Weather Icon
Γενικά θέματα 4 Μαΐου 2009

Κύπρος – Ελλάδα: Έφυγε το δόγμα και ήρθε η συνεργασία .Συνεργασία στην αεράμυνα

Κύπρος – Ελλάδα: Έφυγε το δόγμα και ήρθε η συνεργασία .Συνεργασία στην αεράμυνα


Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προχωρήσει από τον περασμένο μήνα στην υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας με την Ελλάδα σε θέματα αεράμυνας και αεροπορικών επιχειρήσεων.

Η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας στις 30 Μαρτίου προνοεί καθημερινή ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα αεράμυνας, αεροπορικών και ναυτικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή Ανατολικής Μεσογείου. Υπό “παρακολούθηση” και της Τύμπου
Φεύγει το Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και έρχεται συνεργασία σε θέματα αεράμυνας. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προχωρήσει από τον περασμένο μήνα στην υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας με την Ελλάδα σε θέματα αεράμυνας και αεροπορικών επιχειρήσεων. Αυτό, αν και επισήμως ερμηνεύεται ως ενίσχυση του “Δόγματος”, η πραγματικότητα είναι πως επειδή ακριβώς το “Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα” Ελλάδας – Κύπρου πρακτικά δεν υφίσταται πλέον, η Κύπρος προσπάθησε να καλύψει τα “νώτα” σε μία στρατιωτική πτυχή για την οποία έχει αδυναμία, και να κλείσει και μια τεράστια τρύπα στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Ειδικά το τελευταίο αποτελεί έναν τομέα στον οποίο η Κύπρος εξαρτάται μέχρι σήμερα σχεδόν αποκλειστικά από τη Μεγάλη Βρετανία (διά των Βάσεών της) ενώ, στην περίπτωση πραγματικού προβλήματος, ενδεχομένως στην όλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης να εμπλακεί και η Τουρκία, με απρόβλεπτες συνέπειες. Ένα ενδεχόμενο το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία γνωρίζει πολύ καλά, και ως εκ τούτου προσπαθεί με κάθε τρόπο να κλείσει αυτήν την τρύπα μέχρι να παραλάβει τα ελικόπτερα Augusta Westland.
Το μνημόνιο
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές από την Αθήνα, στις 30 Μαρτίου 2009, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας υπέγραψε μετά του Έλληνα ομολόγου του Ευάγγελου Μεϊμαράκη Μνημόνιο Συνεργασίας για Θέματα Αεράμυνας και Αεροπορικών Επιχειρήσεων. Το μνημόνιο συνεργασίας καλύπτει την περιοχή της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου και σκοπό έχει την καλύτερη και στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων Άμυνας, Κύπρου και Ελλάδας, στην ανταλλαγή πληροφοριών αεράμυνας και όχι μόνο.
Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών σε τρία επίπεδα:

* τακτικό,
* επιχειρησιακό και
* στρατηγικό επίπεδο. Η υλοποίηση του μνημονίου θα παρακολουθείται απευθείας από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης και το ΓΕΕΦ, και θα γίνονται εισηγήσεις για πιθανές επεκτάσεις και αναθεωρήσεις όπως και αλλαγές ή κατάργησή του. Η ισχύς του θεωρείται ότι είναι αορίστου χρόνου, ενώ η εφαρμογή του άρχισε από την 1η Απριλίου του 2009.
Πληροφορίες
Η ανταλλαγή πληροφοριών σε τακτικό επίπεδο θα γίνεται για προγραμματισμένες ή έκτακτες πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών, είτε του ενός ή του άλλου κράτους, αλλά και τρίτων χωρών ειδικού ενδιαφέροντος (π.χ. κατασκοπευτικά και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, ειδικά του Ισραήλ), τα οποία επηρεάζουν το FIR τόσο των Αθηνών όσο και της Λευκωσίας. Ανταλλαγή πληροφοριών θα γίνεται και για πολιτικά αεροσκάφη, σε περιπτώσεις κινδύνου ή αεροπειρατείας. Επίσης, πληροφορίες θα ανταλλάσσονται για μετακινήσεις ναυτικών ή αεροπορικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και για επικείμενες ή εν εξελίξει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Οι πληροφορίες θα διαβιβάζονται μεταξύ σωμάτων και υπηρεσιών αναλόγως ενδιαφέροντος. Ανοικτή γραμμή επικοινωνίας για διαβίβαση πληροφοριών θα διατηρείται με:
* Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας
* Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων
* Κέντρο Ελέγχου Περιοχής του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας
“Στρατηγικό”
Σε στρατηγικό επίπεδο η ανταλλαγή πληροφοριών αεράμυνας και αεροπορικών επιχειρήσεων θα γίνεται μεταξύ των Γενικών Επιτελείων (ΓΕΕΘΑ και ΓΕΕΦ), ενώ σε επιχειρησιακό επίπεδο η ανταλλαγή πληροφοριών θα είναι πιο διευρυμένη και σ’ αυτήν θα εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες που έχουν σχέση, ενώ προνοείται επίσης:
* Το μητρώο του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, στο οποίο καταχωρούνται καθημερινά όλες οι παραβιάσεις πτήσεων, θα κοινοποιείται και στο ΓΕΕΦ. Επίσης πληροφορίες θα ανταλλάζονται σε καθημερινό επίπεδο:
* μεταξύ του “Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων” (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ και του “Κέντρου Επιχειρήσεων” (ΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΦ
* ενώ το τελευταίο θα δέχεται ενημέρωση σε καθημερινή βάση και από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.
Και η Τύμπου
Το μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει και την αεροπορική δραστηριότητα στο κατεχόμενο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Κύπρος και Ελλάδα θα ανταλλάζουν πληροφορίες για πολιτικά αεροσκάφη (αλλά και παντός είδους αεροπορική κίνηση) ξένων αεροπορικών εταιρειών με προορισμό το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στα κατεχόμενα. Επίσης θα γίνονται από κοινού ενέργειες προς τους αρμόδιους πολιτικούς φορείς ενώ ενημέρωση θα γίνεται και προς τα τμήματα Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας και Κύπρου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ – ΠΟΛΙΤΗΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube