Weather Icon

Η Μοσάντ ύφαινε τον «ιστό» της για τον Νασράλα

Στο σημερινό κομμάτι δεν θα ασχοληθούμε με τον εγκέφαλο του δικτύου της Μοσάντ στον Λίβανο, τον «συνταξιούχο» ταξίαρχο Αντίμπ Αλ-Αλαμ, αλλά με τον τελευταίο συλληφθέντα, τον επικοινωνιακό επιτελάρχη του κόμματος του Σάαντ Χαρίρι στην κεντρική Κοιλάδα Μπεκάα.

Με τον άνθρωπο που ζήτησε, σύμφωνα με το κανάλι Αλ-Μανάρ, να συναντήσει τον ίδιο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χάσαν Νασράλα. Συνάντηση που επιθυμούσε η Μοσάντ όσο τίποτα άλλο στον κόσμο. Το αίτημά του απορρίφθηκε κατηγορηματικά. Ετσι η Μοσάντ δεν κατάφερε να ξεπλύνει την ήττα του Ισραήλ το 2006 από τη Χεζμπολάχ.

«Η διάλυση του δικτύου δεν προήλθε μόνο από ομολογίες ή τη σύλληψη του “εγκεφάλου”, αλλά οφειλόταν βασικά σ’ ένα τεχνικό μυστικό -κώδικα επικοινωνίας- που χρησιμοποιούσαν όλα τα μέλη του δικτύου. Αυτό εντόπισαν οι στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες του Λιβάνου», είπε στην «Ε» μια πηγή στη Χεζμπολάχ και συνέχισε: «Αμέσως μετά, άρχισαν οι παρακολουθήσεις και η συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων που θα έφερναν όλο το δίκτυο στα χέρια των Αρχών». Ο τελευταίος που συνελήφθη ήταν ο Ζιγιάντ Αλ-Χόμσι, νυν αντιδήμαρχος της κωμόπολης Σαντσάελ. Συνελήφθη στο σπίτι του στις 03.00 το βράδυ, καθώς ήταν γνωστό ότι ήταν «άνθρωπος της νύχτας»! Τοπικές ιστοσελίδες έγραψαν ότι εργαζόταν νύχτα στο περιοδικό του «Αλ-Ιράντε».

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε στο περιοδικό αποτέλεσαν, σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα Αλ-Σαφίρ, την αιτία που τον οδήγησε να σκεφτεί τα χρήματα της ισραηλινής Μοσάντ, που πρόσφερε μέσω της ιστοσελίδας https://www. 10million.org/ (!) σε όποιον έδινε πληροφορίες για Ισραηλινούς στρατιώτες (Zvi Feldman και Yehuda Katz) που αγνοούνται μετά τη Μάχη της Σουλτάν Ιακούμπ το 1982. Ο επιτελάρχης που ήρθε σε επαφή με τη Μοσάντ το 2005 στην Ταϊλάνδη είπε ότι είχε πάρει μέρος στη μάχη αυτή ως εθελοντής στο συριακό στρατό και τους διαβεβαίωσε ότι μπορεί να βρει άκρη για την τύχη τους, καθώς γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα (γνώριζε τον δολοφονηθέντα Ραφίκ Χαρίρι και τη γυναίκα του, τον γιο τους Σάαντ, γνώριζε τον Δρούζο ηγέτη Ουαλίντ Τζουμπλάτ). Η Μοσάντ δεν ενδιαφερόταν τόσο για τους στρατιώτες, αυτό αποτελούσε αφορμή για στρατολόγηση. Του ζήτησαν πληροφορίες για τις μυστικές βάσεις και θέσεις των ανταρτών της Χεζμπολάχ, ειδικά εκείνων που εκτοξεύουν ρουκέτες και κατιούσες, και του είπαν πως θα καλύψουν τα έξοδα του περιοδικού του.

Φορητό ψυγείο-κάμερα

Ο Ζιγιάντ Αλ-Χόμσι στην αρχή αρνήθηκε, γιατί τα λεφτά ήταν πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που ονειρευόταν, αλλά τελικά δέχτηκε αφού είχε πέσει στη φάκα. Αραβικές εφημερίδες έγραψαν ότι δεν έκανε τη δουλειά προσδοκώντας οικονομικό όφελος, αλλά είχε τυφλωθεί από το μίσος που έτρεφε εναντίον της Συρίας και της Χεζμπολάχ. Μόλις γύρισε στον Λίβανο σκαρφίστηκε την κατάλληλη «κάλυψη» για να αρχίζει την αναζήτηση. Είπε ότι γράφει βιβλίο για την ηρωική εκείνη μάχη που κόστισε στον ισραηλινό στρατό δεκάδες άρματα μάχης. Συναντήθηκε για τον σκοπό αυτό με πρωταγωνιστές της μάχης και με κατοίκους της περιοχής. Ταυτόχρονα φωτογράφιζε και χαρτογραφούσε με μια καμουφλαρισμένη συσκευή όλες τις περιοχές της Μπεκάα και του Νοτίου Λιβάνου. Τη συσκευή την έχει προμηθευτεί από τη Μοσάντ -ένα φορητό ψυγείο που διαθέτει εντοιχισμένη κάμερα στο καπάκι του, η οποία μπορεί να σκανάρει, μόλις τοποθετείται στο έδαφος ή πάνω στο αυτοκίνητο, όλη την έκταση μποροστά της. Με αυτό τον τρόπο έχει καταφέρει να φωτογραφίσει πολλές περιοχές και θέσεις των ανταρτών της Χεζμπολάχ.

Μόλις συνελήφθη, έγραψε η λιβανέζικη εφημερίδα Αλ-Σαφίρ, οι άντρες των μυστικών υπηρεσιών που τον παρακολουθούσαν εδώ και ένα χρόνο, του έδειξαν τα αποδεικτικά στοιχεία, που αφορούσαν τις συναντήσεις του με πράκτορες της Μοσάντ σε… Κίνα και Ταϊλάνδη, και αυτός ομολόγησε. Στην πρώτη ομολογία του είπε ότι πέταξε, μία εβδομάδα πριν συλληφθεί, τη συσκευή επικοινωνίας με τη Μοσάντ σε ένα χωράφι. Η συσκευή όμως βρέθηκε στην οροφή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Εκεί βρέθηκαν τα USB, CD και DVD, που περιείχαν γεωγραφικά δεδομένα και φωτογραφίες των ευαίσθητων εγκαταστάσεών της, σε υψηλή και λεπτομερή ανάλυση. Μερικές αραβικές εφημερίδες έγραψαν ότι ο επιτελάρχης ομολόγησε δύο μέρες μετά πού έκρυψε πραγματικά τις συσκευές και το υλικό της κατασκοπίας. Αλλες έγραψαν ότι πριν τον συλλάβουν οι Αρχές γνώριζαν πού βρίσκονταν οι συσκευές.

Ο πρόεδρος του σουνιτικού κόμματος «Αλ-Μουστάκμπαλ», Σάαντ Χαρίρι, σύμμαχος των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας, έσπευσε αμέσως να διαψεύσει την πληροφορία ότι ήταν επικοινωνιολόγος του στην Μπεκάα. Λιβανέζικες εφημερίδες έγραψαν ότι ένας «επιτελάρχης» (!) του Χαρίρι δεν χρειάζεται χρήματα από τη Μοσάντ για να καλύψει έξοδα ενός τοπικού περιοδικού. Ο Χαρίρι κάλεσε τους πολίτες να εμπιστεύονται τις αρχές ασφάλειας γιατί «εξυπηρετούν την πατρίδα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας», είπε στην προεκλογική εκδήλωση στο Ακάρ. Οι κινήσεις του ήταν πιο γρήγορες από τους αντιπάλους του, που άρχισαν να κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο τις φωτογραφίες του με τον επιτελάρχη. Μάλιστα, οι λιβανέζικες εφημερίδες έγραψαν ότι ο Χαρίρι είχε ενημερωθεί πριν από τη σύλληψη και μάλιστα οι απεσταλμένοι της ασφάλειας του παρέδωσαν φάκελο με τα στοιχεία που ενοχοποιούσαν τον επιτελάρχη του, και πως του ζήτησαν το ΟΚ πριν προβούν στη σύλληψή του.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – Του ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube