REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 31 Μαΐου 2009

Όρκος αιώνιας πίστης?

Οι Βρετανοί είναι πίσω από κάθε τρικλοποδιά που μας στήνουν. Ούτε από μνημόνια καταλαβαίνουν, ούτε από άλλες προσφορές «υποταγής». Εμάς, πιστεύουν, μας έχουν στο χέρι με τις βάσεις τους και τη φοβέρα πως αν κάνουμε «καμιά πελλάρα», θα επελάσουν οι κατοχικές δυνάμεις για να πάρουν «δικαιωματικά» την πιο κοντινή τους περιοχή, αποκόπτοντας έτσι μέρος της επαρχίας Λάρνακας και ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου. Το μυαλό τους είναι εκεί, στην Τουρκία. Η μεγάλη ήττα τους ήταν η απόρριψη του σχεδίου Ανάν και δεν μας πολυχωνεύουν.

Του ‘Αντρου Μιχαηλίδη

Να πουτο όραμα της Βρετανίας για την Κύπρο μοιάζει με εκείνο που έχει η Τουρκία για το νησί μας. Το δήλωσαν με σαφήνεια οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Βρετανίας, οι Αχμέτ Νταβούτουγλου και Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, μετά από τη συνάντηση και τις συνομιλίες τους στην ‘Αγκυρα. Ο καθένας έχει το δικό του όραμα αλλά το ένα με το άλλο μοιάζουν. Αν υπάρχουν διαφορές, αυτές είναι μικρές και ασήμαντες.
Το επεσήμανε και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, ο ‘Αντρος Κυπριανού, και εξανέστη ζητώντας διευκρινίσεις. Δικαιολογημένα, γιατί κάπου αυτές οι δηλώσεις, όπως και άλλες που έγιναν από τους δύο Υπουργούς, δεν κολλάνε με το «μνημόνιο συνεργασίας» που υπέγραψε ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τον Βρετανό Πρωθυπουργό «αλλάζοντας το κλίμα» πέριξ του Κυπριακού. Πριν είμαστε στριμωγμένοι στη γωνιά και από τότε που εξελέγη Πρόεδρος ο κ. Χριστόφιας δεν είμαστε. Βγήκαμε από τη γωνιά και σημειώνουμε συνεχώς νίκες στο διπλωματικό πεδίο.
Εξερχόμενοι λοιπόν οι δύο Υπουργοί από τις συνομιλίες τους, είπαν και άλλα σημαντικά που δεν χρειάζεται να αναλύσει κανείς και πολύ, για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως αν και φρεσκοδιορισμένοι υπηρέτησαν «με τον καλύτερο τρόπο» τα συμφέροντα των χωρών τους. Μάλιστα ο Βρετανός επιδοκίμασε πλήρως τον ισχυρισμό του Τούρκου (σημ: να θυμάστε ότι αυτός ο Νταβούτουγλου θα μας γίνεται συνεχώς όλο και μεγαλύτερος μπελάς) ότι «η Τουρκία κάνει συνεχείς προσπάθειες για μια διαρκή, δίκαιη και περιεκτική ειρήνη στην Κύπρο» και ότι «η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι μια από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες της Βρετανίας». Για να μην αφήσει δε καμία σκιά διαφωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Μίλιμπαντ είπε ότι «η Βρετανία και η Τουρκία υποστηρίζουν ένα περιεκτικό διακανονισμό και ότι μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στους δύο λαούς στο νησί θα ήταν προς το καλύτερο συμφέρον τους». Έχετε προσέξει αυτό που είπε για «δύο λαούς». Και φυσικά δεν πρόσθεσε αυτό που ακολουθεί για να φοβίσει την Τουρκία. «Η κατάσταση στην Κύπρο», είπε, «μπορεί να μεταβληθεί και η Βρετανία επιθυμεί λύση στο πρόβλημα το ταχύτερο δυνατόν» (χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησίες κτλ).
Είπαν οι άνθρωποι πως έχουν όμοιο όραμα για την Κύπρο. Κάτι περίπου σαν «όρκο αιώνιας πίστης». Αλλά γιατί να εκπλήσσεται κάποιος; Όποια ιστορικά κείμενα και να διαβάσει, θα διαπιστώσει τα δεινά που μας έφερε η Βρετανία. Έβαλε την Τουρκία «στο παιγνίδι», ενώ αυτή πίστευε πως είχε «ξοφλήσει» με την Κύπρο, και στη συνέχεια, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, υποστήριξε κάθε ενέργεια της Τουρκίας. Γνωστός ο ρόλος της Βρετανίας στις ημέρες της εισβολής, γνωστός και στις μετέπειτα προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Το σχέδιο Ανάν, που βρυκολακιάζει στις απευθείας συνομιλίες Χριστόφια-Ανάν, ήταν εξ ολοκλήρου πόνημα των Βρετανών, οι οποίοι είναι και οι συντάκτες του πρόσφατου προσχεδίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ξεσήκωσε τους πάντες με τις εκβιαστικές του αναφορές. Οι Βρετανοί είναι πίσω από κάθε τρικλοποδιά που μας στήνουν. Ούτε από μνημόνια καταλαβαίνουν, ούτε από άλλες προσφορές «υποταγής». Εμάς, πιστεύουν, μας έχουν στο χέρι με τις βάσεις τους και τη φοβέρα πως αν κάνουμε «καμιά πελλάρα», θα επελάσουν οι κατοχικές δυνάμεις για να πάρουν «δικαιωματικά» την πιο κοντινή τους περιοχή, αποκόπτοντας έτσι μέρος της επαρχίας Λάρνακας και ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου. Το μυαλό τους είναι εκεί, στην Τουρκία. Η μεγάλη ήττα τους ήταν η απόρριψη του σχεδίου Ανάν και δεν μας πολυχωνεύουν.
Κωδικός άρθρου: 875029

ΠΟΛΙΤΗΣ – 31/05/2009, Σελίδα: 22

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube