REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 16 Μαΐου 2009

Εκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για τις δραστηριότητες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Προσεκτικά διατυπωμένη και χωρίς «εκπλήξεις» είναι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν για τις δραστηριότητες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο εξάμηνο που πέρασε. Η έκθεση δόθηκε αργά την Παρασκευή στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα κυκλοφορήσει επίσημα τη Δευτέρα.Ο Γενικός Γραμματέας κινείται στη φρασεολογία της περασμένη έκθεσης, δηλώνει ενθαρρυμένος από την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στις συνομιλίες, αλλά δεν παραλείπει και τις παραινέσεις προς τους δύο ηγέτες, ενόψει της ολοκλήρωσης της «πρώτης ανάγνωσης» όλων των βασικών θεμάτων που περιλαμβάνει μια συνολική διευθέτηση.
«Καθώς οι ηγέτες oλoκληρώνουν την πρώτη ανάγνωση, θα είναι αναγκαίο να δώσουν μορφή στο ευρύτερο περίγραμμα μιας συμφωνίας, το οποίο φυσικά θα προκύψει. Οι αντιπρόσωποι (των ηγετών) θα μπορούσαν να παίξουν χρήσιμο ρόλο προωθώντας αυτή την ιδέα σε δυναμική και διαδραστική μορφή».

Μνημονεύοντας την πρόσφατη προεδρική δήλωση του Σ.Α., αναφέρει ότι η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει έντονα την τρέχουσα διαδικασία και επιδοκιμάζει την πρόοδο που έχει μέχρι στιγμής σημειωθεί. «Κατά την άποψή μου», συνεχίζει, «υπάρχει καθαρή προσδοκία και επιθυμία όπως οι ηγέτες συνεχίσουν να εμπλέκονται ευέλικτα και εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις, με στόχο να σημειώσουν αποφασιστική πρόοδο στο εγγύς μέλλον».

Στη βάση της ενθαρρυντικής προόδου μέχρι σήμερα, επαναβεβαιώνει την υποστήριξη του ΟΗΕ στη διαδικασία, υπό την ηγεσία του ειδικού του συμβούλου.

«Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι να συνοδεύουν τα μέρη, να βοηθούν και να διευκολύνουν όπως απαιτείται την κυπριακή αυτή διαδικασία. Σ’ αυτό δεν θα φεισθώ προσπαθειών και παραμένω πλήρως έτοιμος να προσφέρω κατόπιν αιτήματός τους περαιτέρω βοήθεια».

H έκθεση περιγράφει με αρκετές λεπτομέρειες τις εξελίξεις στο Κυπριακό αυτό το διάστημα, παραθέτοντας τις δραστηριότητες και συναντήσεις του ιδίου και του ειδικού του συμβούλου, τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όσο και με άλλους ηγέτες, όπως τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας και αξιωματούχους άλλων χωρών.

Οι εκτιμήσεις του κ. Μπαν, όπως παρατίθενται στη νέα έκθεση, δεν έχουν ουσιαστικά μεταβληθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη.

«Από την τελευταία μου έκθεση τα μέρη διατήρησαν σταθερό ρυθμό στις συναντήσεις, διεξάγοντας τις διαπραγματεύσεις κατά θετικό και εποικοδομητικό τρόπο. Τα μέρη τώρα έχουν προχωρήσει πιο κοντά προς το τέλος της πρώτης ανάγνωσης των διαφόρων θεμάτων, έχοντας καταγράψει σύγκλιση σε πολλά σημεία. Οπως δήλωσα σε προηγούμενες ευκαιρίες, αυτό αποτελεί μικρή έκπληξη, καθώς ένα ευρύ περίγραμμα και καθιερωμένες παράμετροι της λύσης είναι καλά γνωστές και ήδη διατυπωμένες από τα μέρη. Δεν ξεκινούν από την αρχή, αλλά έχουν το πλεονέκτημα ενός σημαντικού όγκου εργασίας (body of work) στο οποίο μπορούν να βασιστούν».

Ανάγκη εντατικοποίησης των συνομιλιών
Παράλληλα, αν κι όπως αναφέρει, «οι περιοχές όπου οι απόψεις των πλευρών απέχουν σημαντικά είναι λιγότερες, οι περισσότερες είναι θεμελιώδεις, αντικατοπτρίζοντας στην πρόκληση να μεταφραστεί ο συμφωνημένος στόχος της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σε μία λειτουργική ενωμένη Κύπρο, όπου τα νόμιμα συμφέροντα όχι μόνο αντιπροσωπεύονται αλλά επίσης προωθούνται αποτελεσματικά».

Η συνολική εκτίμηση του κ. Μπαν είναι πως «ενώ τα μέρη έχουν σημειώσει σταθερή πρόοδο, βλέπει την ανάγκη αύξησης του ρυθμού των συνομιλιών, καθώς τα μέρη αρχίζουν να εξετάζουν τα θέματα περισσότερο συγκεντρωτικά. Κατ’ ακρίβεια», επισημαίνει, «τα ίδια τα μέρη αναγνωρίζουν ότι η διευθέτηση θα είναι δυσκολότερο να επιτευχθεί μετά από κάθε μέρα που περνά χωρίς λύση. Αναγνωρίζουν επίσης ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και η διαδικασία δεν δύναται να είναι ατέρμονη. Το πνεύμα των διαπραγματεύσεων κι ο εποικοδομητικός και ανοιχτός τρόπος με τον οποίο οι δύο ηγέτες προσεγγίζουν τις συνομιλίες, απαιτούν όπως η λύση πρέπει να επιτευχθεί εντός λογικού χρονικού πλαισίου».

Λύση μόνο με συμβιβασμό
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επαναλαμβάνει τη βαρύτητα την οποία δίδει «να παραμείνει ισχυρή η εξαιρετική προσωπική χημεία μεταξύ των δύο ηγετών, παρά τις προκλήσεις που αμφότεροι αντιμετωπίζουν τόσο στις διαπραγματεύσεις όσο και εσωτερικά (στις κοινότητές τους). Οι συχνές κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους προ των διαπραγματεύσεων αποτελούν απόδειξη της αμοιβαίας δέσμευσής τους και αποφασιστικότητας να δουν τη διαδικασία να προχωρά. Μαζί έχουν πάρει στα χέρια τους την ιδιοκτησία και την ευθύνη της διαδικασίας. Η πρόκληση γι’ αυτούς – ως εταίρους κι όχι ανταγωνιστές – είναι να διατηρήσουν το μομέντουμ της διαδικασίας που άρχισαν, καθώς εισέρχονται στην επόμενη φάση των συνομιλιών. Επιπλέον κοινά μηνύματα κι ορατή κοινή εμπλοκή πιθανόν να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Παρόλα αυτά δηλώνει αποθαρρημένος γιατί δημοσκοπήσεις έδειξαν ξεκάθαρα υψηλό βαθμό σκεπτικισμού μεταξύ των αντίστοιχων πληθυσμών για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

«Με δεδομένο ότι οποιαδήποτε τελική συμφωνία θα απαιτήσει λαϊκή υποστήριξη που θα εκφραστεί μέσω ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων, είναι καθοριστικής σημασίας οι ηγέτες να αναπτύξουν στρατηγικές για να διαβιβάσουν άμεσα στα αντίστοιχα εκλογικά τους σώματα τα οικονομικά, πολιτικά, τα σχετιζόμενα με την ασφάλεια κι άλλα οφέλη της λύσης. Κι ότι η λύση θα είναι αδύνατη χωρίς συμβιβασμό».

Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης
Ο κ. Μπαν ενώ χαιρετίζει το γεγονός ότι στην προπαρασκευαστική φάση των συνομιλιών οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σχεδόν σε δύο δωδεκάδες μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, «η εμφανής απουσία πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων αποτελεί μία χαμένη ευκαιρία για την οικοδόμηση δημόσιας υποστήριξης εντός των κοινοτήτων για τη διαδικασία, δημιουργώντας και μία βελτιωμένη διακοινοτική ατμόσφαιρα, καθοριστική για μία μελλοντικά ενωμένη Κύπρο».

Θεωρώντας ότι άλλα ΜΟΕ όπως «η δημιουργία διαβάσεων, συμπεριλαμβανομένου του Λιμνίτη και η εφαρμογή της δεύτερης φάσης της αποκατάστασης της διάβασης της Οδού Λήδρας, την οποία η UNDP είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει, θα συμβάλουν τα μέγιστα σε μία βελτίωση της ατμόσφαιρας στη νήσο. Καλώ τα μέρη να εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Ο κ. Μπαν επαναλαμβάνει και στην έκθεση αυτή ότι η δημιουργία οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, αθλητικών κι άλλων δεσμών και επαφών θα επιδράσει θετικά στις συνεχιζόμενες προσπάθειες.

«Παρόμοιες επαφές δεν θα ισοδυναμούσαν με αναγνώριση, αλλά μάλλον υποθάλπουν ένα συναίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων και βοηθούν στη χαλάρωση της αίσθησης απομόνωσης που νιώθουν οι Τουρκοκύπριοι. Περαιτέρω, μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική ισότητα μεταξύ των πλευρών θα καταστήσει την τελική επανένωση όχι απλά ευκολότερη, αλλά και πιθανότερη. Στο πλαίσιο μίας διεθνώς υποστηριζόμενης ειρηνευτικής διαδικασίας, προσπάθειες προς την αντίθετη κατεύθυνση μπορούν μόνο να είναι αντιπαραγωγικές».

Στην έκθεση χαιρετίζεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο έργο της Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, αλλά και στο ζήτημα της αποναρκοθέτησης. Αντίθετα στο θέμα των κωλυμάτων που προκαλούν στο έργο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στα Στροβίλια, στο Βαρώσι και την Καρπασία, ο τουρκικός στρατός, αυτή τη φορά ο Γενικός Γραμματέας δείχνει να χάνει την υπομονή του, κάνοντας συνεχείς αναφορές στις «τουρκικές δυνάμεις», κάτι που οπωσδήποτε έχει ενοχλήσει την Τουρκία, που είναι μέλος του Σ.Α.

Ζωτικός ο ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Ο Γενικός Γραμματέας συνεχίζει να θεωρηθεί πως στην απουσία συνολικής διευθέτησης η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να παίζει ζωτικό και μοναδικό ρόλο στη νήσο, τόσο ως σταθεροποιητικός παράγοντας επί του εδάφους, όσο κι ως πηγή ουσιαστικής διοικητικές υποστήριξης των καλών του υπηρεσιών, γι’ αυτό κι εισηγείται την ανανέωση της θητείας της μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2009.

Ο Γενικός Γραμματέας επαναφέρει εκ νέου το ζήτημα της επανεξέτασης της αναθεώρησης των λειτουργιών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και «λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις επί του εδάφους, και τις απόψεις των πλευρών, θα επανέλθει στο Σ.Α. με τις κατάλληλες εισηγήσεις για επιπρόσθετες τροποποιήσεις στους όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στο επίπεδο των δυνάμεων και στο νόημα των επιχειρήσεων».

Οι διαβουλεύσεις του Σ.Α. πρόκειται να ξεκινήσουν στις 22 Μαΐου, ωστόσο το παρασκήνιο για το ψήφισμα έχει ήδη ξεκινήσει. Διπλωμάτης χώρας μονίμου μέλους του Σ.Α. ανέφερε ότι και στο ψήφισμα – όπως και στην έκθεση – θα επιχειρηθεί να μην υπάρχουν αποκλίσεις από το προηγούμενο (και την προεδρική δήλωση) για να μην επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις. Θεωρείται σίγουρο πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το ψήφισμα ενώ σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη χώρας μέλους του Σ.Α. «θα είναι έκπληξη αν η Τουρκία απόσχει από την ψηφοφορία».
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube