Weather Icon
Γενικά θέματα 16 Μαΐου 2009

Τέσσερις αυστηρές προειδοποιήσεις στην Τουρκία

Τέσσερις αυστηρές προειδοποιήσεις στην Τουρκία

Τέσσερις σημαντικές προειδοποιήσεις προς την Τουρκία απευθύνει προσχέδιο έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν». Συγκεκριμένα:
ΣΤΡΑΤΟΣ: Να μη μιλά για θέματα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.
ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ: Να καταστεί αμερόληπτη, ανεξάρτητη, αξιόπιστη και διαφανής.
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ: Να υπάρξει αναζωογόνησή τους.
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ: Να ανοίξουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Στην έκθεση εκφράζεται λύπη, διότι η Τουρκία δεν επέκτεινε το Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο σε όλα τα μέλη της Ε.Ε., ενώ δεν έχει πραγματοποιήσει κανένα βήμα στην εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Τονίζει ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και να αξιολογεί τις εξελίξεις και ζητεί να υπάρξει άμεση πρόοδος. Στην έκθεση καλείται η Τουρκία να προσφέρει την ισχυρή υποστήριξή της στις συνομιλίες που διεξάγονται στην Κύπρο. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Τουρκία όπως τερματίσει την παρεμπόδιση εισόδου της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς.
Στο μεταξύ, σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Προέδρου της Γαλλίας Σαρκοζί και της Καγκελαρίου της Γερμανίας Μέρκελ, για τη στάση που τηρούν στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Βαρσοβία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατηγόρησε τους δύο ηγέτες ότι «δεν είναι έντιμοι». «Μίλησα πολλές φορές τόσο με τον κ. Σαρκοζί όσο και με την κ. Μέρκελ. Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι κανείς δεν είναι μόνιμος στα αξιώματα. Όλοι έρχονται και παρέρχονται», είπε.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία δεν ζητεί να τη δεχθούν πριν εκπληρωθούν όσα πρέπει να γίνουν. Ό,τι περιλαμβάνεται στο κοινοτικό κεκτημένο και ό,τι εφάρμοσαν οι 27 χώρες που τελικά εντάχθηκαν στην Ε.Ε. πρέπει το ίδιο να εφαρμοστεί και για την Τουρκία, είπε. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή είναι μια χώρα που έχει εναρμονιστεί περισσότερο από πολλές άλλες εκ των 27 χωρών-μελών, με το κοινοτικό κεκτημένο».
Ο Ερντογάν υπαινίχθηκε ότι οι Σαρκοζί και Μέρκελ προβαίνουν στις δηλώσεις ενόψει των ευρωεκλογών, χαρακτήρισε όμως τη στάση τους αυτή άκομψη. «Αύριο θα συναντηθούμε πάλι και θα κοιτάξει ο ένας πρόσωπο με πρόσωπο τον άλλο», κατέληξε.
Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκε στη Σουηδία με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν, ο οποίος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει συνεπής στην υποστήριξη της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό και δήλωσε ότι προκύπτει πραγματική ευκαιρία για λύση.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube