Γενικά θέματα 13 Μαΐου 2009

Ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία τα προγράμματα ασφάλισης και περίθαλψης στις ΗΠΑ

Ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία τα προγράμματα ασφάλισης και περίθαλψης στις ΗΠΑ

Κοντά στη χρεοκοπία, και μάλιστα νωρίτερα του αναμενόμενου, βρίσκονται τα προγράμματα ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις ΗΠΑ. Ο λόγος, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα, είναι ότι η γενιά των λεγόμενων «μπέιμπι μπούμερς» οδεύει προς συνταξιοδότηση και η συνεχιζόμενη ύφεση πλήττει τα φορολογικά έσοδα.

Στην ετήσια σχετική έκθεση η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε πως το Medicare, όπως είναι γνωστό το πρόγραμμα ασφάλισης και περίθαλψης των ηλικιωμένων πολιτών στη χώρα, εκτιμάται ότι θα έχει χρεοκοπήσει έως το 2017, δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν πέρυσι.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τα κυβερνητικά κονδύλια για την κοινωνική ασφάλιση θα έχουν εξαντληθεί έως το 2037, τέσσερα χρόνια νωρίτερα από ό,τι προέβλεπαν οι εκτιμήσεις.

Οι προβλέψεις που περιέχονται στην έκθεση αποτελούν, κατά τους αναλυτές, άλλον έναν πονοκέφαλο για τον Μπαράκ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει μια μεγάλη σειρά οικονομικών προκλήσεων, κι ίσως προκαλέσει σχετική συζήτηση στο Κογκρέσο.

«Όσο περισσότερο περιμένουμε, πριν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της βιωσιμότητας του Medicare και της κοινωνικής ασφάλισης, φέρνουμε πιο κοντά τις προκλήσεις και τόσο πιο δύσκολες επιλογές θα χρειαστεί να κάνουμε» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιθνερ.

Το Medicare «απειλείται» από το κόστος της περίθαλψης, που είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως, ενώ τα έσοδα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης συρρικνώνονται λόγω της ύφεσης, που θεωρείται η χειρότερη από την λεγόμενη Μεγάλη Ύφεση.

Οι προσπάθειες του τέως προέδρου Τζορτζ Μπους να προβεί σε μερική ιδιωτικοποίηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είχαν καταψηφιστεί νωρίτερα αυτήν την δεκαετία. Τώρα, οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν τον Ομπάμα να αποκαλύψει τα δικά του σχέδια για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
ΝΕΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube