Weather Icon
Γενικά θέματα 18 Μαΐου 2009

Η υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τουρκάν Σεϊλάν πέθανε σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης

Η υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τουρκάν Σεϊλάν πέθανε σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης

Η υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γιατρός Τουρκάν Σαϊλάν, γνωστή επίσης για τον αγώνα της κατά της λέπρας και υπέρ της εκπαίδευσης στην Τουρκία, πέθανε σήμερα σε ηλικία 73 ετών σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.Η Τουρκάν Σαϊλάν που πάλευε με τον καρκίνο του μαστού από το 1990, είχε ιδρύσει μια ένωση για την εξάλειψη της λέπρας το 1976.
Το 1989 ίδρυσε την Ένωση CYDD (Υποστήριξη στη σύγχρονη ζωή) η οποία μεριμνά για την εκπαίδευση χιλιάδων νέων, κυρίως κοριτσιών στις φτωχές περιοχές της Τουρκίας. Η ένωση έχει επίσης χτίσει σχολεία και οικοτροφεία.Η Σαϊλαν, καθηγήτρια Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ηγείτο της ένωσης αυτής που μάχεται κατά των ανισοτήτων που πλήττουν τις γυναίκες και κατά της θρησκευτικής καταπίεσης.Η ένωση CYDD απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τον περασμένο μήνα, όταν αποτέλεσε αντικείμενο μακράς αστυνομικής έρευνας στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης που αφορά την Εργκένεκον, μια υπερεθνικιστική οργάνωση που κατηγορείται για συνωμοσία ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν.
Η αστυνομία είχε διενεργήσει έρευνες στο σπίτι της Σαϊλάν στην Κωνσταντινούπολη και στα γραφεία της ένωσης σε αρκετές πόλεις, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης και μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ).
iKypros

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube