Weather Icon

Στη Νέα Υόρκη ο Μιλόσοκσι για το υπόμνημα της ΠΓΔΜ στη Χάγη

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προετοιμασία των Σκοπίων για την κατάθεση υπομνήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο πλαίσιο της διαδικασίας της προσφυγής που έχουν καταθέσει εναντίον της Ελλάδας.
Με την προσφυγή η ΠΓΔΜ κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία με την άσκηση βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλοσόσκι, μετέβη στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συναντηθεί με τη δικηγορική ομάδα που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της χώρας του. Τα Σκόπια πρέπει ώς το τέλος Ιουνίου να καταθέσουν υπόμνημα με τις θέσεις τους. Ακολούθως, η ελληνική πλευρά έχει στη διάθεσή της διάστημα έξι μηνών να ενημερωθεί για τις θέσεις τους και να υποβάλει το δικό της υπόμνημα.

Η μετάβαση του κ. Μιλοσόσκι στη Νέα Υόρκη προκάλεσε φημολογία για ενδεχόμενη συνάντησή του με τον ειδικό μεσολαβητή για το θέμα της ονομασίας κ. Μάθιου Νίμιτς. Ο ίδιος, ωστόσο, έσπευσε να το διαψεύσει, λέγοντας ότι δεν θα ήθελε να διαταράξει τη δυναμική που υπάρχει και την απόφαση του κ. Νίμιτς να μην προχωρήσει σε συναντήσεις με τα δύο μέρη πριν από τις ευρωεκλογές.

Στην Αθήνα αναμένουν το υπόμνημα των Σκοπίων για να δουν τα επιχειρήματα που θα επικαλεστούν ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου. Πάντως, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι τυπικά η Αθήνα ποτέ δεν άσκησε βέτο στο Βουκουρέστι και ότι η λειτουργία της Συμμαχίας και οι διαδικασίες που ακολουθούνται αποτρέπουν ανάλογες πρακτικές. «Είναι διαφορετικό να διαμηνύεις ότι θα ασκήσεις βέτο εάν τεθεί θέμα ένταξης και διαφορετικό να το εφαρμόζεις», αναφέρει έμπειρος διπλωμάτης. Μάλιστα, ενισχυτικές των ελληνικών θέσεων είναι οι δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα από την Αθήνα ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, στις οποίες ο ίδιος διπλωμάτης παραπέμπει. Ο κ. Σέφερ δήλωσε σαφώς ότι στο Βουκουρέστι δεν υπήρξε βέτο, δεν ακούστηκε καν η λέξη βέτο από κανέναν.

Η διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να διαρκέσει πολύ. Ούτως ή άλλως, η Αθήνα έχει περιθώριο μέχρι τον επόμενο Ιανουάριο να υποβάλει το υπόμνημα με τις δικές της θέσεις. Ακολούθως, θα αρχίσει η διαδικασία συζήτησης της προσφυγής, η οποία επίσης θα διαρκέσει αρκετούς μήνες. «Εκτός εάν στο ενδιάμεσο βρεθεί λύση», καταλήγει ο ίδιος διπλωμάτης.

Την ίδια στιγμή, στα Σκόπια, ο τέως πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, αναμένεται να επανέλθει στην ηγεσία της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης» σε συνέδριο του κόμματος στις 24 Μαΐου.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube