Ισραήλ , Παλαιστίνη 15 Μαΐου 2009

Θέλουν παλαιστινιακό κράτος οι Ισραηλινοί

Η πλειοψηφία των Ισραηλινών επιθυμεί ο πρωθυπουργός Νετανιάχου να ταχθεί υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους, κατά την συνάντησή του στις 18 Μαΐου στην Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Χααρέτζ.Το 57% των Ισραηλινών εκτιμά ότι ο Νετανιάχου πρέπει να στηρίξει την αρχή των “δύο κρατών για δύο λαούς”, δηλαδή ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ, κατά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο που θα είναι η πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ισραηλινής εφημερίδας.
Το 35% των ερωτηθέντων έχει αντίθετη γνώμη υποστηρίζοντας τη θέση του επικεφαλής της δεξιάς κυβέρνησης που αντιτίθεται στην ίδρυση κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους. Το 8% δεν εξέφρασε γνώμη.

Η σφυγμομέτρηση επιβεβαιώνει επίσης πτώση της δημοτικότητας του Νετανιάχου, μετά τις δύσκολες συναλλαγές στην επεξεργασία του κρατικού προϋπολογισμού και με τον ισραηλινό Τύπο να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα ότι επέδειξε αδυναμία να αντισταθεί στις πιέσεις και τις απαιτήσεις των υπουργών του.

Το 59% εκτιμά ότι οι πολιτικοί χειρισμοί του Νετανιάχου είναι λιγότερο καλοί ή όμοιοι με του προκατόχου του Εχούντ ‘Ολμερτ, του κεντρώου κόμματος Καντίμα, με μόλις το 27% των ερωτηθέντων να κρίνει καλύτερη την πολιτική συμπεριφορά του πρωθυπουργού.

Επίσης μια σχετική πλειοψηφία (45%) των ερωτηθέντων εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις του υπουργού Εξωτερικών, του υπερεθνικιστή Αβίγκντορ Λίμπερμπαν, έναντι 31% που έχει θετική γνώμη.

Η σφυγμομέτρηση διεξήχθη την Πέμπτη από το ανεξάρτητο ινστιτούτο Dialog, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 500 ατόμων, με περιθώριο λάθους 4,5%.
ΣΚΑΙ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube