Weather Icon

Ομόφωνη καταδίκη της Βορείου Κορέας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ομόφωνη καταδίκη της Βορείου Κορέας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ομόφωνα καταδίκασαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρειος Κορέα, τη Δευτέρα, και στο πλαίσιο αυτό αναμένονται σκληρότερα μέτρα κατά της Πιονγιάνγκ.

Την ίδια ώρα, η Β.Κορέα συνεχίζει να προκαλεί, με νέες εκτοξεύσεις πυραύλων την Τρίτη, λίγες ώρες μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρόκειται για δύο πυραύλους με ακτίνα δράσης 130 χλμ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ότι η Βόρειος Κορέα πρέπει να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με τους γείτονές της και τις ΗΠΑ.

«Εάν θέλει να παραμείνει ένα υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας, η μόνη βιώσιμη επιλογή για τη Βόρειο Κορέα είναι να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου» δήλωσε ο Μπαν Γκι-μουν.

Τη Δευτέρα η Πιονγιάνγκ πραγματοποίησε τη δεύτερη πυρηνική δοκιμή της και επιπλέον εκτόξευσε τρεις πυραύλους μικρού βεληνεκούς, γεγονός που καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χαρακτήρισαν τη δοκιμή «σαφή παραβίαση» της απόφασης του 2006, που υιοθέτησε το ΣΑ μετά την πρώτη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή.

Παράλληλα, τα μέλη του Συμβουλίου ανακοίνωσαν πως θα ετοιμάσουν μία νέα απόφαση με σκληρότερα μέτρα εναντίον της Πιονγιάνγκ.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν τη σθεναρή αντίθεσή τους και την καταδίκη της πυρηνικής δοκιμής που πραγματοποίησε στις 25 Μαΐου η Βόρειος Κορέα, η οποία αποτελεί σαφή παραβίαση της απόφασης 1718 του Συμβουλίου. Τα μέλη του αποφάσισαν να αρχίσουν να εργάζονται για μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στο θέμα αυτό» ανακοίνωσε ο προεδρεύων του σώματος Βιτάλι Τσούρκιν.

Πολλοί διπλωμάτες, και ιδίως οι ΗΠΑ μέσω της πρέσβειράς τους στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις, μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, εξέφρασαν στους δημοσιογράφους τη βούλησή τους να χρησιμοποιηθεί «σκληρή» γλώσσα στη νέα απόφαση του Οργανισμού κατά της Βορείου Κορέας.

Απαντώντας στις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και ιδίως των ΗΠΑ, η Β.Κορέα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα παραμένει εχθρική απέναντι της και προειδοποίησε ότι είναι πλήρως προετοιμασμένη για τυχόν επίθεση από τις ΗΠΑ.

«Είναι σαφές ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στην εχθρική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (…) ακόμη και με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση» αναφέρεται σε άρθρο του επίσημου πρακτορείου KCNA που επικρίνει την πρόσφατη απόφαση της Ουάσινγκτον να μεταφέρει σε άλλες τοποθεσίες τα μαχητικά αεροσκάφη της.

«Ο στρατός και ο λαός είναι έτοιμοι για μάχη (…) απέναντι σε οποιαδήποτε ριψοκίνδυνη απόπειρα προληπτικής επίθεσης από τις ΗΠΑ» προσθέτει το πρακτορείο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της Ν.Κορέας, Λι Μιουνγκ-μπακ και με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Τάρο Ασο, προκειμένου οι τρεις χώρες να «συντονίσουν» την αντίδρασή τους στην πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ.

Οι Ομπάμα και Λι συμφώνησαν «να ενεργήσουν από κοινού για να επιτύχουν και να στηρίξουν μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό της πυρηνικής δραστηριότητας και της εκτόξευσης πυραύλων από τη Β.Κορέα» αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Μιλώντας με τον Τάρο Ασο, ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να προστατεύσουν την Ιαπωνία και να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στη βορειοανατολική Ασία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube