Weather Icon
Γαλλία , Ισραήλ 23 Μαΐου 2009

Η Γαλλία καταγγέλλει την ισραηλινή αδιαλλαξία για Ιερουσαλήμ

Η Γαλλία καταγγέλλει την ισραηλινή αδιαλλαξία για Ιερουσαλήμ

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε τη δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού με την οποία ταυτίζει ολόκληρη την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους.Η Γαλλία κατήγγειλε, σήμερα, το περιεχόμενο της δήλωσης του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου που εξίσωσε όλη την Ιερουσαλήμ με την πρωτεύουσα του Ισραήλ «που θα παραμείνει αιωνίως”-επισημαίνοντας ότι τούτο πλήττει καίρια τις διαβουλεύσεις για το «τελικό καθεστώς» της Ιερουσαλήμ, ένα κρίσιμο σημείο της ισραηλοπαλαιστινιακής διένεξης.
«Προκαταλαμβάνει τις διαβουλεύσεις για το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ η δήλωση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, και οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν για το τελικό καθεστώς για την τελική συμφωνία εν γένει, που θα τερματίσει και τη διένεξη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών (“Κε ντ Ορσέ”) Φρεντερίκ Ντεσανιό.

«Για εμάς Γαλλία, η Ιερουσαλήμ πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο συμφωνίας, που θα είναι το προϊόν διαπραγμάτευσης των δύο μερών», τονίστηκε από τον ίδιο.

Οι διπλωματικοί αναλυτές συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι εάν η ισραηλοπαλαιστνιακή διαπραγμάτευση «καρκινοβατεί» εν πολλοίς τούτο απορρέει από πλήρη ασυμφωνία απόψεων αναφορικά με την ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ.

«Δράσεις όπως οι κατεδαφίσεις οικιών Παλαιστινίων ή οι «μεταμορφώσεις» στις συνοικίες των Αράβων στην ανατολική Ιερουσαλήμ οδηγούν στην κλιμάκωση της βίας. Αλλ’ όλα αυτά αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο», επισημάνθηκε ταυτοχρόνως. «Γενικά, τις εποικιστικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ, τις καταδικάζουμε απερίφραστα», υπογραμμίστηκε.

Φέτος, συμπληρώνονται 42 έτη αφότου το Ισραήλ στρατιωτικά εισέβαλε και κατέβαλε την Ιερουσαλήμ.

Κατά τις πρόσφατες συνομιλίες στον Λευκό Οίκο ο μεν Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δημόσια μίλησε για το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παγίως κράδαινε την απειλή απόκτησης από το Ιράν ενός πυρηνικού όπλου.

Ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής Ναμπίλ Αμπού Ρουντέϊνα αναφερόμενος στην αδιαλλαξία του κ. Νετανιάχου για την Ιερουσαλήμ την χαρακτήρισε «πρόκληση» ενόψει της διαπραγμάτευσης για δύο κράτη–παλαιστινιακό-εβραϊκό–σε ειρηνική συμβίωση.

Ας σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Ισραήλ, που ο «βίος» της τερματίστηκε με τις εκλογές στις 10 Φεβρουαρίου, φέτος, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η κυριαρχία σε αριθμό συνοικιών της ανατολικής Ιερουσαλήμ θα μπορούσε να τεθεί σε διαπραγμάτευση. Μετεκλογικά, η θέση αυτή άλλαξε άρδην.

-Στην Ιερουσαλήμ ζουν σήμερα: περίπου 268 χιλιάδες Άραβες (35%) και 492 χιλιάδες Εβραίοι. Τα στοιχεία όμως είναι επίσημα ισραηλινά.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube