Weather Icon
Γενικά θέματα 25 Μαΐου 2009

Οι Τούρκοι ενάγουν τη Βρετανία

Καθώς εκκρεμεί στο Λονδίνο η υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Όραμς, μετά και την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, οι «Aερογραμμές» των κατεχομένων, ο τουριστικός τους οργανισμός CTA και το παράρτημά του στο Λονδίνο, ενάγουν το Βρετανικό Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, απαιτώντας απόσυρση της αρνητικής απόφασης και άδεια για απευθείας πτήσεις από αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου προς τα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με ειδησεογραφικό του Press Association και τουρκικά δημοσιεύματα στο Λονδίνο, η ακρόαση για την υπόθεση εναντίον των βρετανικών Αρχών ξεκίνησε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου την περασμένη εβδομάδα. Οι Τούρκοι πρόβαλαν στο δικαστήριο τον ισχυρισμό ότι αν επιτραπούν οι απευθείας πτήσεις μεταξύ των αεροδρομίων του Ηνωμένου Βασιλείου και του ψευδοκράτους, αυτό θα έχει «τεράστια συμβολική σημασία» για το νησί…
Η «τεράστια συμβολική σημασία», ενδεικτικά, δεν είναι άλλη από την αναγνώριση των κατεχομένων, που επιδιώκει ο Αττίλας με κάθε τρόπο.
Οι λεγόμενες «Τουρκοκυπριακές Αερογραμμές» ζητούν ανατροπή της απόφασης του Βρετανικού Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο μαζί με την κυβέρνηση αρνούνται να επιτρέψουν τις απευθείας πτήσεις, γιατί κάτι τέτοιο θα παραβιάζει τη Συνθήκη του Σικάγο του 1944, που διέπει τους κανονισμούς της Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας.
Οι Τουρκοκύπριοι ισχυρίζονται πως η βρετανική κυβέρνηση πολλές φορές τούς επανέλαβε ότι είναι υπέρ των απευθείας πτήσεων, με την προϋπόθεση ότι αυτό μπορεί να γίνει δίχως να συγκρούεται με τις υποχρεώσεις της έναντι του Διεθνούς Δικαίου. Οι Τούρκοι επικαλούνται θέσεις αόριστων «έγκυρων νομικών» που υποστηρίζουν ότι οι απευθείας πτήσεις δεν αντιβαίνουν τους Διεθνείς Κανονισμούς. Αλλά, λένε, μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα και προβάλλουν δήλωση στη Βουλή των Λόρδων, ημερ. 5 Ιουλίου 2006, η οποία είχε ως εξής: «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ως αρχή το ξεκίνημα απευθείας πτήσεων προς τη Βόρεια Κύπρο. Πιστεύουμε οι απευθείας πτήσεις μεταξύ Η.Β. και Βορρά θα συνδράμουν σημαντικά στις προοπτικές επανένωσης».
Οι ενάγοντες ζήτησαν από το Τμήμα Εμπορίου της Βρετανίας απευθείας πτήσεις από το Νοέμβριο του 2006. Το Τμήμα Εμπορίου απέρριψε το αίτημά τους στις 20 Φεβρουαρίου 2007. Το Μάρτιο του 2007 η CTA προέβη σε έφεση, αλλά, όταν τους δόθηκε οριστικά αρνητική απάντηση, αποφάσισαν να πάρουν το θέμα δικαστικώς.
Τις απευθείας πτήσεις υποστηρίζει και η ρατσιστική οργάνωση στο Λονδίνο «Embargoed!», που ιδρύθηκε μετά το ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων του 2004. Η οργάνωση απαιτεί επίσης από τους Ελληνοκύπριους να εγκαταλείψουν το χάρτη με την αιματοβαμμένη Κύπρο και το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, κατηγορώντας τους ότι διαστρεβλώνουν την αλήθεια όταν λένε ότι έγινε εισβολή το 1974…
Τελικά, η δίκη αναβλήθηκε.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube