REAL TIME |

Γενικά θέματα 21 Μαΐου 2009

Μονόδρομος η ένταξη στην Ε.Ε. τονίζει η Τουρκία

«H ένταξη στην Ε.Ε. είναι μονόδρομος», «δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής ή παρέκκλισης», ανέφεραν με δηλώσεις τους στον τουρκικό Τύπο ο υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμετ Νταβούτογλου και ο αρμόδιος διαπραγματευτής με την Ε.Ε., Υπουργός Επικρατείας κ. Εγκεμέν Μπαγίς, μετά το Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε. – Τουρκίας στις Βρυξέλλες.
«Είμαστε αποφασισμένοι να επιταχύνουμε τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του έτους και ελπίζουμε πως θα διανύσουμε σημαντική απόσταση στο θέμα αυτό κατά την προσεχή περίοδο», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι δεν έχει νόημα η επαναλαμβανόμενη συζήτηση για την φύση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. «Για την υπόθεση αυτή ελήφθη απόφαση το Δεκέμβριο του 2004. Το να επαναλαμβάνονται κάθε τόσο οι συζητήσεις αυτές και να προτείνονται νέες εναλλακτικές λύσεις έρχεται σε αντίθεση με τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί και, από την άλλη πλευρά, δεν ωφελούν σε τίποτε. Κανείς δεν μπορεί να μας παρασύρει σε αυτού του είδους τις συζητήσεις», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το χρονοδιάγραμμα ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι ένα χρονοδιάγραμμα μονόδρομος, που προχωρεί μαζί με τις διαπραγματεύσεις. Δεν υπάρχει από αυτό επιστροφή ούτε παρέκκλιση δεξιά ή αριστερά»

Ο Τούρκος υπουργός τόνισε επίσης ότι στην ιστορία της Ε.Ε. δεν υπάρχει καμία περίπτωση διαπραγματεύσεων που να άρχισε και να μην ολοκληρώθηκε θετικά.«Είμαστε πεπεισμένοι ότι και η Τουρκία θα ακολουθήσει την ίδια πορεία», είπε.

Ζήτησε, επίσης, να μην έχει κανείς αμφιβολίες για τη βούληση της τουρκικής κυβέρνησης στο θέμα των αναγκαίων για την ένταξη μεταρρυθμίσεων, τόνισε ότι χρειάζεται ακόμα η συνεργασία όλων, ακόμη και των μη-κυβερνητικών οργανώσεων και των ΜΜΕ.
Flash.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube