Weather Icon
Γενικά θέματα 13 Μαΐου 2009

Ιράκ: Παράνομες οι συμφωνίες της κουρδικής κυβέρνησης με ξένες πετρελαϊκές εταιρείες

Παράνομες είναι οι συμφωνίες εκμετάλλευσης πετρελαϊκών κοιτασμάτων που συνήψε η κυβέρνηση του κουρδικού θύλακα με ξένες εταιρείες, δήλωσε χθες ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Χουσεΐν αλ-Σαχριστάνι.«Το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ θεωρεί τα συμβόλαια που έχει υπογράψει η κουρδική κυβέρνηση με τις ξένες πετρελαϊκές επιχειρήσεις παράτυπες και παράνομες», δήλωσε ο Σαχριστάνι στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ιρακίγια».
Είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση του Ιράκ υποστηρίζει οι συμφωνίες αυτές είναι παράνομες. Την περασμένη εβδομάδα η Βαγδάτη ανέφερε ότι τα συμβόλαια στο Κουρδιστάν υπεγράφησαν «χωρίς να έχει λάβει γνώση η ομοσπονδιακή κυβέρνηση».«Ουδείς θα έπρεπε να υπογράφει συμβόλαια εκ μέρους του Ιράκ. Το υπουργείο είναι το αρμόδιο σώμα για αυτές τις συμφωνίες και οιαδήποτε συμφωνία πρέπει να παρουσιάζεται στο υπουργείο», πρόσθεσε ο Σαχριστάνι.Την Κυριακή η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση στην ημιαυτόνομη περιοχή ανακοίνωσε ότι εξουσιοδότησε τρεις ξένες εταιρείες να αρχίσουν έρευνες για εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα από 1ης Ιουνίου.Η κουρδική κυβέρνηση ανέφερε ότι θα εξάγει περίπου 60.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στην Τουρκία από το κοίτασμα Τάουκε, κοντά στην πόλη Ντοχούκ, περίπου 460 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης.Το υπουργείο Φυσικών Πόρων της περιφερειακής κυβέρνησης ανέφερε την Κυριακή ότι η κουρδική περιοχή θα εξάγει περίπου 100.000 αργού πετρελαίου την ημέρα τον επόμενο μήνα από δύο κοιτάσματα. Κούρδοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι συμφωνίες είναι νόμιμες και ότι δεν παραβιάζουν το Σύνταγμα.
Το ζήτημα των εξαγωγών πετρελαίου από τον Κουρδικό θύλακα παραμένει αιτία σοβαρών τριβών ανάμεσα στην ημιαυτόνομη περιοχή και τη Βαγδάτη.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube