REAL TIME |

Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 3 Μαΐου 2009

Το πρώτο «καυγαδάκι» μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών

Το πρώτο «καυγαδάκι» μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών

“Λέγεται ότι η κ. Κλίντον έμεινε αποσβολωμένη με όσα αντίκρισε όταν βρέθηκε στη Δυτική Οχθη προ δύο εβδομάδων – κάτι που φυσικά δεν προκαλεί έκπληξη.Οι περισσότεροι Ισραηλινοί, εξαιρουμένων εκείνων που υπηρετούν στο στράτευμα, δεν έχουν δει από κοντά αυτή τη δυστυχία. Η κ. Κλίντον, όμως, την είδε από κοντά και προβληματίστηκε έντονα από την ταπείνωση στα μάτια των Παλαιστινίων”.
Το πρώτο «καυγαδάκι» μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών
Η κ. Χίλαρι Κλίντον κάλεσε τον κ. Νετανιάχου να σεβαστεί την ειρηνευτική διαδικασία και να συμβάλει στην πρόοδο του Παλαιστινιακού
The New York Times

Το «καυγαδάκι» μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών μόλις ξεκίνησε και αυτό δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί θετική εξέλιξη. Τα συμφέροντα του Ισραήλ, αν μη τι άλλο, δεν εξυπηρετούνται από μια αμερικανική κυβέρνηση που αποφεύγει την κριτική. Το εβραϊκό κράτος το οποίο, σύμφωνα με την πολιτική που έθεσε σε εφαρμογή ο προηγούμενος ένοικος του Λευκού Οίκου μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, δεν έκανε ποτέ λάθος είναι σήμερα λιγότερο ασφαλές και φυσικά λιγότερο αγαπητό. Οι επικρίσεις προς τη δεξιά κυβέρνηση του Βενιαμίν Νετανιάχου, πάντως, προήλθαν από εκεί που λίγοι περίμεναν: την υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. Η τελευταία παραμέρισε τα συμφέροντα που καθόριζαν εν μέρει την πολιτική που ακολουθούσε ως γερουσιαστής και έβαλε μπροστά εκείνα της Αμερικής. Αυτά, προφανώς, δεν συμβαδίζουν με αυτά του Ισραήλ.

Στη Δυτική Οχθη

Λέγεται ότι η κ. Κλίντον έμεινε αποσβολωμένη με όσα αντίκρισε όταν βρέθηκε στη Δυτική Οχθη προ δύο εβδομάδων – κάτι που φυσικά δεν προκαλεί έκπληξη. Η μετάβαση από το αναπτυγμένο κράτος του Ισραήλ στο κομμάτι γης πίσω από το τείχος ασφαλείας, εκεί όπου οι άνθρωποι μετακινούνται ακόμα με γαϊδούρια είναι σκληρή. Αν κάτι μπορεί να αγγίξει την καρδιά της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αυτό είναι ο ανθρώπινος πόνος. Οι περισσότεροι Ισραηλινοί, εξαιρουμένων εκείνων που υπηρετούν στο στράτευμα, δεν έχουν δει από κοντά αυτή τη δυστυχία. Η κ. Κλίντον, όμως, την είδε από κοντά και προβληματίστηκε έντονα από την ταπείνωση στα μάτια των Παλαιστινίων.

Εξ ου, λοιπόν, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τον κ. Νετανιάχου να σεβαστεί την ειρηνευτική διαδικασία και να συμβάλει στην προόδό της. Υπενθυμίζεται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έχει καν αποδεχτεί τη λύση της ίδρυσης δύο κρατών στην περιοχή. Η κ. Κλίντον στις αρχές της εβδομάδας δήλωσε με νόημα: «Το Ισραήλ δεν μπορεί να ζητάει υποστήριξη στο ζήτημα του Ιράν και να μην καταβάλει προσπάθειες για την προόδο της ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα». Επί της ουσίας, η Αμερικανίδα αξιωματούχος απαντούσε στις δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν προτίθεται να κινηθεί για τη διευθέτηση του Παλαιστινιακού πριν η Ουάσιγκτον λάβει ουσιαστικά μέτρα για τον τερματισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η κ. Κλίντον δείχνει να έχει αντιληφθεί ότι ο διάλογος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και Αμερικανών και Ιρανών πρέπει να διεξαχθεί ταυτόχρονως.

Η Τεχεράνη

Επικροτώ, λοιπόν, τη Χίλαρι Κλίντον, μολονότι δεν συμφωνώ με τη δήλωση περί «κυρώσεων που θα παραλύσουν το Ιράν». Οι οικονομικές κυρώσεις δεν πρόκειται να φέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Συμβουλεύω δε τους Ιρανούς να δίνουν βάση στα λεγόμενα του προέδρου Ομπάμα. Είναι ξεκάθαρο ότι οι εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ θα σημαδέψουν τον πρώτο του χρόνο στον Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Woodrow Wilson», Λι Χάμιλτον μού εκμυστηρεύτηκε πρόσφατα ότι «ετοιμάζονται πρωτοβουλίες που θα καταστήσουν σαφές ότι οι ΗΠΑ έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές με το Ισραήλ». Ο ίδιος, πάντως, πιστεύει ότι ο κ. Νετανιάχου θα αποδειχτεί πιο ευέλικτος απ’ όσο δείχνει.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου σε ρόλο ειρηνοποιού; Τίποτα δεν αποκλείεται. Ούτε να βρεθεί ο Μπαράκ Ομπάμα στην Τεχεράνη. Αρκεί ο πρόεδρος να πιέσει ταυτοχρόνως και στα δύο μέτωπα.

Αλλαγή στάσης και για Χαμάς

Η κ. Κλίντον άφησε να εννοηθεί ότι επίκειται αλλαγή στάσης και όσον αφορά τη Χαμάς, την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξακολουθεί να κατατάσσει στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Προς το παρόν, τουλάχιστον. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ξεκαθάρισε μεν ότι η Χαμάς δεν πρόκειται να λάβει χρήματα, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναγνώρισης μιας παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Εφόσον μια τέτοια κυβέρνηση αποκηρύξει την ένοπλη βία και αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, ο Λευκός Οίκος θα συνδιαλαγεί μαζί της. Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον συνεργάζεται με την κυβέρνηση του Λιβάνου, παρά το γεγονός ότι σ’ αυτή συμμετέχει η Χεζμπολάχ, η οποία επίσης συγκαταλέγεται στον κατάτολογο των τρομοκρατικών οργανώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πρόκειται για μια συγκροτημένη και λογική πολιτική, καθώς είναι σαφές ότι η ειρήνη δεν θα έρθει όσο ο Λευκός Οίκος υποκρίνεται ότι η Χαμάς δεν υπάρχει.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube