REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 21 Μαΐου 2009

Ολα καλά τα βλέπει για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ το υπουργείο Αμυνας

Θετική για την Ελλάδα χαρακτηρίζει το υπουργείο Αμυνας τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και τη δημιουργία κέντρου συνδυασμένων αεροπορικών επιχειρήσεων (CAOC) στη Λάρισα.

Οπως έλεγαν, η εξέλιξη είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να υπάρξει, με δεδομένο ότι είμαστε εντός του ΝΑΤΟ, διότι:

* Η Τουρκία δεν κατάφερε να ανατρέψει τον σχεδιασμό της νέας δομής που προέβλεπε το κλείσιμο του CAOC στο Εσκί Σεχίρ.

* Δημιουργείται CAOC στην Ελλάδα, καθιστώντας την ένα από τα κέντρα της νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.

* Μέχρι σήμερα τα «CAOCs» δεν θεωρούνται ΝΑΤΟϊκές οντότητες και δεν χρηματοδοτούνται από τον κοινό προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ.

* Τα νέα «CAOCs» θα αποτελούν πλέον οντότητες της Συμμαχίας, θα έχουν ΝΑΤΟϊκή υπόσταση και θα χρηματοδοτούνται από τον κοινό προϋπολογισμό της Συμμαχίας.

Το θέμα της νέας δομής της Συμμαχίας τέθηκε το 2003. Υστερα από τέσσερα χρόνια, το 2007, αποφασίστηκε να κλείσουν τα τότε υφιστάμενα CAOC 6 και 7, που ήταν στη Λάρισα και την Τουρκία, και να δημιουργηθεί ένα νέο στη Λάρισα με τον αριθμό (4).

Τον Δεκέμβριο του 2007 γίνεται μια ενημέρωση μεταξύ των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών για το πώς θα πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα το θέμα. Ακολουθούν άλλες δύο, τον Απρίλιο του 2008 και τον Φεβρουάριο του 2009. Τα υπουργεία συμφωνούν στη λειτουργία του κέντρου με εναλλαγή διοικητών, όπως σε όλα τα αντίστοιχα CAOCs.

Σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας τους, τα CAOCs δεν είναι στρατηγεία. Είναι κέντρα που παρακολουθούν τις δικές τους αεροπορικές επιχειρήσεις. Ο ρόλος τους στον πόλεμο είναι να εκτελούν τις επιχειρήσεις πάνω από τις χώρες που καλύπτουν και στην ειρήνη να κάνουν ασκήσεις στην ίδια περιοχή. Το CAOC στη Λάρισα ελέγχει τις επιχειρήσεις που γίνονται στον χώρο Ελλάδας, Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Μόνιμες δυνάμεις στα CAOCs δεν υπάρχουν, καθώς το ΝΑΤΟ δεν έχει δικές του δυνάμεις. Παραχωρούνται από τις χώρες εφόσον συμφωνήσουν. Οι μόνες δυνάμεις που διαθέτει το ΝΑΤΟ είναι τα ιπτάμενα ραντάρ του.

Η διοίκηση των CAOCs είναι ανεξάρτητη από τις εθνικές διοικήσεις. Ούτε τα εθνικά στρατηγεία έχουν αρμοδιότητα στις επιχειρήσεις των CAOCs, ούτε αντίθετα. Για παράδειγμα, αν ένα ελληνικό αεροσκάφος που έχει παραχωρηθεί στο ΝΑΤΟ για ασκήσεις πετάξει εντός του ελληνικού εναέριου χώρου χωρίς άδεια, θεωρείται παραβίαση και θα αναχαιτιστεί.

Το CAOC στη Λάρισα θα είναι το τελευταίο που θα λειτουργήσει, καθώς δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα οριστικές αποφάσεις παρά μόνο αρχικές συμφωνίες. Η έδρα του θα είναι έξω από τη Λάρισα και η εικόνα που θα έχει στα ραντάρ του θα είναι η εικόνα που δίνουν τα κράτη, όπως γίνεται και σήμερα με το ΝΑΤΟ καθώς η Συμμαχία δεν έχει δικά της ραντάρ.

* «Θεωρούμε απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο αυτό που συνέβη πολύ πρόσφατα, να μεταφερθεί το τουρκικό Στρατηγείο από το Εσκί Σεχίρ στη Λάρισα, να ενοποιηθούν τα δύο Στρατηγεία και να εναλλάσσονται Ελληνας και Τούρκος διοικητής», δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα από τα Γιάννενα εκτιμώντας ότι «το θέμα των γκρίζων ζωνών θα οξυνθεί».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube