Weather Icon
Γενικά θέματα 29 Μαΐου 2009

Ένταση προκαλούν οι έρευνες για πετρέλαιο από αμερικανική εταιρεία. «Ο στόλος μας θα κτυπήσει»

«Για νέα ένταση στην Κύπρο», μιλά ο τουρκικός Τύπος, ένταση που προκαλεί η άδεια που λέγεται ότι έχει δοθεί σε αμερικανική εταιρεία πετρελαίου, προκειμένου να κάνει έρευνες για τον εντοπισμό υποθαλάσσιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.Στην Τουρκία πιθανολογούν ότι την έρευνα επεδίωξε αμερικανική εταιρεία, μια από τους γίγαντες «του πετρελαίου που εκτιμά ότι στην περιοχή υπάρχουν αποθέματα αξίας μεγαλύτερης από 400 δισ. δολάρια.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Φρανκ Ουρμπάντσικ, ανακοίνωσε προχθές ότι αμερικανική εταιρεία κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό. Ο Αμερικανός πρέσβης δεν κατονόμασε την εταιρεία.
Λέγεται ότι εξασφάλισε την άδεια τη έρευνας από την Κυπριακή Δημοκρατία παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζει παγίως η Τουρκία.
Τούρκοι αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται φέρονται να λένε ότι «ο στόλος μας είναι εκεί. Δεν είναι δυνατό να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο, έστω και αν πρόκειται για αμερικανική εταιρεία».
Εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι το κόστος για την ανόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από σημεία τα οποία βρίσκονται σε μεγαλύτερο από 2.000 μέτρα βάθος είναι ιδιαίτερα μεγάλο και ότι γι’ αυτό απαιτείται υψηλή τεχνολογία, που μόνο εταιρίες όπως η Shell, η Exxon Mobil, η Petro Brass και η ρωσική Lukoil μπορούν να εξασφαλίσουν.
Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
Η εφημερίδα «Χουριέτ», υπό τον τίτλο «Κρίση 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δημοσιεύει ανταπόκριση από τα κατεχόμενα, στην οποία αναφέρει ότι αμερικανική εταιρεία πετρελαίου, που πραγματοποίησε «μυστικές επαφές» με την ελληνοκυπριακή πλευρά, θα αναζητήσει πετρέλαιο στα διεθνή ύδατα της «νότιας Κύπρου» παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας. Η «Χουριέτ», αν και δεν κατονομάζει την αμερικανική εταιρεία, τη χαρακτηρίζει «γίγαντα πετρελαίου».

Η εφημερίδα δημοσιεύει απειλητικές δηλώσεις Τούρκων αρμοδίων, οι οποίοι ανέφεραν: «Ο στόλος μας είναι εκεί. Δεν είναι δυνατό να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο, έστω και αν πρόκειται για αμερικανική εταιρεία».
Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», η αξία του πετρελαίου στην κυπριακή περιοχή εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 400 δισ. δολάρια.

Επικαλούμενη τη σχετική δήλωση του Αμερικανού Πρεσβευτή στη Λευκωσία, η τουρκική εφημερίδα σημειώνει και τη μυστικότητα με την οποία η κυπριακή κυβέρνηση περιβάλλει το θέμα των ερευνών. Επίσης, επικαλείται εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με τις οποίες, το κόστος για την ανόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή είναι πολύ υψηλό, γιατί τα κοιτάσματα βρίσκονται σε βάθος πέραν των δύο χιλιάδων μέτρων. Γι’ αυτό απαιτείται η χρησιμοποίηση υψηλής τεχνολογίας. Συμπεραίνεται, συνεπώς, προσθέτει, ότι η ενδιαφερόμενη αμερικανική εταιρεία πρέπει να είναι κολοσσός. Αναφέρει σχετικά ότι την απαιτούμενη τεχνολογία για τέτοιες έρευνες, διαθέτουν μόνο εταιρείες, όπως η Shell, η Exxon Mobil, η Petro Brass και η ρωσική Lukoil.

H «Xoυριέτ» αναφέρει ότι υψηλά ιστάμενοι Τούρκοι αρμόδιοι, που παρακολουθούν την κατάσταση, δήλωσαν: «Ο τουρκικός στόλος απομακρύνει από την περιοχή τα πλοία που διενεργούν έρευνες πετρελαίου. Στην περιοχή περιπολούν τα πολεμικά μας πλοία. Ακόμη και αν χρειαστεί να επέμβουμε κατά των Αμερικανών, θα το πράξουμε».

Με το θέμα ασχολείται και η «Σαπάχ» η οποία στεγάζει τη σχετική είδηση υπό τον τίτλο: «Στα πρόθυρα νέας έντασης στην Κύπρο». Γράφει ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού Πρεσβευτή «αναστάτωσαν το νησί» και προβάλλει τις δηλώσεις του ψευδοϋπουργού εξωτερικών ότι οι έρευνες μπορούν να δυναμιτίσουν τις συνομιλίες, όπως και η απόφαση για τους Όραμς.
Επίσης ευρεία αναφορά κάνουν η «Τζουμχουριέτ» και η «Ζαμάν».
iKypros,ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube