Weather Icon

Η πρώτη εξαγωγή πετρελαίου από το Ιράκ προέρχεται από το Κουρδιστάν

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist, την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια η εξαγωγή πετρελαίου από το Ιράκ. Η εξαγωγή αυτή, όμως, θα πραγματοποιηθεί από το αυτόνομο Κουρδιστάν, πράγμα που προκαλεί έντονο ενθουσιασμό στους Κούρδους και ανησυχία στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση εκμετάλλευσης και εξαγωγής πετρελαίου στο Ιράκ, με επένδυση ιδιωτικών εταιριών, από την εποχή της εθνικοποίησης του 1972. Οι Κούρδοι του Ιράκ, οι οποίοι έχουν υπογράψει μία σειρά από αμφιλεγόμενες συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρείες, είναι περήφανοι που το πετρέλαιο ρέει εκ νέου από περιοχές τις οποίες ελέγχουν εκείνοι.

Από την άλλη, ο Ιρακινός Υπουργός Πετρελαίου βλέπει με καχυποψία την εν λόγω επιτυχία των Κούρδων και έχει επιχειρήσει στο παρελθόν επανειλημμένα να εμποδίσει τη δημιουργία δικής τους βιομηχανίας πετρελαίου. Η μέθοδος που ακολουθεί είναι ο χαρακτηρισμός όλων των σχετικών συμφωνιών που έχουν υπογράψει οι Κούρδοι με τις ιδιωτικές εταιρίες ως παρανόμων, ενώ παράλληλα απειλεί να συμπεριλάβει στη μαύρη λίστα οποιαδήποτε εταιρεία πετρελαίου δραστηριοποιείται στο βορά.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Economist, είναι πολύ πιθανόν ότι η οικονομική κρίση στην πραγματικότητα βοηθά τους Κούρδους. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει προκαλέσει καταστροφή στον κεντρικό προϋπολογισμό του Ιράκ και το εν λόγω κράτος χρειάζεται άμεσα χρήματα. Άλλωστε, αυτός είναι πιθανότατα ο λόγος που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιτρέψει την εξαγωγή πετρελαίου από τους Κούρδους.
Tvxs

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube