολή στα αντιλαθρεμπορικά σκάφη για επιτόπιο έλεγχο.

Αναλυτικότερα, ο Α. Μπέζας τόνισε κατά τη χθεσινή τελετή ότι στόχος των νέων αντι-λαθρεμπορικών πλοίων είναι η δίωξη του οικονομικού εγκλήματος, που διαπιστώνεται και διαπράττεται στον θαλάσσιο χώρο, όπως της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, της παράνομης διακίνησης και κατοχής ναρκωτικών, όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών, καθώς και αρχαιοτήτων και άλλων ειδών ή θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών προϊόντων.

Τα πληρώματα των σκαφών, θα προέρχονται σε πρώτη φάση από τελωνειακούς υπαλλήλους που υπηρετούσαν στην πρώην Θαλάσσια Οικονομική Αστυνομία (ΘΟΑ). Στα πλοία θα επιβαίνουν επιπρόσθετα, εξειδικευμένοι τελωνειακοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με τη διενέργεια των ελέγχων. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα να μετέχουν στις αποστολές που αναλαμβάνουν τα σκάφη, και υπάλληλοι άλλων Ελεγκτικών Υπηρεσιών του υπουργείου, όπως για παράδειγμα της ΥΠΕΕ.

Για τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες των πλοίων θα χρησιμοποιείται τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, με τη συνδρομή του Τμήματος Τηλεπικοινωνιών και Τηλεπικοινωνιακής Υποστήριξης της ΥΠΕΕ.

Την ευθύνη για τις δράσεις και τις ενέργειες, που συνδέονται με το επιχειρησιακό έργο των αντιλαθρεμπορικών σκαφών όπως και για τη συντήρησή τους, έχει η 33η Διεύθυνση Τελωνειακών Ελέγχων.

Χώρος περιπολίας εντός του οποίου θα κινούνται τα πλοία θα είναι η ευρύτερη περιοχή των λιμανιών του Πειραιά, της Ελευσίνας και του Λαυρίου, καθώς και τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Εξάλλου, ήδη βρίσκεται σε φάση υλοποίησης το σύστημα ελέγχου διακίνησης του πετρελαίου ναυτιλίας με την ονομασία «Ποσειδώνας». Το σύστημα αυτό θα παρακολουθεί τη μετακίνηση κάθε πλωτού εφοδιαστικού μέσου, θα εξετάζει την αναγκαιότητα της χορηγούμενης ποσότητας καυσίμου και θα καταχωρεί σε ηλεκτρονικό βιβλίο τις ποσότητες που παραδόθηκαν. Πρόκειται για ένα σύστημα που αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία και αντικειμενικοποιεί τις διαδικασίες ελέγχου, ελαχιστοποιώντας την ανθρώπινη παρέμβαση και την υποκειμενική κρίση.Για την αρτιότητα του αντιλαθρεμπορικού τελωνειακού στόλου, προβλέπεται η αγορά πέντε επιπλέον σκαφών. Τα τρία από αυτά θα είναι ανοιχτής θαλάσσης και θα περιπολούν στο Αιγαίο, το Ιόνιο και το Κρητικό πέλαγος, ενώ τα άλλα δύο θα είναι πλοία περιπολίας εντός και πέριξ των λιμένων.Eχουν ήδη συνταχθεί οι τεχνικές προδιαγραφές και έχουν αποσταλεί στην αρμόδια Διεύθυνση (Δ5 Οικονομικού), ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκήρυξης διαγωνισμού για την προμήθειά τους. Επίσης, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες της προκήρυξης για την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ των υπαλλήλων που θα τα στελεχώσουν.
ΝΕΑ,ΕΞΠΡΕΣΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube