Weather Icon
Γενικά θέματα 14 Μαΐου 2009

Πρόσκληση να επισκεφθεί την Τουρκία έλαβε η Ντόρα Μπακογιάννη

Επίσημη πρόσκληση στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη προκειμένου να επισκεφθεί την Αγκυρα μετέφερε την Πέμπτη ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα Ογούζ Τσελικόλ. Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα διαμηνύει ότι στόχος της είναι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ με φόντο το ηχηρό «όχι» από Σαρκοζί και Μέρκελ…

«Επέδωσα επιστολή του υπουργού μου Αχμέτ Νταβούτογλου, με την οποία προσκαλεί την κ. Μπακογιάννη στην Τουρκία» δήλωσε ο Τούρκος πρεσβευτής εξερχόμενος την Πέμπτη από το γραφείο της υπουργού. Η ημερομηνία πραγματοποίησης της επίσκεψης θα καθοριστεί μέσω της διπλωματικής οδού.

Νωρίτερα, κατά την διάρκεια της τακτικής ενμέρωσης των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος, κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις του νέου υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας περί «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», δήλωσε ότι «ως πρόθεση, ως διακηρυγμένη θέση, είναι αναμφισβήτητα θετική».
Και προσέθεσε: «Ως εφηρμοσμένη πολιτική, θα αξιολογηθεί στα επόμενα στάδιά της. Μια τέτοια πολιτική πάντως δεν μπορεί να είναι πλήρης όσο δεν υπάρχει βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικώς με την εισήγηση της Αγκυρας προς Ευρωπαίους αξιωματούχους για την υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς στο Αιγαίο, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

Επισήμανε ότι αυτά τα θέματα τίθενται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και διευκρίνισε ότι μεταξύ των δύο χωρών αυτή την εποχή δεν υπάρχουν σε εξέλιξη τέτοιες συζητήσεις.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα σχεδιάζει εναλλακτική πολιτική σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με βάση τους συσχετισμούς που αναμένεται να προκύψουν μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι αποφάσεις και οι πολιτικές της ΕΕσε σχέση με τα υποψήφια για ένταξη κράτη διαμορφώνεται στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών.

«Επομένως, το πώς θα αξιολογηθεί η πορεία της Τουρκίας με καθοριστικό και αποφασιστικό τρόπο αποφασίζεται από το Συμβούλιο των υπουργών και όχι τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο βεβαίως έχει τον δικό του σημαντικό πολιτικό ρόλο σε αυτή τη συζήτηση» συμπλήρωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Αγκυρα: «Στόχος η πλήρης ένταξη»

Επισκεπτόμενος την Πέμπτη τη Σουηδία, η οποία αναλαμβάνει τον Ιούλιο την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε τους «27» να μη μετατρέψουν το θέμα της ένταξης της χώρας του στην Ένωση σε ζήτημα εσωτερικής πολιτικής, τονίζοντας ότι η ένταξη αποτελεί για την Αγκυρα «στρατηγική προτεραιότητα».

«Παρακαλώ μη μετατρέπετε την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε εσωτερικό ζήτημα» δήλωσε ο Νταβούτογλου μιλώντας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση επίτροπο Όλι Ρεν.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Όλι Ρεν και τον Σουηδό ομόλογό του Καρλ Μπιλντ, είπε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της τουρκικής κυβέρνησης και ότι μοναδικός στόχος της Αγκυρας στις διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ είναι να γίνει πλήρες μέλος.

«Για μας δεν είναι ένα συνηθισμένο θέμα εξωτερικής πολιτικής, ούτε μία απλή τεχνική υπόθεση, αλλά εντάσσεται στη μακρά διαδικασία εκσυγχρονισμού της Τουρκίας» ανέφερε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Δεν πρόκειται για ζήτημα επιλογής, αλλα αρχής» προσέθεσε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα ανοίξουν και άλλα θεματικά κεφάλαια διαπραγματεύσεων με την ΕΕ πριν από το τέλος της τσεχικής προεδρίας και την έναρξη της σουηδικής.

Ο Καρλ Μπιλντ εκτιμά σε αντίθεση με το Παρίσι και το Βερολίνο ότι η Τουρκία πρέπει να καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Όλι Ρεν δήλωσε από πλευράς του ότι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία «προχωρούν κανονικά». Ο κοινοτικός επίτροπος είπε ακόμη ότι συζήτησε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου το θέμα της Κύπρου, «όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μία σοβαρή διαδικασία διαπραγματεύσεων και όπου υπάρχει πραγματική ευκαιρία επίτευξης ενός πλήρους διακανονισμού».
ΝΕΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube