REAL TIME |

Γενικά θέματα 4 Μαΐου 2009

Λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της Ε.Ε. ζητά η Αθήνα για το Κυπριακό

Λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της Ε.Ε. ζητά η Αθήνα για το Κυπριακό


Ο Έλληνας πρέσβης στη Λευκωσία ζητά μία συμφωνημένη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.
«Οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού πρέπει να συνεχιστούν και αυτό, που απαιτείται, είναι η ευελιξία της άλλης πλευράς, ώστε να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα και πρόοδος», υπογράμμισε σήμερα ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Βασίλειος Παπαϊωάννου.
«Πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική πρόοδος, να καταλήξουν σε μία συμφωνημένη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και των αρχών και αξιών της Ε.Ε., με στόχο την επανένωση του νησιού και τον τερματισμό της κατοχής», τόνισε.
Σε δηλώσεις, στο περιθώριο του Συνεδρίου, με θέμα «EuropeAid, CyprusAid, αναπτυξιακή συνεργασία σε δράση», οι εργασίες του οποίου διεξήχθησαν στη Λευκωσία, ο κ. Παπαϊωάννου υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κ. Καραμανλής, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, υπογράμμισε ειδικότερα ότι οι διαπραγματεύσεις είναι «κυπριακής ιδιοκτησίας» και διακήρυξε γι άλλη μία φορά και από το βήμα της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων ότι «ο σεβασμός της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κύπρου έχει καταστεί ο θεμέλιος λίθος της πολιτικής της Ελλάδας στο Κυπριακό», καθώς και ότι «από την επίλυση του Κυπριακού εξαρτάται και η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Επισήμανε, εξάλλου, ότι η πρόσφατη προτροπή των Ηνωμένων Εθνών, με την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι σαφής ως προς την ανάγκη να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος. «Συγκρατώ, μάλιστα, ιδιαίτερα την έκκληση για επίδειξη ευελιξίας, θέση την οποία επανειλημμένως έχουμε τονίσει ότι πρέπει να επιδείξει η τουρκική πλευρά, έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα και πρόοδος», είπε.
Ο Έλληνας πρέσβης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), στην υπόθεση Οραμς, λέγοντας ότι η απόφαση υπογραμμίζει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και τις κοινές αξίες και αρχές της ΕΕ.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Παπαϊωάννου συνεχάρη την Κύπρο και σημείωσε ότι η Ελλάδα παρακολουθούσε βήμα προς βήμα την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και συνέβαλε στο αίσιο αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube